3,8 2,4 4,2 62 kcal g g g 3 8 1 6 % % % % %GDA-st ehk täiskasvanu soovituslikust päevasest kogusest (2000 kcal/päevas) Netokaal:300g Serveerimissoovitus: Grillil ja pannil- 5 minutit Ahjus- 180°C 8 minutit Kõlblik kuni: 23.09.12 Tootja: As Tallegg tellimusel tootnud AS Rakvere Lihakombinaat, Roodevälja küla, Sõmeru vald, 44207 Eesti. www.tallegg.ee Toode sisaldab 8`t lisaainet: 1. Lõhna- ja maitseained 2. Stabilisaator E450- Di- ja polüfosfaadid Kõrvalmõjud: Tavakogustes kõrvalmõjud puuduvad. Loomkatsetel on tuvastatud, et suurtes kogustes tarvitatuna tekitavad neerukive. 3. Happesuse regulaatorid: E330- Sidrunhape Kõrvalmõjud: Ülitundlikkuse korral võib tekitada alergilisi reaktsioone. E451-Kaalium ja naatrium trifosfaadid
võimalus hakata puhtast rukkijahust leiba küpsetama. Kui veskites sai hakata jahu sõeluma ja erisuguseid jahusorte valmistama, tekkis leivaküpsetamise alal vajadus ja soov leida parimaid võimalusi eri jahusortidest leibade valmistami-seks. Nii hakati sel ajal esmakordselt valmistama pühadeks rukkipüülist peenleiba, mille valmistamiseks osa püülijahust keeva veega töödeldi. Alles kolmandal päeval sai sellest keedust taina segada. Selliselt valmistatud leivad olid hea pehme sisuga ja magushapu maitsega. 19. sajandi viimasel kümnendil hakati ka täisterajahust leibasid tegema sellise tehnoloogia abil. Needki leivad olid kohevad ja magushapu maitsega, eriliselt krõbeda koorikuga ja seisid kaua värskena. Muutused toimusid küttekollete ehituses. Kui varem tehti maal ümara või ovaalse põhiplaaniga kerisahi, siis nüüd rajati suuremad nelinurkse põhjaga (põrandaga) küttekolded, millele laoti pärast süte koristamist hapendatud tainast vormitud
liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Säilitusaine- Naatriumnitrit-E250 Puudub Toiduvärv- Karmiin-E120 Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone. 100g toodet sisaldab: energiat: 342 kcal valku: 15g süsivesikuid: 3g rasva: 30g Nimi: Kanapallid Firma: Tallegg Netomass: 1,576 kg Säilitada: +2...+6C Parim enne: 24.09.12 Tootja: AS Tallegg tellimusel tootnud AS Rakvere Lihakombinaat, Roodevälja küla, Sõmeru vald, 44207 Eesti. Koostis: Kana-broileri liha 56%, kuiviku puru, vesi, juust 5%, misukiud, sojavalke, keedusool 1,5%, nisujahu, lõhna- ja maitseained, dekstroos, suhkur, stabilisaator E450, happesuse regulaator E451, maltodekstriin, hüdrolüüsitud taimne valk, antioksüdant E316 Tootes sisalduvad allergeenid, gluteen, sojapiim ja laktoos. Stabilisaator- Difosfaadid-E450 Ei teata. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. Happesuse regulaator- Trifosfaadid-E451 Ei teata.
09 ja hinnavõrdlus tehtud Tondi Selveris Perenaise sai Nisujahu,vesi, taimne õli, suhkur, pärm, keedusool(1,2%) 1 portsjonis (1 keskmine viil on 26g): Energiasisaldus 286kJ/68kcal, Valgud 2,0g, Süsivesikud 13,5g millest suhkruid 0,7g, Rasvad 0,8g millest küllastunud rasvhappeid 0,0g, Kiudained o,7g, Naatrium 0,1g 16.09.2013 - 500g 45 senti AS Eesti Pagar, Paide, Tööstuse34, 72720, Tel.38 49 260, e-mail: [email protected], www.eestipagar.ee ud Tondi Selveris Leiburi Klassikaline Tallinna Peenleib Rukkijahud, vesi, nisujahu, suhkur,rukkilinnasejahu, pärm, keedusool(1,0%), köömned. Traditsiooniliselt kääritatud juuretisega. 1 portsjonis ( 1 keskmine viil on 38g): Energiasisaldus 356kJ/85kcal, Valgud 1,8g, Süsivesikud 18,1g millest suhkruid 1,3g, Rasvad 0,3g millest küllastunud rasvhappeid 0,0g,
Rasva kuivaines 26%. 100g toodet sisaldab keskmiselt - energiat 267 kcal / 1116 kJ - valke 33 g - süsivesikuid 0 g - rasva 15 g Analüüs: Tundub suhteliselt ohutu toode, kuid nina võtab krimpsu säilitusainena kasutatav kaaliumnitraat. Näiteks nitraadirikaste taimede kasutamine imikute ja väikelaste toitudes on keelatud, sest imiku hemoglobiin on aldis nitraatide mõjule ja see tekitab organismis hapnikupuudust. Võrreldes ülejäänud nelja tootega on Eesti juust Light kõige väiksema süsivesikute sisaldusega (õigupoolest neid ei olegi) ning kõige suurema valgusisaldusega. Juustudest küll lemmik pole, kuid kindlasti eelistan kodumaiseid juustutooteid ka edaspidi. Must vormileib (600 g) Koostis: rukkikroovjahu, joogivesi, nisujahu, suhkur, linnaseekstrakt, rukkilinnasejahu, keedusool (1,1%), pärm. 100 g toodet sisaldab keskmiselt: - energiasisaldus 960 kJ / 230 kcal - valgud 6,5 g - süsivesikud 48,6 g
Nisujahu Rukkijahu Odrajahu Grahamjahu Nisukliid Karna ENERGIA, kcal 328,3 328,1 334,8 335,4 328,7 357,6 ENERGIA, KJ 1373,6 1372,6 1400,9 1403,4 1375,3 1496,1 VESI, g 14 14 14 14 14 14 VALGUD, g 9,9 10 9,2 11 16,6 13,8 RASVAD, g 1,7 2,3 3 3,2 5,1 3 KTUD,RH., g 0,19 0,3 0,54 0,38 0,82 0,4 C16,g 0,17 0,29 0,52 0,34 0,77 0,37 C18,g 0,02 0 0,02 0,03 0,05 0,02 MKTA,RH, g 0,24 0,23 0,26 0,48 0,81 0,85 PKTA,RH, g 0,71 1,15 1,39 1,44 2,62 0,94 C18:2, g 0,65 1,01 1,26 1,31 2,43 0,89 C18:3, g 0,
TALLINNA TEENINDUSKOOL Kristina Manilkina TO11MK Jogurtite sortiment erinevate tunnust alusel Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 JOGURT on piimatoode, mille valmistamiseks kasutatakse väga kvaliteetset piima ja vaid jogurtile omaseid mikroobe, mis annavad jogurtile tüüpilise maitse ja konsistentsi. Hapendatud piimatooteid, sealhulgas jogurtit hakati valmistama ning toiduks kasutama 5000 aastat eKr. Elbruse mäe jalamil. Tänaseks on jogurtist saanud üks populaarseim piimatoode kogu maailmas. Menule on kaasa aidanud nii uued suunad toitumises kui ka legendid üle 100 aasta elavatest jogurtit tarbivatest mägilastest. Ka eestlaste toidulaual on jogurt leidnud kindla koha. Mis on jogurtis eriti väärtuslik? Jogurti koostises on valku, rasva, piimasuhkrut ehk laktoosi, mineraalaineid ja vitamiine. Kõik need ühendid on inimorganismile eluks hädavajalikud. Ainult pii
..............................................................57 9KOKKUVÕTE...........................................................................................................58 KASUTATUD KIRJANDUS.......................................................................................59 3 SISSEJUHATUS Toidukauba õpimapis on välja toodud kaubamaärgi mõiste, ajalugu ja kaitse, õiguslik regulatsioon Eesti Vabariigis. Valitud on kaks erinevat kaubamärki ja kirjeldatud nende kaubamärkide toodete valikut kahe kaupluse põhjal. Antakse ülevaade valitud kaubamärgi tootjatest, ajaloost ja nende arengust. Koostatud on toodete nimistu. Lisatud on huvitavaid fakte imikute toitumisest. 4 1. KAUBAMÄRGI MÕISTE, AJALUGU JA KAITSE 1.1 Kaubamärgi mõiste. Kaubamärk on graafiliselt kujutatav tähis, millega on võimalik eristada ühe isiku
Kõik kommentaarid