Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Diabeet (2)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on I tüübi diabeet?

Lõik failist



Diabeet
Referaat


2006
SISUKORD

1. SISSEJUHATUS


Diabeedihaigeks ei saa jääda inimene, kes sööb palju suhkrut. Samas ülearusest maiustuste tarbimisest tuleneb ülekaal, mis on suhkruhaiguse eelduseks . Eelduseks on lisaks eelnevale näiteks ka pärilik eelsoodumus ja vere kõrge kolestoroolitase.
Suhkruhaiguse näol on tegemist ainevahetushaigusega, selle põhjuseks on insuliinierituse häired. Insuliini näol on tegemist hädavajaliku hormooniga. Diabeedihaiged eksisteerivad meie ühiskonnas sama edukalt nagu täiesti terved inimesed. Seega jäävad nad üsna märkamatuks. Ka meie tutvusringkonnas on diabeedihaigeid inimesi. See on põhjuseks, miks valisime antud teema referaadiks. Referaadi eesmärgiks on hankida lisateadmisi, et neid paremini mõista. Neid teadmisi vajame selleks, et neid vajaduse korral abistada. Näiteks kui diabeedihaige vajub koomasse, siis peaks ju oskama õigesti käituda. Teadmatuse korral võib minestushoog lõppeda surmaga.
Antud referaadis leiame vastused küsimustele; mis on diabeet, selle riskifaktorid , diabeedi ravi, insuliin , diabeedi erinevad tüübid.
Referaadi lõpus on koosdatud nädala näidismenüü diabeedihaigele inimesele.


2. MIS ON DIABEET?


Diabeet ehk suhkurtõbi on erinevatel põhjustel tekkiv energiaainevahetushäire, millele on iseloomulik pikka aega kõrgel tasemel püsiv vere suhkrusisaldus ja häired süsivesikute -, rasva ja valguainevahetuses. Diabeet on tingitud kas insuliini vähesusest või insuliini toime nõrgenemisest või neist mõlemast.
  • I tüübiehk insuliinsõltuv diabeet (u. 10% diabeetikutest)*
  • II tüübiehk insuliinsõltumatu diabeet (u. 90 diabeetikutest)*
  • teised tüübid(nt. kõhunäärme kahjustusest põletiku tagajärjel)
  • rasedusaegne diabeet
Diabeeti on krooniline haigus, mida peab ravima kogu elu. Insuliinihäired on suhkruhaiguste põhjuseks. Insuliini näol on tegemist hädavajaliku hormooniga. See tekib kõhunäärmes ning teda on tarvis toitainete omastamiseks. Süsivesikud lagunevad organismis glükoosiks. Glükoos ehk veresuhkur on rakkude energiaallikaks. Et rakud saaksid energiat, on vaja kõhunäärmel eritada piisavas koguses insuliini. Insuliinivähesuse tõttu ei pääse veresuhkur rakkudesse, organismis on toitu piisavalt, kuid organism ei omasta seda.
Organismis on kogu ööpäeva vältel. Süsivesikute rikka toidu tarvitamisel veresuhkru tase tõuseb ning see annab kõhunäärmele teada, et insuliini on vaja eritada. Suhkruhaigetel on veresuhkur kõrgem kui normaalsel inimesel.1

Kõrge veresuhkru tase on diabeedi peamisi tunnuseid, kuid diabeedile viitavad ka:
  • tugev janu, inimene joob palju
  • sagenenud urineerimine ja uriini hulga tõus
  • väsimus
  • nõrkus
  • unisus
  • naha sügelemine
  • söögiisu langus või tõus
  • kehakaalu langus
  • oksendamine ja kõhuvalu
  • võimalik teadvusekaotus rasketel juhtudel2




2.1 I-TÜÜPI DIABEET


I tüüpi diabeet on veresuhkru tõusuga kulgev krooniline haigus, mille üheks iseloomulikumaks tunnuseks on insuliinsõltuvus. Kõik patsiendid vajavad haiguse diagnoosimise hetkest alates püsivat ravi insuliiniga. Kuna seedekulglas insuliin laguneb, siis peavad patsiendid ravimit naha-alla süstima. Tavaliselt haigestuvad lapsed ja noore. Kõrgem on haigestumus eelkooli- ja puberteedieas. Diabeeti tunti juba antiikajal . Selle kiirelt surmale viiva vormi, s.t. I tüüpi diabeedi esimene teadaolev kirjeldus pärineb Kreeka aladelt II sajandist. Mingit efektiivset ravi kuni insuliini avastamiseni 1921. a. ei tuntud.
Insuliini avastamiseni jõuti 1921. a. Kanada Toronto Ülikooli teadlased Frederick Banting ja Charles Best . Nad eraldasid koera kõhunäärme ekstrakti ning süstisid seda teisele koerale, kelle kõhunääre oli eemaldatud ja kelle organism seetõttu insuliini ei tootnud. Tulemuseks oli veresuhkru langus. Esimene patsient oli 14-a. Leonard Thompson. Banting ja Best pälvisid insuliini avastamise eest Nobeli preemia. Pikka aega kasutati raviks loomade kõhunäärmetest puhastatud insuliini. 1980-ndate alguses õpiti geentehnoloogiliselt valmistama iniminsuliini.
I tüüpi diabeedi esmasteks sümptomiteks on uriini hulga suurenemine, janu, söögiisu tõus ja samal ajal kehakaalu langus. Diagnoosimise hilinemise korral võivad tekkida isutus, iiveldus , oksendamine, üldine nõrkus ja isegi teadvusehäired. Selline sümptomaatika on põhjustatud insuliinipuuduse ja kõrgenenud veresuhkru ning kaugelearenenud staadiumis ketokehade poolt.
Insuliin koosneb 51 aminohappest koosnev valk, seda toodavad kõhunäärme beetavalgud. Need paiknevad seedenõret tootva kõhunäärmekoe sees. Kõige enam soodustab insuliini vabanemist glükoos. Insuliini toimeks on glükoosi viimine rakkudesse, kus glükoosi kasutatakse energia tootmiseks. Normaalselt hoitakse veresuhkur tasemel 3,5-5,5 mmol/l.
I tüüpi diabeedi puhul on veresuhkru tõusu (hüperglükeemia) põhjuseks ß-rakkude kahjustusest tingitud insuliini tootmise vähenemine ja lakkamine. Normaalse veresuhkrutaseme juures suhkur uriini ei pääse, küll aga hüperglükeemia tingimustes (alates veresuhkrust üle 9 mmol/l). Seejuures tõmbab suhkur endaga kaasa ka vett - sellest ongi tingitud sellised diabeedi sümptomid nagu uriini hulga suurenemine ja janu.
Suhkru tase veres on kõrge, kuid keharakkudesse see ilma insuliinita ei jõua. Rakkudesb tekib energiapuudus , organism hakkab lammutama kehavalke ning -rasvu ja patsiendi kaal langeb. Kaugelearenenud staadiumi haigussümptomid nagu isutus, iiveldus, oksendamine, nõrkus, sügav hingamine ja atsetooni lõhn hingeõhus on põhjustatud rasvade lagunemise tulemusel tekkivate ketokehade poolt.
Kõhunäärrmekoe uuringud on näidanud, et tegemist valikuliselt B-rakke põletikuliselt hävitava protsessiga – insuliid. Insuliidi korral on aga tegemist immuunsussüsteemi rünnakuga omaenda tervete kudede vastu. Selles osalevad immuunsussüsteemi rakud. Haiguse avastamise ajaks on enamus B-rakke hävinud ja asendunud sidekoega. Haiguse kujunemisel on roll keskkonna ja pärilikel faktoritel . Insuliiniravi alustamisel B-rakkude töö peaaegu taastub , kuid ravi ei saa siiski lõpetada.

2.1.1 RAVI

I-tüüpi diabeetik peab insuliini süstima naha alla 5-6 korda päevas. Nad peavad jälgima oma toitumist, kuid mõistlikus koguses magusad asjad pole keelatud. Hea ravi korral on tema igapäevane elu nagu tervetelgi inimestel.

2.1.2 RISKIFAKTORID

On oht, et liiga suure insuliiniannuse, väikese söögikoguse, söömise hilinemise, alkoholi tarvitamise või ülemäärase kehalise koormuse tulemusel võib diabeetiku veresuhkur langeda liiga madalale. Seisundit nimetatakse hüpoglükeemiaks. Esmalt tarvitab veres leiduvat glükoosi närvisüsteem. Seetõttu saab seda diabeetiku ebaloomulikust käitumisest aru saada, et kõik ei pruugi korras olla. Teadvusel oleku puhul sobib esmaabiks midagi magusat . Teadvusetuse puhul tuleb kohe kutsuda arst. Esmase abina ei tohiks süstida insuliini, sest see oleks diabeetikule eluohtlik.3

2.2 II-TÜÜPI DIABEET


Selline diabeedi vorm on rohkem levinum. Kõhunääre on võimeline insuliini eritama, kuid ta ei funktsioneeri korralikult ning insuliini eritub liiga vähe. II tüüpi diabeedi tekke põhjuseks võib olla pärilik eelsoodumus, seetõttu võib II tüüpi diabeeti esineda lähematel sugulastel. Mida rohkem esineb suguvõsas diabeeti, seda suurem on võimalus haigestuda, eriti kui suhkruhaigust on olnud nii ema- kui ka isapoolses suguvõsas. Pärilikkus loob eelsoodumuse II tüüpi diabeedi tekkeks, kuid haigestumine ei ole vältimatu - see ei arene sugugi kõigil, kellel on eelsoodumus. Teist tüüpi diabeet ilmneb enamasti inimestel, kel eluaastaid üle 40. Haiguse sümptomid kujunevad järk-järgult ning on nõrgalt väljendunud, mistõttu haiguse avastamine võib võtta aega. Suurem osa neist, kes põevad II tüüpi diabeeti, on ülekaalulised, Iga liigne kilogramm nõuab täiendavat insuliini ja kõhunäärme poolt eritatavast enam ei piisa. Rasedus on lisakoormus kõhunäärmele, mis põhjustab mõnedel naistel diabeedi tekke raseduse ajal. Seda nimetatakse gestatsioonidiabeediks ning see vajab hoolikat jälgimist ja ravi. Sageli diabeet kaob pärast sünnitust, kuid võib hiljem uuesti tekkida.
Peamine haigustunnus on tavalisest suurem veevajadus ilma erilise põhjuseta. Rohke joomise tagajärjel suureneb uriinieritus, ka öösiti. Sagedased on suu kuivamine , väsimus- ja nõrkustunne, kuid need sümptomid arvatakse sageli kas stressi, elumuutuste või vananemise süüks. II tüüpi diabeedile võivad viidata ka isumuutused, kehakaalu kõikumine ja naha sügelemine.
Diabeetikud saavad veresuhkru taset ise mõõta. Selle abil on parem haigust kontrollida. Ideaalis peaks veresuhkru tase olema selline nagu tervel inimesel (3,3 - 5,5 mmol/l). Üldreeglina ei tohiks veresuhkru tase tühja kõhuga olla kõrgem kui 7 mmol/l ning 1,5 tundi pärast sööki mitte üle 9 mmol/l. Glükohemoglobiini (HbA1c) väärtus peaks olema alla 7,0%. Diabeedi kompensatsiooni kriteeriumid võivad olla individuaalsed ning sõltuda mitmest asjaolust. Diabeeti täielikult välja ravida ei ole võimalik, kuid on võimalik saavutada haiguse hea kompensatsioon , mis tagab hea enesetunde ja aitab vältida tüsistuste teket.4

2.2.1 TEIST TÜÜPI DIABEEDI RAVI

Tihti peetakse teist tüüpi diabeeti esimese tüübi diabeedist kõrgemaks. See on osaliselt tõsi, sest harilikult piisab enesetunde parandamiseks kehakaalu vähendamisest, igapäevasest mõõdukast füüsilisest koormusest ja õige toidureziimi järgimisest.
Teist tüüpi diabeet algab sageli märkamatult ja selle areng on aeglane, võttes vahel aega mitu aastat. Diabeedile iseloomulikud kaebused -janu, väsimus, kehakaalu langus ja sage urineerimine võivad ka puududa. Enesetunne võib halveneda pikkamööda ja paljudel juhtudel avastatakse kõrgenenud veresuhkur juhuslikul kontrollimisel. Ravimata või halvasti ravitud teist tüüpi diabeet võib mõju avaldada kogu organismile ja põhjustada hilistüsistusi. Kui kehakaalu vähendamine, mõõdukas kehaline koormus ja vastavad dieetravi soovitused ei anna loodetud tulemusi ning veresuhkur püsib endiselt kõrge, siis on vajalik rakendada tablettravi. Need ravimid ei sisalda insuliini ja toimivad ainult siis, kui diabeetiku kõhunääre toodab veel küllaldaselt oma insuliini.
RAVI EESMÄRK:
1. Saavutada võimalikult normilähedane veresuhkur.
2. Vähendada südame-ja veresoonkonnahaiguste riskitegureid:
o alandada vererõhku
o vähendada vererasvade (kolesterooli) hulka
o loobuda suitsetamisest
RAVI PÕHIPRINTSIIBID:
1. Õige dieet - rasvavaene toit.
2. Kehakaalu vähendamine.
3. Liikumine
4. Suitsetamisest loobumine.
5. Jalgade hooldus ja ravi.
6. Ravimid.
7. Veresuhkru ja vererõhu kontroll kodus.
8. Regulaarne arstlik kontroll.

2.2.2 SUUKAUDSED VERESUHKRUT ALANDAVAD RAVIMID

I. Sulfanüüluurea preparaadid:
o glibenklamiid (Daonil, Gilemid, Euglucon)
o gliptsiid (Minidiab, Glebenese, Melizid)
o gliklasiid (Predian, Diabrezide)
Toime:
alandavad veresuhkrut, suurendades insuliini eritumist kõhunäärmest. Selle tõttu võivad need tabletid põhjustada hüpoglükeemiat, s.t. liigset veresuhkru langust.
Manustamine :
20 - 30 minutit enne sööki (enne hommiku -, lõuna-ja õhtusööki) I - 3 korda päevas.
II. Biguaniidid:
o metformiin (Orabet, Metforem, Glucophage)
o bufomiin (Adebit, Glibutid)
Toime:
suurendavad kudede tundlikkust insuliinile, parandades kõhunäärme insuliini mõju. Ei suurenda insuliini eritumist kõhunäärmest. Pärsivad söögiisu. Kasutatakse rohkem ülekaalulistel.
Kõrvaltoime:
võib esineda piimhappemürgistuseks ja selletõttu ei soovitata kasutada diabeetikutel, kellel esinevad maksa-, neeru-ja südamehaigused ja kes tarvitavad alkoholi.
Manustamine:
20 - 30 minutit enne sööki (enne hommiku-, lõuna- või õhtusööki) 1-3 korda päevas.
III. Alfaglükosidaasi inhibiitorid :
o akarboos (Glycobay)
Toime:
süsivesikute lagundamise aeglustamine seedetraktis, millega väheneb söögijärgne veresuhkru taseme tõus.
Kõrvaltoime:
puhitus , kõhulahtisus
Manustamine:
20 - 30 minutit enne sööki 1 - 3 korda päevas
o guarkum (Guarem)
Toime:
on ühest india oasordist saadud kiudaine preparaat, mis seedetraktist ei imendu. Selle toime tõttu takistab süsivesikute ja rasvade imendumist, langetades suhkru ja kolesterooli taset veres.
Kõrvaltoime:
puhitus, kõhulahtisus
Manustamine:
sobib nendele inimestele, kellel lisaks diabeedile esinevad rasvaainevahetuse häired.
Kõiki suu kaudu manustavaid veresuhkrutaset alandavaid ravimeid tuleb kasutada regulaarselt vastavalt arsti ettekirjutusele.
Insuliinravi
Märgataval osal diabeetikutest kaotavad tabletid järk-järgult oma toime ning areneb niinimetatud teisene insuliinipuudulikkus, mille raviks kasutatakse insuliinravi. Süste tehakse enamasti 2 korda päevas. Kui on välja kujunenud täielik insuliinipuudulikkus, siis minnakse üle üksnes insuliinravile ja rakendatakse mitme korra süstiskeemi. Ajutist insuliinravi on mõnikord vaja rakendada raskete haiguste, operatsioonide ja raseduse ajal.
Kombineeritud ravi - tablettravi koos insuliinraviga
Kombineeritud ravi kasutatakse juhul, kui diabeetiku oma kõhunääre toodab veel vähesel määral insuliini.
Ravi kombineerimine:
  • päevasel ajal tablettravi (enne sööki 1 - 3 korda)
  • õhtul süstitakse mõõdukas koguses pikatoimelist insuliini
  • Õhtuse insuliinisüstiga pidurdatakse glükoosi tootmist maksas ja saavutatakse hommikune normilähedane veresuhkur, s.o. 4 - 5 mmol/1
See raviviis on sobiv eelkõige ülekaalulistele diabeetikutele.
Kui kombineeritud raviga ei saavutata head diabeedi kompensatsiooni, siis tuleks üle minna mitmele insuliini süstekorrale või üksnes insuliinravile.
NB! Insuliinraviga saavutatakse küll paremini normi lähedased veresuhkrud, kuid kaasneb kehakaalu suurenemise oht, sest insuliin tõstab söögiisu. Suurenenud kehakaal vähendab omakorda kudede tundlikkust insuliinile. Insuliinravi on väga individuaalne ja selle otsustab raviarst .
  • HEA ENESETUNDE SÄILITAMINE


    Diabeedi ravi eesmärgiks on haiguse hea kompensatsioon, s.o. hea enesetunde ja töövõime säilitamine ning liiga kõrgete või liiga madalate veresuhkru tasemete vältimine.
    Vältida:
    o hüpoglükeemiat (liiga madalat veresuhkrutaset)
    o hüperglükeemiat (liiga kõrget veresuhkrutaset)
    o tugevat stressi, mis põhjustab veresuhkru tõusu
    o haigusi (viirusnakkusi, grippi, palavikuga kulgevaid haigusi), mis tõstavad veresuhkru taset.
    Diabeedi hea kompensatsiooni kriteeriumid:
    1. Tühja kõhuga mõõdetud veresuhkru väärtus 4,4 - 6,1 mmol/1 (rahuldav 6,2 - 7,8 mmol/1).
    2. Veresuhkur 1,5-2 tundi pärast sööki 5,5 - 8,0 mmol/1 (rahuldav 8,1 - 10.0 mmol/1).
    3. Uriiniga praktiliselt suhkrut ei eritu.
    4. Kehakaal püsib stabiilne.
    5. Ei esine raskeid hüpoglükeemiaid.
    6. Õhtul enne magamaminekut on veresuhkrutase 6,0 - 7,5 mmol/1 (see välistab öise hüpoglükeemia).
    Diabeedi hea kompensatsioon aitab vältida hilistüsistuste teket ja arengut.
    Hüpoglükeemia
    Hüpoglükeemia on seisund, mille puhul veresuhkrutase on alla 3,3 mmol/1.
    Põhjused:
    1. Tavalisest suurem insuliinidoos.
    2. Toit sisaldab vähem süsivesikuid kui tavaliselt või toiduga saab vähe süsivesikuid insuliini kõige tugevama toime ajal.
    3. Tavalisest suurem füüsiline koormus või sportimine.
    4. Rohke alkoholi tarvitamine.
    Kerge hüpoglükeemia tunnused:
    o nõrkus
    o väsimus
    o näljatunne
    o südamepekslemine
    o higistamine (külm higi)
    o kuumustunne
    o peavalu
    o uimasus
    o erutus
    o käte ja jalgade värisemine
    Raske hüpoglükeemia tunnused:
    o meeltesegasus
    o teadvusekaotus
    o krambid
    Kerge hüpoglükeemia esmaabi:
    Diabeetik peab kiiresti sööma või jooma kiiresti imenduvaid süsivesikuterikkaid toite või jooke nagu näiteks:
    o 1 klaasitäis õuna- või marjamahla
    o täiskasvanud diabeetikutele kuni 6 glükoositabletti (sisaldavad 20 grammi süsivesikuid ja tõstavad veresuhkrut 4 mmol/1 võrra). Lastele anda 3 - 4 glükoositabletti.
    o paar tükki suhkrut
    o 3-4 teelusikatäit mett või keedist (mett on hea määrida suu limaskestale keele alla)
    o paar kommi või 3-4 küpsist
    o 4-5 keedetud kartulit
    o 2 kääru leiba
    o 4 kääru saia
    Raske hüpoglükeemia esmaabi:
    Diabeetik ise ennast aidata ei saa. Kui inimene on teadvuseta ja tal puudub ka neelamisrefleks, siis ei tohi talle anda midagi süüa ega juua - lämbumisoht! Kutsuda viivitamatult kiirabi . (Süstitakse tilkinfusiooniga 20% glükoosilahust nii kaua, kui inimene tuleb teadvusele või kui veresuhkur tõuseb 8-10 mmol/1.) Pärast teadvusele tulemist anda I klaasitäis piima või 1 võileib.
    Hüperglükeemia
    Hüperglükeemia on seisund, mille puhul veresuhkrutase tõuseb normist kõrgemale.
    Põhjused:
    1. Insuliiniannuse muutumine (vähendamine või süstimise ajal muutumine).
    2. Liigsöömine (palju süsivesikuid ja rasvu).
    3. Vähene füüsiline koorinus.
    4. Eriolukorrad - haigused, stress , mure, hirm, menstruatsioonitsüklihäired, emotsionaalne labiilsus.
    Tagajärjed:
    1. Veresuhkru märgatav tõus.
    2. Organismi näiline nälgimine - insuliinipuudusel ei pääse glükoos rakkudesse ning organism hakkab kasutama elutegevuseks rasvu.
    3. Organismis tekivad kahjulikud happelised jääkained - ketoained rasvade mittetäielikust kasutamisest.
    4. Happemürgistus ehk ketoatsidoos
    Tunnused (nagu diabeeti haigestumise alguses):
    o tugev janu
    o sage urineerimine (eriti öösiti) ja uriinihulga tõus
    o väsimus ja nõrkus
    o kehakaalu langus
    o nägemishäired
    o nahakuivus ja - punetus
    o valu ja tuimus jalgades
    o ketoainete esinemisel isupuudus, iiveldus, oksendamine ja väljahingatavas õhus atsetooni lõhn
    Hüperglükeemia esmaabi ja ravi:
    1. Insuliini süstimine 3-4 korda päevas või insuliini manustamine insuliinipumbaga.
    2. Ketoainete ja atsetooni esinemisel vastavalt veresuhkruväärtusele tilkinfusioon 0,9% naatriumkloriidilahuse või 5 - 10% glükoosilahusega ööpäevaringselt.
    3. Veresuhkru mõõtmine iga 3-4 tunni tagant.
    4. Atsetooni määramine uriinis.
    5. Oksendamise puhul kaaliumi määramine veres.
    6. Rohke jootmine just atsetooni esinemisel veres.
    Edaspidise diabeedi ravi määrab raviarst vastavalt diabeedi tüübile.

    2.2.4 DIABEETRAVI SOOVITUSED


    Diabeetiku toit on tavaline toit. Päeva toit jagada 5-6 toidukorra peale. Süüa tuleks iga 2,5 - 3 tunni tagant, mis väldib veresuhkru tõusu ja veresuhkru kõikumist suurtes piirides.
    1. Valgu lähteallikad (juustu, vorsti, liha, kala, piima) tuleb süüa mõõdukalt nende suure rasvasisalduse tõttu. Eelistada tuleb lahjat kanaliha (ilma nahata) ja kala.
    2. Juustudest ja vorstidest eelistada vähema rasvasisaldusega sorte . Piimast ja piimatoodetest tuleb valida väherasvaseid ja rasvata tooteid. Päeva jooksul ei soovitata piima, keefiri või petti juua üle 0,5 liitri. Muna (just munakollast) ei ole soovitav süüa iga päev suure kolesteroolisisalduse tõttu.
    3. Loomsed rasvad asenda taimsete rasvadega (toiduõliga), mis tuleb arvestada kogu päeva toiduga saadud rasvasisalduse hulka.
    4. Toiduks tarvitada rohkelt kiudainerikkaid toiduaineid (täisteratooteid, aedvilju , puuvilju ), kuid arvestada tuleb täisteratoodete, puuviljade ja marjade süsivesikutesisaldust. Puuvilju ja marju (korraga 100 grammi) võib süüa ka vaheeineks või magustoiduks.
    5. Enne muud toitu on soovitav süüa toorsalatit - tekitab täiskõhutunde ja sisaldab vähe süsivesikuid (kilokaloreid). Eriti hea on toiduks tarvitada värsket kapsast, mis takistab süsivesikute kiiret imendumist teistest toitudest.
    6. Teraviljatooteid ja kartulit süüa mõõdukalt nende suure süsivesikutesisalduse tõttu. Võrreldes teiste tangainetega tõstab manna kõige kiiremini veresuhkrut (süsivesikud imenduvad kiiremini verre).
    7. Janu korral võib juua vett, mineraalvett või teed, mis ei anna süsivesikuid. Naturaalne mahl (100%list ilma suhkruta) tuleb lahjendada veega. Naturaalsest mahlast saadud süsivesikud tuleb arvestada kogu päeva toidust saadud süsivesikute arvestuse hulka.
    8. Diabeetik ei pea täielikult loobuma suhkrust ja magusast. Kui veresuhkur ja kehakaal on normaalne, siis võib natuke süüa ka magusat.
    9. Kui veresuhkur ja kehakaal on kõrged, siis tuleb suhkru asemel kasutada suhkruasendajaid.
    Suhkruasendajaid on kahesuguseid:
    Veresuhkrut tõstvad suhkruasendajad ; fruktoos (puuviljasuhkur), manniit, sorbiit, ksüliit. Täiskasvanud diabeetikutel on lubatud neid kasutada 30 - 40 grammi (3-4 spl.), lastel 0,5 grammi 1 kilogrammi kehakaalu kohta päevas. Neid suhkruasendajaid võib kasutada toitude küpsetamisel, kuumutamisel ja keetmisel . Need suhkruasendajad annavad 1 grammi kohta energiat 4 kcal , mille tõttu ei sobi need ülekaalulistele inimestele.
    Veresuhkrut mittetõstvad suhkruasendajad: aspartaam ("Canderel"), tsüklamaat, sahhariin, asesulfaam. Täiskasvanud diabeetikutel on lubatud neid päevas kasutada kuni 10 tabletti, lastele ja rasedatele ei soovitata. Sahhariini kasutatakse külmade toitude magustamiseks. Need suhkruasendajad ei anna energiat.
    10. Alkoholi võib diabeetik tarvitada väikestes kogustes (mitte üle 100 ml kanget ja 300 ml lahjat alkoholi). Ei sobi magusad, s.o. suhkruga valmistatud alkohoolsed joogid, mis sisaldavad suures koguses süsivesikuid ja annavad palju kilokaloreid. 1 gramm puhast alkoholi annab 7 kcal.
    Kõik eespool loetletud dieedisoovitused on üldised. Täpsed ja konkreetsed soovitused annab igale diabeetikule individuaalselt tema raviarst või diabeediõde. Dieet sõltub diabeedi tüübist, veresuhkru tasemest, kehakaalust, füüsilisest koormusest, päevareziimist ja diabeedi ravist.
    3.5 TOIDUVALIK INSULIINI SÜSTIVALE DIABEETIKULE
    Toiduvaliku põhimõtted:
    o Toiduaegade ja toiduvaliku määramisel tuleb lähtuda süstitava insuliini toimest ja raviskeemist
    o Süstitud insuliin toimib kindlatel kellaaegadel ja insuliini mõju sõltub insuliini maksimumtoimeajast ning kestvusest
    o Iga inimene on individuaalne, insuliinraviskeemid on väga erinevad ning selle tõttu on toiduvaliku soovitused üldised
    o Igapäevane toit peab sisaldama vajalikul hulgal toitaineid - süsivesikuid, valke ja rasvu ning vitamiine ja mineraalaineid.
    Energiavajadus
    Toiduga saab energiat, mis on vajalik inimese igapäevaseks eluks. Toitained annavad energiat erinevalt: 1 gramm süsivesikuid annab 4 kcal, I gramm valku annab 4 kcal, 1 gramm rasva annab 9 kcal. Iga inimese energiavajadus on erinev, mis sõltub paljudest teguritest nagu kehakaalust, vanusest , soost, füüsilisest koormusest, ainevahetuse kiirusest jt. Tavaliselt on keskmine energiavajadus päevas 25-35 kcal I normaalkehakaalu kilogrammi kohta. Näiteks inimene, kelle normaalne kehakaal on 60 kg, peab saama toiduga päevas 1500-2100 kcal. Füüsilise koormuse puhul energiavajadus suureneb.
    Süsivesikud
    Süsivesikud koosnevad suhkrutest ja tärklisest.
    Suhkrud on: glükoos - viinamarjasuhkur
    fruktoos - puuviljasuhkur
    sahharoos - tavaline ehk roosuhkur
    laktoos – piimasuhkur
    Tärklis on süsivesik, mis koosneb tuhandetest üksteisega liitunud glükoosi osadest. Süsivesikutest saadakse kõige suurem osa toiduenergiast. Veresuhkru tase tõuseb pärast süsivesikuterikka toidu söömist, sest süsivesikud muudetakse organismis glükoosiks ja edasi veresuhkruks . Verega transporditakse süsivesikud rakkudesse. Päevasest toiduga saadavast energiast peaks pool olema kaetud süsivesikutega. Süsivesikuterikkad toitained: maiustused , mesi, jahu ja jahutooted (k.a. leib ja sai), tangained, makaronid, herned , kartul . Süsivesikuid tuleb arvestada ka puuviljades, marjades ja mahlades (k.a. ilma suhkruta naturaalsetes mahlades).
    Kiudained
    Kiudained ei imendu soolestikust, mistõttu aeglustub süsivesikute imendumine ja seega ka veresuhkrutaseme tõus. Kiudained mõjuvad soodsalt ka sooletegevusele ja tekitavad täiskõhutunde. Kiudaineterikas toit on soovitatav kõikidele diabeetikutele.
    Kiudainerikkad toidud: aedviljad , puuviljad, marjad , täisteratooted (NB! puuviljades, marjades ja täisteratoodetes tuleb arvestada süsivesikuid).
    Rasvad
    Rasvad jaotatakse taimseteks ja loomseteks rasvadeks. Rasvades on võrreldes süsivesikute ja valkudega üle kahe korra rohkem energial (1 gramm rasva annab 9 kcal).
    Taimsed rasvad sisaldavad küllastamata rasvhappeid , mis ei tõsta vere kolesterooli taset.
    Loomsed rasvad tõstavad vere kolesterooli taset (nn. halb kolesterool ) ja soodustavad veresoonte lupjumist.
    Üks osa rasvadest on silmaga nähtavad rasvad nagu või, taimeõli, rasvane liha, pekk ja teine osa rasvadest on nn. peitrasv, mida silmaga ei näe. Peitrasva hulka kuuluvad juust (eriti sulatatud juust ja teised rasvased juustud), liha ( sealiha , broiler ), rasvane piim ja keefir ning rasvased piimatooted , lihatooted (rasvane keeduvorst, suitsuvorst , sardellid, rasvased viinerid ), rasvane kala. Kuna peitrasv ei ole silmaga nähtav, siis on seda toidus raske määrata ja tihti tõuseb kehakaal.
    Valgud
    Valgud sisaldavad energiat võrdselt süsivesikutega. Valgud on põhiline materjal uute rakkude moodustamiseks organismis. Iga inimene vajab olenevalt tema vanusest valku iga päev 1-1,5 grammi ühe kilogrammi normkehakaalu kohta. Valgud jagatakse taimseteks ja loomseteks valkudeks. Taimsete valkude hulka kuuluvad oad, herned, seened, pähklid, sojaoad jt.
    Loomsete valkude hulka kuuluvad liha ja lihatooted, kala, muna, juust, piim, piimasaadused. Valgurikastest toiduainetest soovitatakse diabeetikutele võimalikult vähese rasvasisaldusega tooteid nagu rasvata piima, petti, kohupiima, lahjat liha ja kala. Päevasest energiavajadusest tuleb valkudega katta veerand. Neerukahjustuste puhul tuleb valgu hulka päevases toidus vähendada.

    2.2.5 FÜÜSILINE KOORMUS


    Igapäevane mõõdukas füüsiline koormus on kasulik kõikidele inimestele. Füüsiline koormus ja liikumine tugevdab lihaseid, treenib südant ja kiirendab ainevahetust. Samuti alanevad vererasva näitajad (kolesterool ja triglütseriidid), langeb vererõhk ja veresuhkru tase. Regulaarne füüsiline koorinus ja treening parandavad insuliini omastamist ja aitavad normaliseerida kehakaalu energiakulu tõttu.
    Füüsilise koormuse soovitused on igale diabeetikule individuaalsed ja selletõttu on vajalik pidada nõu endokrinoloogi või diabeediõega, eriti kui
    o vanus on üle 40 eluaasta
    o esineb kõrge vererõhk
    o esineb kõrge kolesteroolitase
    o esinevad tüsistused või kaasnevad haigused
    o inimene suitsetab
    o diabeet on kestnud aastaid
    Silmapõhja muutuste korral tuleb nõu pidada silmaarstiga, sest raskuste tõstmine ja liiga suur füüsiline koormus võivad veelgi halvendada silmapõhjade seisundit.
    Jalgade närvi-ja verevarustushäirete (veresoonte kahjustuse) korral tuleb valida sellised spordialad, kus on võimalik vältida hüppamist, korrastamist, kukkumist, jalgade hõõrdumist või vigastamist.
    Kõrge vererõhu korral tuleb arvestada, et füüsiline koormus tõstab vererõhku kõikidel inimestel.
    Halvasti kompenseeritud diabeedi korral tuleb alati veresuhkur enne treeningute alustamist normaliseerida. Kui kõrge veresuhkur on põhjustatud insuliini puudusest, siis peab arvestama, ei füüsiline koormus kiirendab rasvade "põlemist" organismis, millega suureneb oht ketoatsidoosi tekkeks.
    NB!
    Füüsilist koormust ei tohi kunagi alustada, kui veresuhkrutase on üle 15 mmol/1.
    Füüsilise koormuse kestvus:
    piisav koormus saavutatakse 20 - 30 minutiga (kui tervislik seisund on halvem , siis võib ühistada kestvusega 15-20 minutit).
    Füüsilise koormuse sagedus:
    treeningute sagedus võiks olla 3-4 korda nädalas
    Füüsilise koormuse tugevus:
    koormus on sobiv, kui tekib higistamine ja hingamissagedus tõuseb ning inimene on võimeline rääkima. Kõige suurem viga on alustada liiga suure koormusega. Kui kahe päeva pärast on tunda lihaste valu ja väsimust, siis on koormus olnud liiga suur.
    Kõige sobivam treeningu aeg
    Kõige sobivam aeg treeninguks on 1-1,5 tundi pärast sööki, sest siis on veresuhkru tase kõige kõrgem. Vahetult enne söömist ei soovitata intensiivset füüsilist koormust (hüpoglükeemia oht!).
    Toiduvalik
    Enne füüsilist koormust on kasulik süüa kerget ja kiiresti imenduvat süsiveskuterikast toitu. Toiduga peab saama piisavalt energiat ja vedelikku. Süüa tuleks teraviljatooteid, puuvilju, marju, juurvilju ja mitterasvaseid piimatooteid . Treeningueelsel toidukorral peaks kasutama rohkesti vedelikku, millest sobivamad on vesi, tee ja lahja morss. Kui juua vahetult enne füüsilist koormust suur kogus vedelikku, siis see võib maos tekitada ebameeldivat raskustunnet. Kui treening on lõuna- või õhtusöögi järel, siis võib suurendada toiduhulka järgmise vahesöögi arvel. Kui treening on 1 - 1,5 tundi pärast sööki, siis ei ole tavaliselt enne treeningut lisasööki vaja. 2 tunni möödumisel söömisest on aga juba vajalik lisatoit.
    Lisatoidu vajadus ja selle kogus on igal diabeetikul individuaalne, kusjuures tuleb arvestada oma veresuhkrut ka enne füüsilist koormust, hinnata füüsilise koormuse kestust ja tugevust (intensiivsust). Normaalse veresuhkru taseme korral piisab lisatoiduks 10-15 grammist süsivesikutest. Suure füüsilise koormuse korral võib vaja minna 25 - 30 grammi süsivesikuid iga 30 minuti füüsilise koormuse järel. Liikumise ja füüsilise koormuse korral võib kasutada ka suhkruga valmistatud järgmisi tooteid (sisaldavad 15-20 grammi süsivesikuid), mis väldivad veresuhkru taseme liigset ja järsku langust:
    o 50 grammi shokolaadi
    o 1 suur õun või apelsin
    o I keskmise suurusega banaan
    o 6-7 kuivatatud ploomi
    o 3 supilusikatäit rosinaid
    Suurte füüsiliste koormuste korral on vedelikukaotus suur ja selletõttu tuleb juua iga 10 -15 minutilise liikumise järel 100 - 200 ml (1 - 2 dl) vedelikku, milleks kõige sobivamad on süsivesikuid sisaldavad joogid nagu:
    o 100% naturaalne mahl
    o sportlaste jõujook
    o 2 dl (200 ml) naturaalset mahla + 1 supilusikatäis suhkrut + 8 dl (800 ml) vett
    o morss: 1 osa mahla + 2 osa vett
    Süstimiskoha valik ja insuliini süstimine füüsilise koormuse puhul
    Rahulolekus imendub insuliin kõige kiiremini kõhunaha alla süstitult, liikumise ajal aga sellest piirkonnast, kus lihaste töö on aktiivne. Enne füüsilist koormust on turvaline süstida insuliini piirkonda, kus lihased ei ole aktiivses töös.
    Füüsilise koormusega organismi energiakulu suureneb seoses sellega võib veresuhkur liigselt langeda . Liikumise intensiivsust, tugevusest ja ajalisest kestusest sõltub, kui palju on vajalik vähendada insuliini kogust. Tavaliselt vähendatakse selle insuliini kogust, mis toimib füüsilise koormuse ajal.
    Näiteks kui treening on hommikupoolikul, siis tuleks vähendada hommikuse lühitoimelise või seguinsuliini doosi 1-2 ühikut. Õhtuse füüsilise koormuse korral tuleks vähendada õhtul toimiva insuliini doosi 1-2 ühikut. Väga suure füüsilise koormuse korral on vajalik vähendada ka öösel toimiva insuliini doosi. Tuleb arvestada samuti seda, et füüsilise koormuse mõju kestab veel pärast füüsilise koormuse lõpetamist mitme tunni jooksul.
    Sobiva spordiala valimine:
    Kõndimine sobib ülekaalulistele, eakamatele ja halvema tervisega inimestele. Energiakulu tavalise kõnniga on 3 - 8 kcal/tunnis.
    Jooks koormab südame-veresoonkonda ja sobib noorematele ning heas vormis inimestele. Energiakulu olenevalt jooksutempost on 8 - 20 kcal/tunnis.
    Suusatamine on sobiv kõikidele inimestele, samuti ülekaalulistele, kuid tuleb arvestada selle luures suurt energiakulu.
    Jalgrattasõit on energiakulult võrdne suusatamisega ja sobib kõikidele inimestele, kuid siinjuures peab arvestama suurt traumade ohtu.
    Ujumine on sobiv kõikidele inimestele. Energiakulu on niisama suur kui jooksmise puhul, kuid ujumine ei koorma nii palju südame-veresoonkonda ning hingamiselundeid.
    Tantsimise koormus on võrdne jooksmisega.
    Tennise puhul langeb suur koormus just jalgadele. Tennis suurendab üldist treenitust.
    Võimlemine parandab koordinatsiooni ja liigeste liikuvust, kuid üldist treenitust suurendab vähe.

    2.2.6 JALGADE HOOLDUS


    Jalgade igapäevane hooldus diabeetikutel on tähtis jalahaiguste ja funktsioonihäirete vältimiseks. Diabeedi puhul kahjustuvad jalgade põhiliselt närvid ja tekivad veresoonkonna muutused.
    Diabeedi tüsistustele (k.a. jalgade tüsistustele) eelneb pikka aega kõrgena püsinud veresuhkru tase. Soodustavateks teguriteks jalgade tüsistuste tekkel on suitsetamine , ülekaalulisus, kõrge kolesterooli tase veres, kõrgenenud vererõhk ja jalgadel vale hooldus.
    Närvide kahjustuse puhul:
    o liigutusnärvi kahjustusel nõrgenevad jalalihased , muutub jalakuju ja tekivad jala asendihäired;
    o tundenärvi kahjustusel tekivad nahatundlikkuse häired, valutunde nõrgenemine või kadumine, temperatuuri tundlikkuse häire.
    Valutunde kadumise tõttu võivad jääda märkamata ja edasi areneda mitmesugused naha-kahjustused nagu hõõrumised ja villid. Nahatundlikkuse ja temperatuuritundlikkuse nõrgenemise korral esineb jalgade põletuste oht;
    o jalgade higistamise vähenemise tõttu muutub jalgade nahk kuivaks ja tekivad jalakannalõhed.
    Veresoonkonna muutuste puhul:
    o esinevad verevarustuse häired nii väikestes kui suurtes veresoontes
    o jalgade nahk õheneb
    o haavad paranevad aeglasemalt.
    Kõikidesse probleemidesse, ka kõige väiksemasse haavandisse tuleb diabeetikute puhul suhtuda väga tähelepanelikult ja hoolikalt.
    Nn. riskijalgade tunnused:
    o tundlikkuse häired (nagu vati sees kõndimine)
    o jalgade asendihäired
    o vereringehäired
    o kõrge veresuhkur
    o jalgade vale hooldus
    o ebasobivad jalanõud
    o diabeedile lisanduvad haigused nagu silmapõhjade muutused, neerukahjustus jt.
    o sageli turses olevad jalad
    Jalgade kahjustuste ennetamine:
    1. Kontroll veresuhkru väärtuste üle.
    2. Õige jalgade hooldus.
    3. Vereringe stimuleerimine võimlemise ja lihaste kõndimisega.
    4. Mehaaniliste vigastuste vältimiseks mugavad ja sobivad jalanõud.
    5. Suitsetamisest loobumine.
    6. Kõrge kolesteroolitaseme korral toitumisharjumiste korrigeerimine (vähe rasvast toitu).
    7. Kehakaalu jälgimine - ülekaalulisus soodustab jalgade turseid ja verevarustushäireid.
    8. Jalgadel tekkinud valede asendite korrigeerimine tallatugede või spetsiaalsete kingadega.
    Jalgade hooldus
    Vereringehäirete tõttu on diabeetikute nahk vastuvõtlikum igat liiki bakteritele ja seenhaigustele, mille tõttu on õige jalgade hooldus väga tähtis.
    1. Jalgade ja eriti varbavahede igapäevane hoolikas pesemine. Kuna diabeetikutel on jalgade nahatundlikkus alanenud, siis vee temperatuuri (37 kraadi) tuleb mõõta veetermomeetriga. Vajadusel (mitte iga päev) võib kasutada lasteseepi, mis ei kuivata nahka.
    2. Jalgade, eriti varbavahede hoolikas kuivatamine . Soojus ja niiskus soodustab varbavahede haudumist.
    3. Küünte lühendamine viiliga pärast pesemist ja kuivatamist. Õige küünepikkus on selline, kui varbaotsale vajutades on tunda küüneäärt - see hoiab ära liiga lühikeseks lõigatud küünte puhul sissekasvanud küüne ja küünevallides põletikulised protsessid.
    4. Jalgade naha ja küünte kontrollimine, eriti varvaste vahel ja taldadel väikestes ning algavate kahjustuste kindlakstegemiseks. Selleks võib kasutada peeglit või teiste inimeste abi.
    5. Kuna diabeetikute nahk on kuiv ja võib kergesti lõheneda, siis on vajalik jalgade kreemitamine pärast pesemist ja kuivatamist. NB! Mitte kreemitada varbavahesid - see soodustab varbavahede haudumist.
    6. Iga päev puhtad, terved, õige mõõduga ning ilma kummita sokid ja sukad. Sobiv materjal on puuvillane või villane (lubatud 20 - 30% sünteetilise aine sisaldus).
    7. Mugavad, õige suuruse ja paraja kontsakõrgusega (2-4 cm) jalanõud. Eelistada tuleks naturaalsest nahast jalanõusid.
    Jalatsi talla sobiv paksus on 1 cm ja tald peaks olema painduvast materjalist. Jalatsi esiosa peaks olema tugev ja piisavalt kõrge, et küüned oleksid kaitstud. Varvastele peab olema jalatsininas ruumi 1-1,5 cm.
    8. Mitte kõndida paljajalu toas ega õues vigastuste ohu tõttu.
    9. Mitte soojendada jalgu soojenduskotiga ega tule paistel ning mitte teha kuumi jalavanne põletuste vältimiseks.
    10. Iga päev enne jalatsite jalga asetamist kontrollida jalatseid, et kindlaks teha, kas jalatsites ei leidu ebatasasusi, katkisi kohti, liiva, kivikesi või teisi nahaärritajaid, mis võivad nahka vigastada.
    11. Arsti või jalaravikabinetti pöördumine kohe, kui on tekkinud isegi väike haavand või vigastus.

    3. DIABEEDI TÜSISTUSED


    Diabeet on krooniline ainevahetushaigus, mis võib aastatega kahjustada peaaegu kõiki elundeid. Tüsistused ei teki kõikidel diabeetikutel ja neid saab ära hoida nende raskustest vähendada diabeedi hea kompensatsiooni korral, mille puhul veresuhkru väärtused on võimalikult normilähedased. Diabeedi ravi üheks osaks ongi võimalike tüsistuste vältimine. Kui diabeetik teab, millele tähelepanu pöörata, siis on võimalik avastada tüsistused juba algstaadiumis ning neid ravida on samuti efektiivsem.
    Oluline on igal aastal arstlik kontroll:
    o silmapõhjade ja nägemise kontroll
    o jalgade seisundi hindamine
    o neerude talituse kontroll
    o vererõhu jälgimine
    o vere kolesteroolisisalduse kontroll
    o veresoonte (kapillaaride) kontroll
    Diabeetiline retinopaatia ehk silmade kahjustus
    Kui diabeet on kestnud aastaid ja veresuhkru tasakaal ning selle väärtused ei ole olnud head, siis võivad silmapõhjadesse tekkida väikeste veresoonte laiendid, verevalumid, võrkkest võib tursuda ja sinna võivad ladestuda rasvad. Nende muutuste tagajärjel halveneb silma võrkkesta verevarustus , toitainete ja hapnikuga varustus.
    Diabeetilise retinopaatia staadiumid:
    1 Algstaadiumis esinevad silmapõhjas väikeste veresoonte laiendid ja võrkkesta turse .
    Nägemisteravus tavaliselt ei muutu. (Mitteproliferatiivne retinopaatia).
    2. Järgmises staadiumis on silmapõhja veresooned laiad, looklevad ja immitsevad verd.
    Verevalumid silmapõhjas võivad olla küllaltki ulatuslikud ja ajutiselt võib esineda nägemisteravuse häired. (Preproliferatiivne retinopaatia)
    Silma verevarustuse parandamiseks hakkavad tekkima uued veresooned. Need veresooned ei ole aga täisväärtuslikud, on habraste seintega, võivad kergesti puruneda ning olles ulatunud silma klaaskehani võivad tekitada sinna verevalumi . Selletõttu silmapõhi sidekoestub, mis võib viia võrkkesta eraldumiseni silmapõhjast ja lõpptulemusena tekib nägemise kaotus. (Proliferatiivne retinopaatia).
    Diabeetiline nefropaatia ehk neerude kahjustus
    Vere liigese suhkrusisalduse tõttu võivad kahjustuda neerude kapillaarid. Need põhjustavad neerude varustuse halvenemise, mille tõttu neerude talitus häirub. Uriini eritub valku, tekib nn. mikroalbuminuuria. Hiljem, kui erituva valgu hulk organismist suureneb, siis areneb valgupuudus organismis. Seoses veresoonte kahjustusega neerudes tõuseb ka vererõhk.
    Diabeetilise nefropaatia staadiumid:
    I staadium - esineb mikrovalku uriinis ja võib kõrgeneda vererõhk
    II staadium - esineb valk uriinis ja kõrgeneb vererõhk
    III staadium - uriinis esineb palju valku ja esineb kõrge vererõhk.
    tekib neerupuudulikkus ehk jääkainete kogunemine organismi. Esineb valgu puudus organismis.
    Diabeedi soovitused neerukahjustuste puhul:
    · kui on neerukahjustus koos valgu eritusega, siis on vajalik toidus piirata valku
    · vererõhu tõusu aitab vältida soolavaene toit
    Arstlik kontroll neerumuutuste avastamiseks:
    o insuliinsõltuvatel (I tüüpi) diabeetikutel alates viiendast haigestumisaastast 1 kord aastas
    o insuliinmittesõltuvatel (II tüüpi) diabeetikutel alates haiguse avastamisest igal aastal
    Diabeetiline neuropaatia ehk närvide kahjustus
    Neuropaatia on haigus, mille põhjuseks on verevarustuse ja ainevahetuse häired.
    Kaebused:
    o jalgade valu, puute-ja temperatuuritundlikkuse häired, "sipelgate jooksmine " tunne, jalalihaste kõhetumine, nahakuivus, higistamishäired.
    o Kõhulahtisus või kõhukinnisus, kõhupuhitus, iiveldus ja oksendamine pärast sööki.
    o Urineerimishäired - põiepidamatus ja urineerimisraskus.
    o Impotentsus.
    o Madala veresuhkru ehk hüpoglükeemia tundemärkide vähenemine või kadumine.
    Diabeetiline jalg
    Diabeetilise jala all mõistetakse diabeetiku jalaprobleeme, mis on tingitud närvide ja veresoonte kahjustustest. Kõikidesse jalgade muutustesse, ka igasse väiksemasse haavandisse, peab suhtuma väga hoolikalt ja tähelepanelikult. Jalaprobleeme on võimalik ära hoida või neid vähendada õige igapäevase hoolduse ja raviga. (Vt. Jalgade hooldus.) Haavanditega ja vigastustega tuleb kindlasti kohe pöörduda jalaravikabinetti või arsti poole. Diabeetilise jala üks erivorme on luude ja liigeste muutus hüppeliigese piirkonnas (nn. Charcot' liiges ). Et diabeetikute luud kipuvad kergemini hõrenema, siis iga tühisemagi trauma võib tekitada luude iseeneslikke murde ja jalakuju moondumist, seda eriti hüppeliigese piirkonnas. Kaasneb hüppeliigese turse.
    Suurte veresoonte kahjustus
    Diabeetikutel (eriti II tüüpi ehk insuliinmittesõltuvatel diabeetikutel) tekib veresoonte lupjumine kiiremini ja väljendub selgemalt kui teistel inimestel. Sellest tingituna võivad areneda mitmesugused haigused nagu alajäsemete (jalgade) veresoonte lupjumine ehk ateroskleroos , südame isheemiatõbi ja ajuinsult.
    Südame isheemiatõbi
    Diabeet on riskitegur, mis võib viia südame isheemiatõve väljakujunemisele. Üldised riskitegurid :
    o kõrgenenud vererõhk
    o ülekaal
    o vere kolesteroolisisalduse tõus
    o suitsetamine
    o väheliikuv eluviis
    o pärilik eelsoodumus südame isheemiatõve tekkeks
    Diabeedist tingitud riskitegurid:
    o kõrgenenud veresuhkru väärtus
    o vere hüübimatus (vere kõrgenenud trombivalmidus)
    o diabeetiline neerukahjustus
    Südame isheemiatõve kõige raskem vorm on südamelihase infarkt, mis diabeetikutel võib tekkida ebatüüpiliselt, s.o. ilma valuta .
    Kui riskitegurid on teada, siis saab nendele tähelepanu pöörata ning õige käitumise ja raviga neid ennetada.
    Jala veresoonte ahenemine
    Ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumise tagajärjel võib välja areneda veresoonte ahenemine, mis väljendub jalalihaste krampidena. Võib esineda ka vahelduv lonkamine, mille puhul esinevad kõndimisel valud säärelihastes. Valud vaibuvad natuke aega pärast seismajäämist. Valude tekkepõhjuseks on verevarustuse häiretest tingituid hapnikunälg jalalihastes.
    Kui haigus süveneb, siis võivad valud tekkida ka rahuolekus .
    Ravi:
    o Verevarustuse parandamiseks on olemas ravimid, mida määrab arst.
    o Vajadusel tehakse operatsioon, mille käigus asendatakse kahjustatud veresooned teistega.
    Naha ja naha aluskoe muutused
    1. Nahaaluskoe vähenemine või vohamine insuliini süstekohtades.
    2. Nekrobioos, mille puhul esinevad sääre eespinnal ümmargused punetavad või pruunikad laigud, mis võivad jätta pärast paranemist arme. Kui nekrobioosile ei lisandu põletikku, siis diabeedi hea kompensatsiooniga paranevad kahjustatud kohad iseeneslikult.
    3. Paksenenud peopesade või jalatalla nahk.
    4. Sidekoe vohang randme piirkonnas, mis võib põhjustada käenärvikanali ahenemis ja pitsumise. Sidekoe vohang randme piirkonnas väljendub neljanda ja viienda sõrme tuimuses ja tundlikkuse häires,
    5. Naha seenhaigused , mille põhjuseks on seoses diabeediga häirunud organismisisene bakterite tasakaal,
    6. Naha sügelemine.
    7. Higistamishäired, mille iseloomulikuks tunnuseks on jalgade kuivus (vähene higieritus) ja kehatüve liighigistamine.
    Impotentsus
    Impotentsuse all mõistetakse meeste võimetust saavutada ja hoida vajalikku erektsiooni . Diabeedi puhul on põhiline impotentsuse põhjus närvide kahjustus ja veresoonte muutused. Peale nende soodustavad impotentsuse teket psüühilised tegurid, mõnede ravimite kõrvaltoime |.i suitsetamine. Diabeedi puhul meessuguhormoonide puudulikkusest tingitud impotentsust praktiliselt ei
    Ravi:
    impotentsust ravivad põhiliselt androloogid ja uroloogid.
    o Erektsiooni esilekutsumiseks ja pikendamiseks võib kasutada abivahendeid (kummirõngaid, tugikondoome, vaakumpumpasid).
    o Raviks võib kasutada peenise korgaskehasse süstitavaid lahuseid, mis tekitavad erektsiooni.
    See ei aita, kui impotentsuse põhjuseks on veresoonte ahenemine. See süst võib kaasa luua ka ebasoovitavaid tagajärgi, nagu näiteks mitu tundi kestva valuliku erektsiooni.
    o Kui teised võimalused ei anna loodetuid tulemusi, siis on võimalik paigaldada kirurgiliselt ka peenise proteesi.



    4. INSULIINI SÜSTIMINE

    4.1 INSULIINIDE TÜÜBID


    Eestis on kasutusel mitut liiki insuliine (põhiliselt Novo Nordisk ja Lilly firma insuliinid ). Insuliinid erinevad üksteisest toimeaja pikkuse ja maksimaalse toime tugevuse poolest.
    I. Lühitoimelised insuliinid:
    Actrapid, NPH Regular
    - on läbipaistvad
    - toime algab 15-30 minutit pärast süstimist
    - toime maksimum saabub 2-3 tundi pärast süstimist
    - toime kestab kuni 6 tundi
    II. Keskmise toimeajaga insuliinid:
    Protaphan, Monotard, Lente , Humulin NPH
    - on hägused (insuliinile on lisatud toimeaega pikendavat ainet)
    - toime algab 1,5-2 tundi pärast süstimist
    - maksimaalne toime kestab 3-8 tundi
    - toime kestab kokku 12-20 tundi
    III. Pikatoimelised insuliinid:
    Uitratard, Ultralente, Humulin Ultra
    - on hägused
    - toime algab 4-6 tundi pärast süstimist
    - maksimaalne toime kestab 6-14 tundi
    - toime kestab 24 - 30 tundi
    IV. Seguinsuliinid:
    Mixtard 10/90, Mixtard 20/80, Mixtard 40/60, Mixtard 50/50; Humulin M 1, Humulin M 2, Humulin M 3, Humulin M 4, Humulin M 5
    - ühes ampullis on koos nii lühi- kui keskmise toimeajaga insuliinide segu
    - on hägused
    - toime algab 15-30 minutit pärast süstimist
    - maksimaalne toime kestab 2-8 tundi
    - toime kestab 12-18 tundi

    4.2 INSULIINI SÜSTEKOHAD


    Insuliin avaldab toimet ainult süstituna. Insuliini süstitakse naha alla keha nendesse piirkondadesse, kus on rasvkude , sealt imendub see vereringesse ja transporditakse üle keha laiali rakkudesse.
     Süstekohad:
    - kõhunaha alumine piirkond (v.a. 2-3 cm naba ümbrus)
    - reite esipind
    - tuharate ülemine välimine neljandik
    - õlavarte ülemine välimine pind
     
     
    Süstekohti tuleb pidevalt vahetada ja jälgida, et järgmine süst tehakse 2 cm kaugusele eelmisest süstekohast - see tagab insuliini ühtlase imendumise ja väldib süstepiirkondade kahjustusi (naha aluskoe kärbumist, kõvade kohtade teket naha alla, naha valulikkust, naha liigset kuivamist).
    Insuliini imendumise kiirus sõltub süstekohast. Kõige kiiremini imendub insuliin kõhunaha alt, seejärel küünarvarde ja reide süstituna ning kõige aeglasemalt tuharasse süstituna. Keskmise ja pika toimeajaga ning seguinsuliine tuleb alati enne süstimist loksutada , et insuliini toimet pikendav aine hästi seguneks.

    4.3 INSULIINISÜSTLAD


    Insuliini peab süstima süstlaga, mis on ette nähtud vaid selleks otstarbeks. Eestis on apteekides saadaval insuliinisüstlad LJ-100. Nende süstaldega süstitakse insuliine, mille 1 milliliitris on 100 ühikut insuliini. Kui diabeetikutel on kodus varasemast ajast jäänud süstlaid LJ-40, siis tuleb nende kasutamisel väga hoolikalt jälgida, et süstlasse võetakse õige kogus insuliini. Varem olid kasutusel insuliinid, mille 1 milliliitris oli 40 ühikut insuliini. Seega olid need insuliinid 2,5 korda nõrgema kontsentratsiooniga kui praegu kasutatavad insuliinid.
    LJ-100 insuliinisüstlaid on kolme suurusega: 1 ml, 0,5 ml ja 0,3 ml. Lisaks süstaldele on saada insuliinisulepäid, milles samuti kasutatakse 100-ühikulist insuliini. Insuliinisulepeade insuliiniampullid on kahe suurusega: 1,5 ml (ampullis 150 ühikut insuliini) ja 3,0 ml (ampullis 300 ühikut insuliini).

    4.4 INSULIINI SÄILITAMINE

    Insuliini tuleb säilitada külmkapis temperatuuril +2 kuni +8 kraadi C. Insuliini ei tohi lasta jäätuda. Avatud ampulli võib säilitada toatemperatuuril valguse eest varjatud kohas kuni 6 nädalat. Momendil kasutavat insuliini või insuliinsulepead tuleb hoida toatemperatuuril. Insuliini süstitakse toatemperatuuril. Jälgida tuleb insuliini säilivusaega. Aegunud insuliinide toime väheneb ja seda on raske doseerida.

    4.5 RAVISKEEMID

    1. Mitme insuliinisüste skeem ehk nn. 3+1 skeem
    Selle skeemi puhul püütakse jälgida terve inimese kõhunäärme insuliinieritust. Lühitoimelist insuliini süstitakse enne põhitoidukordi, s.o. enne hommiku-, lõuna- ja õhtusööki. Lisaks lühitoimelistele insuliinidele süstitakse pikatoimelist insuliini tavaliselt üks kord päevas õhtuti enne magamaminemist. Seda skeemi kasutades võib toiduhulka ja söömise aega vähesel määral ise reguleerida, kusjuures tuleb arvestada, et lühitoimelise insuliini süstete vahe ei tohi ületada 5-6 tundi. Kuna lühitoimelise insuliini maksimaalne toime saabub 2 - 3 tunni pärast peale süstimist, siis tuleb hüpoglükeemia ärahoidmiseks kindlasti süüa lisaeine alati selle aja möödudes.
    2. Kolme insuliinisüste skeem
    Selle skeemi puhul süstitakse pikatoimelist insuliini 2 korda - enne hommikusööki ja õhtul. Lühitoimelist insuliini süstitakse hommikul koos pikatoimelise insuliiniga vajadusel ja vajadusel enne lõuna-ja õhtusööki. Õhtune pikatoimeline insuliin mõjub vastu hommikut, kui insuliinitarve on tõusnud.
    Selle skeemi puhul on lubatud vähesel määral ka toidukogustes teha muudatusi, kui vastavalt reguleerida lühitoimelise insuliini hulka.
    3. Kahe insuliinisüste skeem
    Selle skeemi puhul süstitakse 2 korda päevas pikatoimelist insuliini koos lühitoimelise insuliiniga. Hommikusöök on tasakaalustatud hommikuse lühitoimelise insuliiniga, lõunasöök hommikuse pikatoimelise insuliiniga ja õhtusöök õhtuse lühitoimelise insuliiniga. Õhtune pikatoimeline insuliin toimib baasinsuliinina. Kahe süstekorra skeemi kasutatakse samuti seguinsuliinide süstimisel.
    4. Ühe insuliinisüste skeem
    Selle skeemi puhul süstitakse 1 kord päevas pikatoimelist insuliini (või koos lühitoimelise insuliiniga). Seda skeemi kasutatakse vaid siis, kui kõhunääre eritab veel vähesel määral oma insuliini.
    Selle skeemi puhul peab toiduvalik ja päevareziim (k.a. füüsiline koormus) olema hoolikalt reguleeritud. Siin on raske saavutada normaalset veresuhkru taset.

    4.6 SÜSTIMINE

    Insuliini süstitakse naha alla vastavasse süstimiskohtadesse, arvestades insuliini imendumiskiirust erinevatest kehapiirkondadest ja väliseid faktoreid. Kõrge välistemperatuur, insuliini väike ühekordne doos ja kehaline aktiivsus suurendavad insuliini imendumiskiirust. Täiskasvanutel inimestel süstitakse insuliini 90-kraadise nurga all, lastel 45 - 60-kraadise nurga all. Insuliininõela ei tohi lükata naha sisse päris lõpuni (selle murdumise oht!).
    Te vajate:
    • insuliinisüstalt koos nõelaga
    • insuliinipudelit (ampulli)
    • või insuliinisulepead koos nõelaga
    • desinfitseeriva vahendiga immutatud vatitampooni
    • kuiva vatitampooni
    Kui nahk on puhas, siis ei ole vaja eelnevalt enne süstimist nahka piiritusega puhastada .
         
    Vajalikud toimingud :
    1. Peske käed voolava vee ja seebiga
    2. Lugege läbi insuliinipudeli) olev etikett ja veenduge, et teil on õige insuliin ja sobiv säilivusaeg.
    3. Kui insuliinipudelil on plastmasskork, siis eemaldage see pudelilt.
    4. Veeretage insuliinipudelit ettevaatlikult peopesade vahel - see võimaldab pikatoimelisel insuliinil ühtlaselt seguneda ning soojeneda kehatemperatuurini.
    5. Puhastage insuliinipudeli kork või ampulli kork piiritusetampooniga.
    6. Eemaldage kaitse süstlanõelalt ning hoidke see alles.
    7. Tõmmake tagasi süstlakolb, et õhk pääseks süstlasse. Süstlasse on vajalik tõmmata nii palju õhku kui mitu ühikut te peate süstima. Kui kasutate insuliinisulepea ampullis olevat insuliini, siis ei ole vaja eelnevalt õhku tõmmata süstlasse.
    8. Suruge insuliinisüstla nõel läbi insuliinipudeli või insuliiniampulli kummikorgi ja lükake süstlakolb alla nii, et õhk siseneks pudelisse. Insuliinisulepea jaoks kasutavasse insuliinampulli ei ole vaja õhku süstida.
    9. Jätke süstlanõel pudelisse ja keerake insuliinipudel (- ampull ) põhjaga ülespoole. Samas jälgige, et nõelaots ulatub insuliini sisse.
    10. Tõmmake süstlakolbi tagasi nii palju, kui mitu ühikut insuliini te peate süstima.
    11. Kontrollige, et süstlas ei ole õhumulle. Õhumullide esinemisel koputage süstalt õrnalt sõrmega kuni õhumullid tõusevad üles nõela juurde. Seejärel lükake süstlakolb üles, et õhumullid väljuksid. Kui koos õhu väljutamisega väljus ka teatud kogus insuliini, siis tõmmake uuesti süstlasse nii palju insuliini, kui palju te vajate süstimiseks.
    12. Insuliinisulepead kasutades keerake peale vajalik insuliini doseerimisnumber.
    13. . Tõmmake insuliinisüstla nõel insuliinipudelist (-ampullist) välja ja asetage süstal tasasele alusele, jälgides, et süstlanõel ei määrduks ega murduks.
    Süstla täitmine lühi-ja pikatoimelise insuliiniga
    Lühi-ja pikatoimelist insuliini võib süstida ühe süstlaga, kuid seda tuleb teha vahetult pärast nende segamist.
    1. Esmalt võtke süstlasse vajalik kogus lühitoimelist insuliini.
    2. Viige lühitoimelise insuliiniga täidetud süstlanõel pikatoimelise insuliini pudelisse (-ampulli).
    3. Pöörake süstal koos pudeliga nii, et pudeli põhi oleks ülespoole ja tõmmake aeglaselt süstlakolb märgini, mis näitab süstimiseks vajalikku mõlema insuliini üldhulka.
    Seguinsuliinile valmistatakse juba tehastes erinevates variantides, kusjuures numbrid 20/80. 30/70 jne. või M 1, M 2, M 3 jne. näitavad lühi-ja pikatoimelise insuliini suhet protsentides.
    Insuliini süstimine
    1. Valige sobiv süstekoht. (Kui nahk on puhas, siis ei ole seda vaja enne insuliini süstimist piiritusega puhastada.)
    2. Võtke nahk ja nahaalune rasvkude ühe käe pöidla ja nimetissõrme vahele.
    3. Süstal võtke teise kätte ja lükake nõel 45-90-kraadise nurga all läbi naha.
    4. Suruge süstlakolb lõpuni.
    5. Vabastage nahavolt.
    6. Tõmmake süstlanõel poolest saadik nahast välja, oodake natuke ja siis eemaldage kogu nõel. (See takistab insuliini väljavoolamist.)
    7. Suruge süstekohta sõrme või vatitampooniga mõni sekund.
    8. Asetage nõela kaitsekork peale.
    9. Süstimisel insuliinisulepeaga kontrollige enne süstimist:
    o kas insuliiniampullis on küllaldaselt insuliini
    o kas insuliin tuleb nõelast läbi. Selleks hoidke insuliinisulepead püstiasendis ja doseerige 2 ühikut insuliini ning jälgige, kas nõela kaudu väljub insuliin.
    o kas pikatoimeline ja seguinsuliin on korralikult segunenud. Enne süstimist on vajalik liigutada insuliinisulepead üles-alla 10 korda.
    10. Vastavalt insuliinisulepea kasutusjuhendile doseerige vajalik annus insuliini ja süstige insuliin, järgides kõiki insuliini süstimise reegleid.
    11. Kui te ei vaja enam kasutatud süstalt või nõela süstimiseks, siis tehke need tarvitamiskõlbmatuks (murdke nõel) ja visake ära.


     

    5. Nädala menüü diabeedihaigele


    Toiduaine
    nimetus
    Kogus
    retseptis
    valgud
    rasvad
    süsivesikud
    Toiduenergia kcal
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    I päev


    I toidukord 8.00


    Kohvjook
    200
    0,2
    0,4
    0
    0
    0,3
    0,6
    2
    4
    Täisteraleib
    75
    7,3
    5,475
    1,4
    1,05
    46,8
    35,1
    232,5
    174,375
    Voimix
    5
    0,4
    0,02
    80,7
    4,035
    0,9
    0,045
    738,2
    36,91
    Jogurt lahja maitsestatud
    100
    4,4
    4,4
    0,2
    0,2
    6
    6
    44,1
    44,1
    Müsli
    100
    9,8
    9,8
    5,9
    5,9
    77,2
    77,2
    407,1
    407,1
    Õun
    75
    0,2
    0,15
    0,36
    0,27
    9,9
    7,425
    44,3
    33,225


    II toidukord 11.00


    Tomat
    75
    0,7
    0,525
    0,21
    0, 1575
    3,7
    2,775
    19,8
    14,85
    Kurk
    75
    0,7
    0,525
    0,1
    0,075
    2,5
    1,875
    13,9
    10,425
    Lehtsalat
    50
    1,3
    0,65
    0,4
    0,2
    2
    1
    17
    8,5
    oliiviõli
    5
    0
    0
    99,9
    4,995
    0
    0
    907,3
    45,365
    Lahja piim
    150
    3,4
    5,1
    0,08
    0,12
    4,9
    7,35
    34,4
    51,6
    Pirn
    50
    0,4
    0,2
    0,4
    0,2
    10,6
    5,3
    48,3
    24,15


    III toidukord 14.00


    Kartul
    200
    7,6
    15,2
    0,1
    0,2
    17,1
    34,2
    76,9
    153,8
    Sepik
    50
    7,9
    3,95
    1,5
    0,75
    45
    22,5
    228,6
    114,3
    Kohupiim 0,1%
    50
    11
    6,5
    0,1
    0,05
    4,2
    2,1
    62,7
    31,35
    Aplesini mahl lahjendatud veega
    200
    0,5
    0,5
    0,06
    0,06
    10
    10
    43,2
    43,2
    Nahata kana
    100
    72
    72
    21
    21
    0
    0
    142,5
    142,5
    Majonees 40,5%
    10
    0,5
    0,05
    40,5
    4,05
    7,6
    0,76
    400,7
    40,07
    Ketšup
    10
    2,1
    0,21
    0,4
    0,04
    20,4
    2,04
    95,1
    9,51
    Porgandisalat
    100
    1
    1
    0,4
    0,4
    7,7
    7,7
    39
    39


    IV toidukord 17.00


    Banaan
    75
    1
    0,75
    0,48
    0,36
    20
    15
    89,7
    67,275
    Vaarikad
    100
    0,9
    0,9
    0,55
    0,55
    7,8
    7,8
    40,3
    40,3
    Mandlid
    25
    21,1
    5,275
    53,5
    13,375
    13,6
    3,4
    627,7
    156,925
    Vesi
    200
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0


    V toidukord 20.00


    Riis keedetud
    200
    0,3
    0,6
    0,06
    0,12
    27,2
    54,4
    122,2
    244,4
    Juurviljasegu
    100
    2,4
    2,4
    0,5
    0,5
    8,3
    8,3
    48
    48
    Kodujuust 2%
    50
    16
    8
    2
    1
    2,6
    1,3
    93,7
    46,85
    Täisteraleib
    75
    7,3
    5,475
    1,4
    1,05
    46,8
    35,1
    232,5
    174,375
    Sulatatud juust madal R%
    15
    17
    2,55
    9
    1,35
    0
    0
    150,8
    22,62
    Hapukoor 20%
    15
    1,9
    0,285
    20
    3
    2,2
    0,33
    198,3
    29,745
    Lahja sink
    100
    22
    22
    4,5
    4,5
    0
    0
    130,3
    130,3
    Pett 0,5 %
    200
    3,1
    6,2
    0,5
    1
    4,3
    8,6
    34,6
    69,2
    Virsik
    75
    0,7
    0,525
    0,1
    0,075
    9,9
    7,425
    44
    33
    Kokku
    130,6
    70,6
    307,7
    2491.32
    Kcal
    535,46
    656,6
    1261,57
    Protsent
    21,5
    26,4
    50,63



    Toiduaine
    nimetus
    Kogus
    retseptis
    valgud
    rasvad
    süsivesikud
    Toiduenergia kcal
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    II päev


    I toidukord 8.00


    Kohvijook
    200
    0,2
    0,4
    0
    0
    0,3
    0,6
    2
    4
    Omlett
    100
    12,3
    12,3
    9,4
    9,4
    0
    0
    135,3
    135,3
    Hapukoor
    15
    1,9
    0,285
    20
    3
    2,2
    0,33
    198,3
    29,745
    Porgandisalat
    100
    1
    1
    0,4
    0,4
    7,7
    7,7
    39
    39
    Voimix
    10
    0,4
    0,04
    80,7
    8,07
    0,9
    0,09
    738,2
    73,82





    II toidukord 11.00


    Näkileib
    100
    10,4
    10,4
    2,3
    2,3
    72,1
    72,1
    356,1
    356,1
    Lahja juust
    50
    32
    16
    10
    5
    0
    0
    220,8
    110,4
    Tomat
    50
    0,7
    0,35
    0,21
    0,105
    3,7
    1,85
    19,8
    9,9
    Keefir 2,5%
    150
    3,4
    5,1
    2,5
    3,75
    4,2
    6,3
    53,6
    80,4


    III toidukord 14.00


    Pasta
    200
    3,4
    6,8
    0,8
    1,6
    20,8
    41,6
    105,6
    211,2
    Haug
    150
    18,4
    27,6
    0,7
    1,05
    0
    0
    81,1
    121,65
    Peedisalat
    100
    1,6
    1,6
    0,2
    0,2
    9,4
    9,4
    46,5
    46,5
    Kõrvitsakuubikud
    50
    0,7
    0,35
    0,2
    0,1
    4,5
    2,25
    22,9
    11,45
    Kaalikasalat
    50
    0,7
    0,35
    0,2
    0,1
    6,4
    3,2
    30,7
    15,35
    Õunamahl lahjendatud veega
    200
    0,5
    0,5
    0
    0
    11
    11
    46,7
    46,7
    Täisteraleib
    75
    7,3
    5,475
    1,4
    1,05
    46,8
    35,1
    232,5
    174,375
    Apelsin
    50
    0,7
    0,35
    0,2
    0,1
    11,3
    5,65
    50,6
    25,3


    IV toidukord 17.00


    Sarapuupähklid
    75
    14,1
    10,575
    62,6
    32,56
    9,4
    7,05
    664
    498
    Maasikad
    100
    0,6
    0,6
    0,4
    0,4
    9,8
    9,8
    45,9
    45,9
    Vesi
    100
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Kohupiim 0,1 %
    100
    11
    11
    0,1
    0,1
    4,2
    4,2
    62,7
    62,7





    V toidukord 20.00




    Kartulisalat
    150
    20,1
    8,9
    38,4
    284,85
    Viinerid
    40
    12
    4,8
    20,5
    8,2
    2,5
    1
    241,5
    96,6
    Teejook
    200
    0,1
    0,2
    0
    0
    0
    0
    0,4
    0,8
    Sepik
    50
    7,9
    3,95
    1,5
    0,75
    45
    22,5
    228,6
    114,3
    Hapukapsas
    100
    1,5
    1,5
    0
    0
    3,3
    3,3
    19,5
    19,5
    Tomat
    25
    0,7
    0,175
    0,21
    0,0525
    3,7
    0,925
    19,8
    4,95
    Kurk
    25
    0,7
    0,175
    0,1
    0,025
    2,5
    0,625
    13,9
    3,475
    Kokku
    141,9
    87,2
    284,97
    2622,265
    kcal
    581,79
    810,96
    1168 ,3
    Protsent
    22,1
    30,9
    51,5



















    Toiduaine
    nimetus
    Kogus
    retseptis
    valgud
    rasvad
    süsivesikud
    Toiduenergia kcal
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    III päev


    I toidukord 8.00


    Kohv
    200
    0,2
    0,4
    0
    0
    0,3
    0,6
    2
    4
    Lahja piim
    100
    3,4
    3,4
    0,08
    0,08
    4,9
    4,9
    34,4
    34,4
    Neljaviljapuder
    150
    10,2
    10,2
    3,4
    3,4
    64,8
    64,8
    335,6
    335,6
    Vaarikamoos
    15
    0,45
    0,675
    0,27
    0,405
    48,85
    7,3275
    202,8
    30,42
    Pirn
    50
    0,4
    0,2
    0,4
    0,2
    10,6
    5,3
    48,3
    24,15


    II toidukord 11.00


    Näkileib
    100
    10,4
    10,4
    2,3
    2,3
    72,1
    72,1
    356,1
    356,1
    Lahja sink
    100
    22
    22
    4,5
    4,5
    0
    0
    130,3
    130,3
    Voimix
    10
    0,4
    0,04
    80,7
    8,07
    0,9
    0,09
    738,2
    73,82
    Lehtsalat
    50
    1,3
    0,65
    0,4
    0,2
    2
    1
    17
    8,5
    Keefir
    150
    3,4
    5,1
    2,5
    3,75
    4,2
    6,3
    53,6
    80,4


    III toidukord 14.00


    Pelmeenid
    200
    12,2
    24,4
    8,35
    16,7
    17,73
    35,46
    197,4
    394,8
    Majonees
    10
    0,5
    0,05
    40,5
    4,05
    7,6
    0,76
    400,7
    40,07
    Ketšup
    10
    2,1
    0,21
    0,4
    0,04
    20,4
    2,04
    95,1
    9,51
    Roheline sibul
    20
    2,8
    0,56
    0,6
    0,12
    3,8
    0,76
    32,3
    6,46
    Kurk
    100
    0,7
    0,7
    0,1
    0,1
    2,5
    2,5
    13,9
    13,9
    Kodujuust
    50
    16
    8
    2
    1
    2,6
    1,3
    93,7
    46,85
    Hapukoor
    50
    1,9
    0,95
    20
    10
    2,2
    1,1
    198,3
    99,15
    Õun
    75
    0,2
    0,15
    0,36
    0,27
    9,9
    7,425
    44,3
    33,225
    Viinamarjamahl lahjendatud veega
    200
    0,5
    0,5
    0
    0
    14
    14
    58,9
    58,9


    IV toidukord 17.00


    Tee
    200
    0,1
    0,2
    0
    0
    0
    0
    0,4
    0,8
    Jogurt lahja
    100
    4,4
    4,4
    0,2
    0,2
    6
    6
    44,1
    44,1
    Banaan
    50
    1
    0,5
    0,48
    0,24
    20
    10
    89,7
    44,85
    Rosinad
    15
    3,2
    0,48
    0,5
    0,075
    69,8
    10,47
    301,1
    45,165


    V toidukord 20.00


    Kapsa, liha, kartuli ja hernesupp
    250
    27.9
    13,4
    32.6
    123
    Täisteraleib
    125
    7,3
    9,125
    1,4
    1,75
    46,8
    58,5
    232,5
    290,625
    Tomat
    75
    0,7
    0,525
    0,21
    0,1575
    3,7
    2,775
    19,8
    14,85
    Kurk
    75
    0,7
    0,525
    0,1
    0,075
    2,5
    1,875
    13,9
    10,425
    Oliiviõli
    10
    0
    0
    99,9
    9,99
    0
    0
    907,3
    90,73
    Ananass
    50
    0,4
    0,2
    0,4
    0,2
    12,8
    6,4
    57,3
    26,55
    Vesi
    200
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Kokku
    131,54
    81,27
    323,7
    2600,6
    Kcal
    539,3
    755,811
    1327,17
    Protsent
    20,7
    29,1
    51,03


















    Toiduaine
    nimetus
    Kogus
    retseptis
    valgud
    rasvad
    süsivesikud
    Toiduenergia kcal
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    IV päev


    I toidukord 8.00


    Kohvijook
    200
    0,2
    0,4
    0
    0
    0,3
    0,6
    2
    4
    Jogurt
    100
    4,4
    4,4
    0,2
    0,2
    6
    6
    44,1
    44,1
    Täisteraleib
    75
    7,3
    5,475
    1,4
    1,05
    46,8
    35,1
    232,5
    174,375
    Sulatatud juust
    15
    17
    2,55
    9
    1,35
    0
    0
    150,8
    22,62


    II toidukord 11.00


    Porgand
    100
    1
    1
    0,4
    0,4
    7,7
    7,7
    39
    39
    Ananass
    15
    0,4
    0,06
    0,4
    0,06
    12,8
    1,92
    57,3
    8,595
    Sepik
    50
    7,9
    3,95
    1,5
    0,75
    45
    22,5
    228,6
    114,3
    Juust lahja
    50
    32
    16
    10
    5
    0
    0
    220,8
    110,4
    Tomat
    25
    0,7
    0,175
    0,21
    0,0525
    3,7
    0,925
    19,8
    4,95


    III toidukord 14.00


    Kartul
    150
    7,6
    11,4
    0,1
    0,15
    17,1
    25,65
    76,9
    115,35
    Seened
    150
    2,5
    3,75
    0,5
    0,75
    3,1
    4,65
    27,3
    40,95
    Kapsas (värske)
    75
    1,1
    0,825
    0,2
    0,15
    5,4
    4,05
    28,2
    21,15
    Kurk
    50
    0,7
    0,35
    0,1
    0,05
    2,5
    1,25
    13,9
    6,95
    Greibimahl veega lahjendatud
    200
    0,6
    0,6
    0,1
    0,1
    9
    9
    39,9
    39,9
    Arbuus
    100
    0,6
    0,6
    0,1
    0,1
    6,2
    6,2
    28,5
    28,5


    IV toidukord 17.00


    Näkileib
    75
    10,4
    7,8
    2,3
    1,725
    72,1
    54,075
    356,1
    267,075
    Lahja sink
    100
    22
    22
    4,5
    4,5
    0
    0
    130,3
    130,3
    Kookoshelbed
    20
    5,6
    1,12
    62
    12,4
    29,9
    5,98
    707,3
    141,46
    Lahja piim
    100
    3,4
    3,4
    0,08
    0,08
    4,9
    4,9
    34,4
    34,4





    V toidukord 20.00


    Lillkapsas
    150
    1,6
    2,4
    0,2
    0,3
    4,1
    6,15
    25
    37,5
    Riis
    200
    0,3
    0,6
    0,06
    0,12
    27,2
    55,6
    122,2
    244,4
    Kõrvitsasalat
    125
    0,7
    0,875
    0,2
    0,25
    4,5
    5,625
    22,9
    28,625
    Herned
    50
    4,4
    2,2
    0,4
    0,2
    12,8
    6,4
    72,7
    36,35
    Tomat
    75
    0,7
    0,525
    0,21
    0,1575
    3,7
    2,775
    19,8
    14,85
    Kurk
    75
    0,7
    0,525
    0,1
    0,075
    2,5
    1,875
    13,9
    10,425
    vesi
    100
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Apelsinimahl lahjendatud veega
    200
    0,5
    1
    0,06
    0,12
    10
    10
    43,2
    86,4
    Kirsid
    75
    1,2
    0,9
    1
    0,75
    15
    11,25
    74,9
    58,422
    Kokku
    94,88
    60,84
    246,890
    1865,347
    Kcal
    389,008
    565,812
    1012,25
    Protsent
    20,8
    30,3
    54,2









    V päev
    Toiduaine
    Kogus
    valgud
    rasvad
    süsivesikud
    Toiduenergia kcal
    nimetus
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    I toidukord


    Manna
    100
    9,3
    9,3
    1,4
    1,4
    67,1
    67,1
    323,1
    323,1
    Tikrimoos
    30
    0,5
    0,15
    0,35
    0,11
    63,1
    18,93
    217,4
    65,22
    piim
    150
    3,4
    5,1
    1,5
    2,25
    4,8
    7,2
    46,9
    70,35
    280
    14,55
    3,76
    93,23
    458,32
    II toidkord


    Kohupiim
    100
    13
    13
    1
    1
    3,5
    3,5
    76,1
    76,1
    Pirn
    50
    0,4
    0,2
    0,4
    0,2
    10,6
    5,3
    48,3
    24,15
    Marmelaadikompvekk
    45
    0
    0
    0
    0
    83
    37,35
    337,2
    151,74
    195
    13,2
    1,2
    49,65
    251,99
    III toidukord


    Kartul
    130
    7,6
    9,88
    0,1
    0,13
    17,1
    22,23
    76,9
    99,97
    Hapukoor
    30
    1,9
    0,57
    20
    6
    2,2
    0,66
    198,3
    59,49
    Värske kurk
    60
    0,7
    0,42
    0,1
    0,06
    2,5
    1,5
    13,9
    8,34
    Roheline sibul
    20
    2,8
    0,56
    0,6
    0,12
    3,8
    0,76
    32,3
    6,46
    Sealiha ribi
    150
    16
    24
    7,5
    11,25
    0
    0
    133,1
    199,65
    Greibitäismahl
    150
    0,6
    0,9
    0,1
    0,15
    9
    13,5
    39,9
    59,85
    Stritsel
    50
    7,3
    3,65
    15,5
    7,75
    56
    28
    398
    199
    590
    39,98
    25,46
    66,65
    632,76
    IV toidukord


    Keefir
    200
    3,4
    6,8
    2,5
    5
    4,2
    8,4
    53,6
    107,2
    Sai
    40
    6,9
    2,76
    2,4
    0,96
    47,5
    19
    248,3
    99,32
    Vaarikakeedis
    20
    0,45
    0,09
    0,27
    0,05
    48,85
    9,77
    202,8
    40,56
    260
    9,65
    6,01
    37,17
    247,08
    V toidukord


    Forellifilee
    50
    18,6
    9,3
    12,8
    6,4
    0
    0
    191,8
    95,9
    Majonees
    45
    0,5
    0,23
    40,5
    18,22
    7,6
    3,42
    400,7
    180,3
    Lillkapsas
    150
    2,5
    3,75
    0,4
    0,6
    4,1
    6,15
    30,4
    45,6
    Till
    40
    3,7
    1,48
    0,8
    0,32
    10,2
    4,08
    63,7
    25,48
    285
    14,76
    25,54
    13,65
    347,28
    kokku
    92,14
    61,97
    260,35
    1936
    kalorid
    377
    576
    1067
    protsent
    19,00%
    29,00%
    55,00%

    VI päev
    Toiduaine
    Kogus
    valgud
    rasvad
    süsivesikud
    Toiduenergia kcal
    nimetus
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    I toidukord


    riis keedetud
    150
    2,2
    3,3
    0,3
    0,45
    27,2
    40,8
    122,2
    183,3
    juurviljasegu
    100
    2,4
    2,4
    0,5
    0,5
    8,3
    8,3
    48
    48
    piimajook
    150
    3,6
    5,4
    2,5
    3,75
    6,7
    10,05
    64,6
    96,9
    või
    8
    0,5
    0,04
    80
    6,4
    0,5
    0,04
    730,6
    58,4
    Jäätis
    50
    4,2
    2,1
    22
    11
    40
    20
    379
    189,5
    13,24
    22,1
    79,2
    576,1
    II toidukord


    kõrvits
    200
    0,7
    1,4
    0,2
    0,4
    4,5
    9
    22,9
    45,88
    banaan
    50
    1
    0,5
    0,48
    0,24
    20
    10
    89,7
    44,85
    tomat
    70
    0,7
    0,49
    0,21
    0,15
    3,7
    2,59
    19,8
    13,86
    paprika
    25
    1,3
    0,33
    0,5
    0,13
    6,4
    0,16
    35,8
    8,95
    oad
    40
    9,2
    3,68
    0,4
    0,16
    23,7
    9,48
    137,3
    54,92
    hapukoor
    30
    1,9
    0,57
    20
    6
    2,2
    0,66
    198,3
    59,49
    Viinamarjad
    200
    0,7
    1,4
    0,6
    1,2
    16,6
    33,2
    76
    152
    8,37
    8,28
    65,1
    379,95
    III toidukord


    Pelmeenid
    60
    12,2
    7,32
    8,3
    4,9
    17,73
    10,63
    197
    118,2
    segaseened
    40
    2,5
    1
    0,5
    0,2
    3,1
    1,24
    27,3
    10,92
    küüslauk
    20
    3,5
    0,7
    0,5
    0,1
    20,4
    4,1
    101,6
    20,32
    muna
    35
    12,3
    4,3
    9,4
    3,3
    0
    0
    135,3
    47,35
    porru
    30
    2
    0,6
    0,4
    0,12
    4,5
    1,35
    30
    9
    tarretis
    75
    1,6
    1,2
    0
    0
    16,2
    12,2
    71
    53,25
    apelsini täismahl
    140
    0,7
    0,98
    0,06
    0,08
    8,9
    12,46
    40
    56
    terakukkel
    50
    11
    5,5
    5,3
    2,65
    39,4
    19,7
    246
    123
    kartul
    100
    7,6
    7,6
    0,1
    0,1
    17,1
    17,1
    76,9
    76,9
    29,2
    11,45
    78,78
    514,94
    IV toidukord


    jõhvikad
    50
    0,4
    0,2
    0,2
    0,1
    6,7
    3,4
    31
    15,5
    Jogurt
    100
    6
    6
    0,2
    0,2
    4,4
    4,4
    44,1
    44,1
    150
    6,2
    0,3
    7,8
    59,6
    V toidukord


    köögiviljapuljong
    200
    0,18
    0,36
    0,51
    1,02
    0,31
    0,62
    7
    14
    heeringas
    75
    19
    14,3
    19
    14,3
    0
    0
    250
    187,5
    leib
    50
    2,4
    1,2
    0,8
    0,4
    16,2
    8,1
    82
    41
    15,9
    15,72
    8,72
    242,5
    kokku
    72,9
    57,85
    239,6
    1764,1
    kalorid
    298,9
    532,4
    914,3
    protsent
    16,00%
    30,00%
    51%
    VII päev
    Toiduaine
    Kogus
    valgud
    rasvad
    süsivesikud
    Toiduenergia kcal
    nimetus
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    100 g
    retseptis
    I toidukord


    Keedetud riis
    100
    2,2
    2,2
    0,3
    0,3
    27,2
    27,2
    122,2
    122,2
    Piim
    150
    3,4
    5,1
    2,5
    3,75
    4,8
    7,2
    56
    84
    II toidukord


    banaan
    150
    1
    1,5
    0,48
    0,72
    20
    30
    89,7
    134,55
    III toidukord


    kartul
    100
    7,6
    7,6
    0,1
    0,1
    17,1
    17,1
    76,9
    76,9
    Kanaliha
    80
    21
    16,8
    6,3
    5,04
    142,5
    114
    porgandisalat
    70
    1
    0,7
    0,4
    0,16
    7,7
    5,39
    39
    27,3
    piim
    200
    3,4
    6,8
    2,5
    5
    4,8
    9,6
    56
    112
    IV toidukord


    Suitsusink sealihast
    30
    21
    6,3
    6
    1,8
    139,8
    41,94
    täisteraleib
    60
    7,3
    4,38
    1,4
    0,84
    46,8
    28,08
    232,5
    139,5
    V toidukord


    Kaalikas
    50
    0,7
    0,35
    0,2
    0,1
    6,4
    3,2
    30,7
    15,35
    Maasikad
    100
    0,6
    0,6
    0,4
    0,4
    9,8
    9,8
    45,9
    45,9
    piim
    200
    3,4
    6,8
    2,5
    5
    4,8
    9,6
    56
    112
    Peekon
    30
    13
    3,9
    41
    12,3
    425,2
    127,56
    kokku
    63,03
    35,51
    147,17
    1153,2
    kalorid
    258,42
    330,24
    603,4
    protsent
    22,41
    28,64
    52,32




    6. KOKKUVÕTE


    Miljonid inimesed maailmas põevad diabeeti ja igal aastal avastatakse uusi diabeetikuid. Diabeet on küll eluaegne ja krooniline haigus, mida kahjuks ei osata praeguste ravivõimaluste juures veel välja ravida, kuid diabeediga on võimalik elada täisväärtuslikku igapäevast elu. Diabeetikute järjepideva õpetamise, tervisliku seisundi kontrolli, heade ravivõimaluste ning -tingimuste, õige päeva- ja
  • Vasakule Paremale
    Diabeet #1 Diabeet #2 Diabeet #3 Diabeet #4 Diabeet #5 Diabeet #6 Diabeet #7 Diabeet #8 Diabeet #9 Diabeet #10 Diabeet #11 Diabeet #12 Diabeet #13 Diabeet #14 Diabeet #15 Diabeet #16 Diabeet #17 Diabeet #18 Diabeet #19 Diabeet #20 Diabeet #21 Diabeet #22 Diabeet #23 Diabeet #24 Diabeet #25 Diabeet #26 Diabeet #27 Diabeet #28 Diabeet #29 Diabeet #30 Diabeet #31 Diabeet #32 Diabeet #33 Diabeet #34 Diabeet #35 Diabeet #36 Diabeet #37 Diabeet #38 Diabeet #39 Diabeet #40 Diabeet #41 Diabeet #42 Diabeet #43
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 43 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-01-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 136 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor triinur Õppematerjali autor
    sisaldab diabeetikutele näidismenüüd

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    42
    odt

    Uurimistöö - Diabeet

    ...................... Gümnaasium ........................................ 11B klass DIABEET Uurimistöö Juhendaja: õpetaja ................................... .......................... 2011 Sisukord Sissejuhatus..........................................................................................................................................3 1

    Bioloogia
    thumbnail
    16
    odt

    Diabeedi olemus

    Eesti Esimene Erakosmeetikakool Rahvusvaheline CIDESCO-kool Jane Rähni DIABEET Referaat Tallinn 2012 Sisukord Sissejuhatus lk 3 Diabeedi olemus. Miks tekib? lk 4 Diabeedi tüübid, kellel esineb? lk 5 Esimest ja teist tüüpi diabeedi ravi lk 6-7 Soovitused diabeedihaigele lk 8-9 Tüsistused lk 10-13

    Iluteenindus
    thumbnail
    12
    doc

    Diabeet

    Eesti Esimene Erakosmeetikakool Rahvusvaheline CIDESCO-kool DIABEET Referaat Birgit Kallas 50e Tallinn 2013 Sisukord Sisukord lk2 Sissejuhatus lk3 Diabeed ja millest on see tingitud lk 4 Diabeedi tüübid ja kellel esineb? lk5 Esimest tüüpi diabeedi ravi lk6

    Bioloogia
    thumbnail
    13
    docx

    Diabeet ehk suhkruhaigus

    Eesti Esimene Erakosmeetikakool Rahvusvaheline CIDESCO-kool Eveli Otterklau DIABEET Referaat SISUKORD Tallinn 2011 SISSEJUHATUS Sageli põhjustavad valed harjumused ning nende koosmõju mitmesuguseid haiguse tundemärke: madalat energiat, väsimust, kehva seedimist, ülekaalu, uimast olekut ning valu. Diabeet ehk suhkruhaigus on kiirelt leviv tervisehäire, mille tekitajaks on organismis ilmnevad ebastabiilsused ja tasakaalu puudumine. Haigus kuulub tööstuslike lääne-

    Anatoomia
    thumbnail
    13
    docx

    Eritoitumine

    töö ja hingamine) vajab inimene energiat. Energiat saadakse toidust. Lisaks on söömine veel nauditav ja meeldiv tegevus, mis annab ka rahulolutunde. Insuliin on kõhunäärmes toodetav hormoon, mis aitab kaasa veresuhkru ehk glükoosi imendumisele veresoonte rakkudesse. Diabeet ehk suhkruhaigus on levinud ainevahetushaigus, mille puhul organismis on tekkinud insuliini puudulikkus või insuliin ei toimi ja seoses sellega tõuseb veresuhkrutase liiga kõrgele. Diabeet Suhkruhaigus ehk diabeet on krooniline haigus, mida tuleb ravida kogu elu. Maailmas on üle 100 miljoni ja Euroopas üle 30 miljoni diabeetiku. Eestis põeb diabeeti üle 22 000 inimese. (Dr. Tiit Halling ; Ajakiri Diabetes 1. 1994) Diabeet ehk suhkrutõbi on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Eristatakese 1. tüüpi e

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    11
    rtf

    DIABEET

    SISUKORD SISSEJUHATUS...................................................................................................................... 1. MIS ON DIABEET?....................................................................................................... 2. DIABEEDI TÜÜBID........................................................................................................ 2.1. I tüüp ehk insuliinisõltuv diabeet.............................................................................. 5 2.2. II tüüp ehk insuliinisõltumatu diabeet........................................................................ 2.3. Ravi eesmärk ja põhiprintsiibid .............................................................7 3. TOITUMINE................................................................................................................. 8 4. FÜÜSILINE KOORMUS...................................

    Rahvatervis
    thumbnail
    10
    doc

    Diabetes mellitus

    ......................................7 HÜPERGLÜKEEMIA.........................................................................................................8 ENNETAMINE................................................................................................................9 KASUTATUD MATERJALID....................................................................................10 2 Diabetes mellitus Eesti keeles diabeet ehk suhkruhaigus on energiaainevahetusehäire, mis tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Toitainete omastamiseks hädavajalikku 51 aminohappest koosnevat insuliini toodavad kõhunäärme ß-rakud. Eristatakse I- ja II tüüpi diabeeti. I tüüpi diabeedi puhul on hüperglükeemia põhjuseks ß-rakkude kahjustusest tingitud insuliini tootmise vähenemine ja lakkamine

    Kehaline kasvatus ja sport
    thumbnail
    35
    docx

    Eritoitumine diabeetikule

    mis see tegelikult on, mida endast dibeet kujutab ning kuidas sellega toime tulla, mis on need toitained, mida diabeedik tohib ja saab või peab sööma. Erinevate internet andmete põhjal on täna Eestis diagnoositud umbes 70 000 inimesel dibeet ning maailmas põeb diabeeti ca 415 miljonit inimest. ( www. vikipeedia.ee) Diabeeti haigestumise puhul ei ole oluline, kas oled noor või vana, mis rassist oled, soost oled, kas oled paks või peenike. Levinud müüt maailmas on, et diabeet on pakused ja laiskade inimeste haigus, kuid kahjuks nii see pole. Põhjus, miks nii arvati on lihtne, sest algselt avastati see haigus paksudel inimestel. Antud referaadi raamse püüan leida vastused järgmistele küsimustele: Mis on diabeet? Millised on diabeedi tunnused? Millal ja mis põhjustel haigestustakse? Kuidas diabeeti kindlaks määrata? Kuidas diabeeti ravida?

    Toit ja toitumine




    Meedia

    Kommentaarid (2)

    kadri54 profiilipilt
    kadri54: Kahjuks ei saanud seda mida ootasin, ja töö on üpris ammu koostatud.
    18:26 16-03-2019
    kysma profiilipilt
    kysma: ülisuperhea materjal ;)
    15:45 10-01-2013



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun