Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


EESTI TOIT (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • MIS ON EESTI TOIT ?
 
Säutsu twitteris
HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS
MTE-14
Kuldar Pajula
EESTI TOIT
Referaat
Uuemõisa 2014
Sisukord
SISSEJUHATUS 3
EESTI TOIDUKULTUUR 4
MIS ON EESTI TOIT? 5
MUISTSED KOMBED 7
TOIDULAUD TÄNAPÄEVAL 8
TÜÜPILISED EESTI TOOTED 9
EESTI TOIDUD 10
TOIT MEIE METSAS 11
HUVITAVAMAD RETSEPTID 13
KOKKUVÕTE 14

SISSEJUHATUS

Käesolevas referaadis olen põhirõhu pannud Eesti toidulauale nii tänapäeval kui ka minevikus, selle eripärale, kommetele. Loodan, et referaadi lugeja saab osa Eesti toidukultuurist. Olen kasutanud oma töö tegemisel erinevaid Eesti toitu tutvustavaid veebilehekülgi.

EESTI TOIDUKULTUUR

Igas riigis on olemas vaid sellele omane toitumiskultuur ning rahvuslikud toidud ja toiduained. Söömine on paratamatus , seetõttu puutub toiduga iga päev kokku nii põliselanik kui ka turist . Viimasele võib aga külaskäik eriliselt meeldejäävaks kujuneda just tänu saadud maitseelamusele. Toitumiskultuur on väga oluline osa rahvuskultuurist, seega vajavad kohalikud toiduained väärtustamist ning tutvustamist nii kodu- kui välismaal. See lehekülg on osa Põllumajandusministeeriumi algatatud arengukavast “Eesti Toit”, mille eesmärk on leida tarbijate abiga eesti köögile iseloomulikud toidud ja toidukaubad ning teha need tuntuks, edendades sellega riigi toiduainetööstust ja kujundades Eesti köögi mainet nii kodus kui ka väljaspool.
Kuigi Eesti tarbija on uuringute põhjal seni ikka pigem kodumaiseid tooteid-toitusid eelistanud, võib see EL tingimustes peagi muutuda. Ka meie turule tuleb hulgaliselt uusi, põnevaid ja soodsa hinnaga välismaiseid kaupu, mida võib olla keeruline eristada kodumaistest toodetest.
Seega on oluline leida tüüpilised Eesti toidutooted ja road , mida valmistatakse Eestist pärit toorainest . Kõigil Eesti elanikel on kindlasti oma nägemus Eesti rahvustoidust, kuid sageli kipuvad kõigepealt meenuma arhailised traditsioonilised toidud, mida tegelikult enamik meist igapäevaselt ei söö. Aja jooksul on meie toitumisharjumused ja võimalused ning elutempo muutunud, seetõttu ei vasta kunagine talupojaköök enam kaasaja nõuetele. Samas aga on olemas igati tänapäevaseid tooteid-roogasid, mida Eesti inimene armastab , omaseks peab ning meelsasti ka oma külalistele pakub. Seega on Eestile tüüpilise toidu leidmisel olulised toidu sobivus tänapäeva tarbija toidulauale ja toiduaine kättesaadavus ning väliskülaliste vaatenurgast ka selle eripära.
Tuntus ja maine loovad majanduslikku efekti igale riigile, kuna konkureeritakse turuosa pärast maailmamajanduses. Välismaiste tarbijate silmis Eestist ja kohalikust toidust positiivse mulje loomine aitavad arendada kodumaist toiduainetööstust ning suurendada ekspordivõimalusi.
Euroopa Liidu laienemine on suurendanud huvi liituvate riikide, sealhulgas ka Eesti vastu. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojalt küsitakse sageli, millega Eesti Euroopa toidulauda rikastab; paljudel erinevates maades toimuvatel üritustel soovitakse lisaks muule kultuuriprogrammile pakkuda ka Eesti roogasid. Seega on soodus hetk kasutada ära kõrgenenud rahvusvahelist tähelepanu ja tutvustada Eestit ka toidu kaudu.

MIS ON EESTI TOIT?

Eestimaa on pisike maatükike Läänemere ääres, kus inimesed muutuvad aastaaegade vaheldumise rütmis. Sügistalvine eestlane on aeglane ja endassetõmbunud, suvine oluliselt erksam ja suhtlemisaltim. Päevavalgus ja õhusoojus määravad ka eestlase söömisharjumused. Pimedus ja pakane toovad lauale hapukapsad ja ahjupraed, süldi ja verivorsti , paksud supid ja pajaroad. Suviti saab eestlane poolenisti söönuks pelgast päikesese ja soojusest, ülejäänud kõhupoole täidavad värsked aiasaadused, kartul ning kõik muu kerge ja värske.
Ka Eestimaa külalistele on kõhurõõmude vaatevinklist parimaks ajaks hilissuvi, kui põhjamaa loodus esitleb oma aastaloomingut, kuigi maitsmisväärset leiab siit teistelgi aastaaegadel. Restoranid pakuvad rahvusvahelise köögi tuntud roogasid, lõunatada võib ka itaalia, mehhiko, jaapani, india ja veel mitut eksootilist moodi. Kohvikud meelitavad möödujat kohvi, värskete kookide ja saiakeste jumaliku aroombuketiga. On pitsabaare ja bistroosid, lisaks ülemaailmsete kettide kiirsöögikohad.
Tuntu ja ettenähtu kõrval pakub uudishimulikule tulijale avastamisrõõmu kohalik köök. Viimane sisaldab muuhulgas ka võimaluse, et mõni päris tuttava nime või näoga roog on oodatust teistsugune. Näiteks ei kanna vinegreti nime siin mitte kaste, vaid vene algupäraga õli-äädikakastmes segasalat, mis sisaldab kodupeeti, värsket hapukapsast ja - kurki , õuna ja sibulat. Kotlet on praetud hakklihakoogike, mujal kotletiks kutsutud naturaalne sealihatükk aga kannab Eestis karbonaadi nime.
On teisigi lihtsaid kõhurõõme, mida mujal ei leidu. Nii jääb võõrsile väljarännanud eestlane alatiseks taga igatsema hapendatud rukkileiba ja hapukapsast. Pärisomaks peavad eestlased ka sea- või vasikalihast ja -jalgadest keedetud, vürtsidega maitsestatud
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
EESTI TOIT #1 EESTI TOIT #2 EESTI TOIT #3 EESTI TOIT #4 EESTI TOIT #5 EESTI TOIT #6 EESTI TOIT #7 EESTI TOIT #8 EESTI TOIT #9 EESTI TOIT #10 EESTI TOIT #11 EESTI TOIT #12 EESTI TOIT #13 EESTI TOIT #14
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 14 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-03-04 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 8 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor kuldarp Õppematerjali autor

Lisainfo

Eesti todi ülevaade
EESTI TOIT , toit , rahvusköögid , köök

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

34
pdf
Eesti taimestik
2
doc
Eesti toit
10
doc
EESTI KULTUUR
4
doc
Eesti rahvatoite
7
rtf
Eesti rahvustoidud
14
rtf
Eesti rahvustoidud
652
pdf
Asjaajamise alused
30
doc
Eesti imetajad





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun