Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris

TALLINNA TEENINDUSKOOL



Piia Maria Nahkur
T11 HT
ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA
Referaat


Juhendaja : Dina Aarma



Tallin 2011

Sisukord


Sisukord 2
Sissejuhatus 3
Muna 4
Igapäevatarkust kanamunadest 6
Kanamunad toidulaual 7
Munade kvaliteet 9
Munad ja tervis 10
Muna toiteväärtus 10
Muna keemiline koostis 14
10 põhjust, miks kanamuna süüa 18
Kokkuvõte 19
Kasutatud allikad 20

Sissejuhatus

Muna


Muna on üks paremaid ja täiuslikumaid toiduaineid, milles on muu hulgas olemas kõik vitamiinid peale C, ning väga palju proteiini . Muna ei pea vältima. Pikka aega oli muna kolesteroolipommina põlu all. Nüüd on arusaamad muutunud ning muna tarvitamist peavad piirama vaid need, kelle kolesterool püsib normis vaid arstirohtude abiga. Ka Maailma Tervishoiuorganisatsiooni viimastes soovitustes on öeldud: “Ei soovitata liigselt rõhutada vajadust piirata munade söömist, kuna need on paljude toitainete odavaks ja väärtuslikuks allikaks.”
Munade säilitamine
Hoidke mune kauplusepakendis, tingimata tömbid otsad üleval ja teravikud allpool, nõnda püsib munarebu muna keskel. See on väga oluline siis, kui soovite muna serveerimiseks sektoriteks tükeldada või poolitada. Parim säilitamistemperatuur on 13°, mistõttu sahvri või jaheda seinakapi puudumisel hoidke mune külmkapi kõige soojemas osas, st alumises köögiviljasahtlis. Munade läheduses ärgu olgu terava- või tugevalõhnalisi toiduaineid, isegi mitte puuvilju , sest muna hingab läbi koore ning võtab külge mitte ainult lõhnu, vaid ka maitseid.
Vanem muna on maitsvam. Muna saavutab parima maitse alles 20 päeva pärast munemist ehk umbes 18 päeva pärast pakendamist; ka annab sellises vanuses muna kõige parema küpsetustulemuse. Ainsana vajavad väga värskeid mune härjasilm ja upumuna. Nii on kõige õigem mune tarvitada päev-paar enne kasutustähtaja lõppemist, milleks on üldjuhul 21 päeva munemispäevast. Tegelikult on õigetes tingimustes säilitatud muna tarbimiskõlblik isegi veel paar nädalat pärast seda, ehkki konsistents muutub vedelamaks ja lõdvemaks.
Kui panete muna laual keerlema, siis jääb toores muna peagi seisma, keedetud muna aga keerleb usinasti edasi.
Munade värskuse määramine
Väga värske muna vajub vees kohe põhja või jääb põhja ligiduses külili ujuma .
Taldrikule löödud ülivärske muna rebu on kumer ja kõrge ning munavalge seisab tiheda rõngana selle ümber. Veidi vanemad muna hõljuvad vees, 3 nädala vanune muna seisab vees püsti (just sellise muna maitse on parim), paari kuu vanune või soojas riknenud muna aga hulbib külili pinnal. Vanemad munad tuleks igaks juhuks alati kõigepealt eraldi tassi lüüa, et mitte kogu rooga ära rikkuda.
Väike veretäpp munarebus või pruunid täpid munavalges on kergesti eemaldatavad iluvead, mis ei mõjuta muna kvaliteeti. Munakoore pruun ja munarebu tugevkollane värvus on samuti vaid silmailu, mis ei avalda mõju maitsele või toiteväärtusele. Iseasi on eridieediga saavutatud muutused koostises, nagu näiteks tervisemunade puhul.
Muna ei sobi mikroahju. Toores muna plahvatab mikroahjus kuumutamisel oma siserõhu mõjul. Ka keedetud muna tasub üles soojendada kuumas vees, aga mitte kunagi mikroahjus, sest mikrolained muudavad muna söömiskõlbmatuks.
Keedetud munade koorimine
Pange muna kõvale aluspinnale ja veeretage käega edasi-tagasi, kuni kogu koor on murenud pisikesteks tükikesteks. Alustage koorimist tömbist otsast, kus tehke noaotsaga katki koore all olev nahkjas kile ning tõmmake sellest kinni hoides koor spiraalsete ringidena maha. Eriti hästi õnnestub see tegevus jooksva vee all.
Munade kategooriad
XL – raskemad kui 73 g,
L 63–73 g,
M 53–63 g,
S kergemad kui 53 g.
Mõned suhtarvud : 1 muna – umbes 0,5 dl, 1 munavalge – umbes 2 sl, 1 rebu – umbes 1 sl.
Munas on söödavat osa kaaluliselt 90%, koort 10%.

Igapäevatarkust kanamunadest


  • Värske muna raputamisel ei loksu.
  • Muna säilitatakse külmkapis tömp ots ülalpool.
  • Toore ja keedetud muna eristamiseks pannakse muna laual pöörlema. Toores muna teeb vaid 1-2 pööret ja jääb siis seisma.
  • Et munad keetes ei praguneks, valatakse neile keedunõusse peale külm vesi, lisatakse soola, keedetakse kaaneta. Pehme muna keetmiseks (keemismomendist arvestades) kulub 2-3, poolpehme muna keetmiseks 4-6 ja kõva muna keetmiseks 7-8 minutit.
  • Härjasilmadel raputatakse soola ainult munavalgele, munakollane värvub kalgendudes laiguliseks.
  • Muna ei vahustata alumiiniumnõus – ta muutub halliks ega vahustu.
  • Muna läheb kergemini vahtu, kui lisame sellele tilga sidrunimahla.
  • Rasv takistab munavalge vahustamist. Sellepärast eraldataksegi munavalge kollasest. Samal põhjusel ei saa vahustada munavalget koos rõõsa koorega.
  • Muna vahustamiseks jahutatakse munavalge eelnevalt 3-5˚C, siis on vahu maht suurem.
  • Toorest muna eristame keedetud munast järgmiselt: paneme ta iseenese ümber keerlema. Keedetud muna keerleb kergesti, keetmata väga vastumeelselt.
  • Külmunud munad asetatakse üheks päevaks värskesse kaevuvette, millele on lisatud rohkesti soola.
  • Mune ei või üle kahe nädala külmkapis hoida. Kui aga mähkida iga muna eraldi paberisse ja neid nädalas ümber pöörata, seisavad nad hoopis kauem. Mune
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #1 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #2 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #3 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #4 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #5 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #6 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #7 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #8 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #9 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #10 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #11 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #12 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #13 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #14 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #15 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #16 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #17 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #18 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #19 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #20 ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA #21
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 21 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-02-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 17 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Collapse Õppematerjali autor

Lisainfo

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

23
ppt
Esmavajalikud toiduained-Piimatooted
6
docx
Kasulikud toiduained
80
docx
Toidukauba õpimapp
62
doc
Toiduained
42
pdf
Toiduhügieen ja ohutus
33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused
9
doc
Eksami küsimused & vastused
31
docx
Toiduvalmistamise alused



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun