Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks tekib siis inimestel pidev huvi dieetide vastu ?
  • Kui vana te olete ?
  • Mis eesmärgiga te istusite dieedil ?
  • Kui kaua istusite dieedil ?
  • Mitu dieete olete proovinud ?
  • Kuidas te arvate, kas spordiga tegelemine võib asendada dieeti ?
  • Millist dieetides loete kõige efektiivsemaks ?
  • Midagi ei muutunud ?
  • Mitu kilogrammi õnnestus alla võtta istudes dieedil ?
 
Säutsu twitteris

MAARDU GÜMNAASIUM
Julia Katskova
12 klass
DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE
Uurimistöö
Juhatajad:
Nadežda Minajeva
Svetlana Atajants
Maardu 2014
SISSEJUHATUS 3
1. DIEET …KUI PALJU TÄHENDUST ON SELLES SÕNAS 5
1.1. Dietoloogia teadusena 5
1.2. Pidev huvi dieedi vastu 5
1.3. Dietoloogia ajalugu 5
1.3.1. Dietoloogia antiikajas 6
1.3.2. Uusaeg 6
1.3.3. Dietoloogia tänapäeval 7
1.4. KOKKUVÕTTE: 7
2. DIEEDI NEGATIIVNE MÕJUMINE ORGANISMILE 9
2.1. Milles tugineb dieedi oht 9
2.1.1. Ainevahetuse rikke 9
2.2. Haigused 9
2.2.1. Ülekaalu probleem 9
2.2.2. Toitumisallergia 10
2.2.3 Anoreksia 10
2.2.4. Buliimia 12
2.2.5. Disbakterioos 12
2.2.6. Alimentaarne düstroofia 12
2.2.7. Ateroskleroos 13
2.3. KOKKUVÕTTE: 13
3. KESKKONNA ARVAMUSED 13
3.1. Anketeerimise eesmärk 14
3.2. Anketeerimise planeerimine 14
3.3. Anketeerimise läbiviimine ja registreerumine 14
3.4. Põhilised küsimused ja kokkuvõtted 14
4. KORRAPÄRANE TOITUMINE 17
4.1. Füüsikaline koormus 17
4.2.1. Valgud 18
4.2.2. Rasvad 18
4.2.3. Süsivesikud 19
4.2.4. Toitained 19
4.2.5. Vitamiinid 19
4.3. Toitumise režiim 20
4.4. Sööme ja kõhneneme 20
4.5. KOKKUVÕTTE 20
KOKKUVÕTTE 22
KASUTATUD MATERJALID: 24
LISA 25
ANKEET 25
  • SISSEJUHATUS


    „Mida saab ära süüa, et kõhneneda?“ See küsimus piinab suurt meie inimkonna osa. Kuid vähesed vajuvad mõttesse, milliseid tagajärgi võib tuua piiramine toidust, mis tervishäired võivad tabada ja millega kõik kokkuvõttes lõppeb.
    Uurimisteema on pühendatud dieteetika uurimisele läbi aegade, mis negatiivset mõju võib tuua dieet , missuguseid haigusi ja häireid . Kogutud keskkonna arvamused antud probleemist ja ette toodud võimalikud uurimisülesande lahendused.
    Eelkõige uurimistöö teema aktuaalsus põhineb selles, et iga naine püüdleb iluduse ja ideaali poole. Kindlasti üks kõige tähtsam aspekt on kaunis figuur. Tänapäeval dieetide arv kasvab iga päevaga. Tahetakse leida endale kõige sobilikuma ja efektiivsema ning saavutada sooviava resultaadi. See probleem ei kaotanud oma tähtsus ja huvi selle vastu on üsna suur.
    Uurimistöö sihitis on dieet ja uurimisobjekt – naise organism.
    Dieteetika on hästi läbi uuritud spetsialistide poolt, kuid ei ole kindlad põhimäärust, kas dieet on kasulik organismile või toob kahju. Vähesed tavainimestest istudes dieedile mõtlevad, millega järsk kaalulangemine võib lõppeda. Põhiliselt mõeldakse ainult sellele, et vabastada soovimatest kilogrammidest. Uurimuse autor arvab, et rohkem tähelepanu peab pöörama sellele, mis juhtub organismis pärast dieedil olemist.
    Antud uurimisöö eesmärk on uurida, milliseid negatiivseid külgi võib tuua dieedi kasutamine. Selleks, et saavutada eesmärki, uurimuse autor paneb järgmised ülesanded:
  • Uurida läbi, mis on dieteetika ja selle ajalugu
  • Analüüsida dieedi negatiivseid külgi
  • Viia läbi küsitluse ja vaatluse
  • Üldistada saadud informatsiooni ja analüüsida korrapärast toitumist
    Antud ülesannete lahendamiseks olid kasutatud järgmised uurimismeetodid:
  • Teoreetilise kirjanduse teaduslik uurimine ja analüüs
  • Uuritud andmete üldistamine ja võrdlus
  • Vaatlused
  • Anketeerimine
    Hüpotees : Dieet – kahjulik organismile.
    Töö kirjutamiseks, autor kasutas ainult vene keelseid allikaid ja tõlkis vene keelest eesti keelde.
    Uurimistöö metodoloogiliste alusteks olid sellised meetodid nagu uurimine, analüüs, saadud andmete üldistamine, video materjali vaatlemine ning empiiriline uuring.
    Antud töö koosneb Sissejuhatusest, neljast peatükist, Kokkuvõtte ja Kasutatud materjal. Esimene peatükk on pühendatud mis on dieet, huvi dieedi vastu ja väike läbivaade dieteetika ajaloost. Teises peatükis uurimuse autor vaatleb missugust negatiivset mõju toob dieet naise organismile ja mis haigused võivad sellele järgneda.
    Kolmandas peatükis autor tegi läbi anketeerimise küsimustele, mis kahtlemata puudutavad antud teemat. Ning lõpp- peatükk räägib sellest, mida peab tegema, et kaalust alla võtta ja mitte piinata ennast range dieediga .
    Autor väljendab oma tänud antud abi eest uurimistöös Svetlana Atajansile – kunsti ja uurimistöö aluste õpetajale, Nadežda Kornejevale – bioloogia õpetajale uurimuse juhatajale ja Veronika Grünbaumile – eesti keele õpetajale.
  • 1. DIEET…KUI PALJU TÄHENDUST ON SELLES SÕNAS

  • 1.1. Dietoloogia teadusena


    Dietoloogia ehk dieetika ehk ravitoitlustusõpetus, on üks meditsiini osadest, mis tegeleb nii terve kui ka haige inimese toitumise korraldamisega. Dieetika on suunatud ratsionaalsele ja individuaalsele toitumisele. Tulenevalt asjaolust, et individuaalne toitumine tuleneb rangelt organiseeritud toidurežiimidest — «dieetidest », on dietoloogia teadus saanud oma nime [1]. Dieetika on väga tähtsal kohal meditsiinis, ta kujunes ainulaadseks praktiliseks süsteemiks. See teeb dieetika aktuaalseks ja kasulikuks paljude aastate jooksul [3].
  • 1.2. Pidev huvi dieedi vastu


    Iga dieedi mõtteks on piirata ennast teatud toiduainete tarbimisest, et vähendada kaalu või saavutada tahetud ravitoime [9].
    Dieet on toidu tarvitamise reeglistik, mille eesmärgiks on soovitud tulemuse saamine. Dieeti võime iseloomustada järgmiste faktoritega: keemiline koostis, füüsilised omadused, toorainete töötlemine ja ka toidu võtmise kindlad ajavahemikud [2]. Sõna «dieet» tavaliselt kasutatakse kahes tähenduses: söök ja söögikord. Paljudel inimestel tekkis ettekujutus , et dieet on üks piirang süsteemist , enesemõistmisest või sunnitud loobumine maitsvast ja mitmekesisest toidust [3].
    Miks tekib siis inimestel pidev huvi dieetide vastu? Eeskätt sellepärast, et õigesti koostatud dieet harmoneerib kõik inimese elukeskused, stabiliseerib organismi, aidates temal takistada igasuguseid raskusi [3]. Statistika andmete järgi võime öelda, et umbes 30% Maa elanikest üks kord aastas alustavad uut dieeti [9].
    Joonis 1. Ivan Pavlov Petrovits
  • 1.3. Dietoloogia ajalugu


    Juba palju aastaid tagasi teadus hakkas uurima dietoloogiat, koostades üha uuemaid tervenemise ja haiguste ravimise meetodeid . I.P. Pavlovi (Joon. 1) seedimise seaduse avastus, kaasa arvatud tinglike reflekside tegevuse muutus seedetrakti näärmetes, on tänapäevase dietoloogia aluseks. Suurt osa dietoloogia arenemises mängisid I.P. Razenkovi uurimused, erinevate toidurežiimide mõjumisest
    seedetrakti näärmete ärrituse tasemele , kuid ka ajukoore funktsioon ja ka tingimusteta ja tingimustega reflekside ilming [4].
  • 1.3.1. Dietoloogia antiikajas


    Minevikus nimetati dietoloogiaks tervise kaitse teadust [4]. Antiik – Kreekas mõiste «dieet» omandas palju sügavaima tähenduse. «Diaita» — oli eluviis, tegevuse võimalus, vaade praeguse aja reaalsusele [3].
    Esimene võrdlev uurimus dietoloogias on kirjeldatud Vanas Testamendis, Danieeli raamatus. Sõja ajal Babüloni kuningaga, juudi kuningas Ioahim saatis grupi üllaid mehi õppima kaldea keelt ja arukust. Õppimine pidi kestma 3 aastat ja igale õpilasele oli määratud kuningalaualt toit, kaasa arvatud liha ja vein. Neli noormeest keeldus rikkalikust kuningalaua toidust ja palusid toita neid ainult juurviljade- ja veega. Selle grupi tähtsaim juht, kes vastutas noormeeste eest väitis, et kui need neli meest keeldusid söömast kuningalaualt, siis võib kuningas neid hukka mõista. Et seda ei juhtuks, pakuti välja 10-ne päevane eksperiment juurviljadieediga, tulemuseks juht nägi, et noormehed , kes istusid juurviljadieedil ja jõid vett, nägid välja palju tugevamad ja rammusamad võrreldes teiste noormeestega [4].
    Joonis 2.Hippokrates
    Alates sellest ajast hakati tervislikule toitumisele rohkem tähelepanu pöörama. Eriti pöörati suurt tähelepanu haigete toitumisele .
    Hippokrates arvas , et: „Ravimine peab koosnema sellest, et erinevatel haigestumise staadiumitel osata õigesti valida hea kvaliteediga toidukogust“ (joon 2.) [4].
  • 1.3.2. Uusaeg


    17. sajandil hakkas dietoloogia kiiresti arenema. Inglismaa arst T. Sidenhem arendas dieete podagrahaigetele ja ülekaalulistele, pööras suurt tähelepanu haigete ravimisele. 18. sajandi esimesel poolel dietoloogia hakkas edasi arenema avastades vitamiinid ja mineraalained [5].
    Esimene inimene, kes võttis kasutusele dieedi mõiste ja ka hakkas seda reklaamima oli Ameerika kuulutaja S. Grehem. 1830. aasta alguses ta töötas välja teooria, mille kohaselt liigsöömine viib ülekaaluni ja võib hakata paljude haiguste põhjuseks. Varsti U. Banting andis välja nõuanneteraamatu, kuidas kaotada 20 kg kahe kuu nälgimisega. Oma traktaadis ta tabavalt nimetab makaronide ja kartulite liigsöömist põhiliseks rasva kogumise põhjuseks. Ei saa temaga mitte nõustuda [5].
    20. sajandi alguses hakkas dieteetika õitseng. Kasutusele tulid kaalulanguse pillid.
    - 1930. aastatel — eraldi toitumise meetod, arst U. Hei toitis oma patsiente puuviljadega kui ka lihaga.
    - 40. aastatel toimusid vastusuunalised katsed. Maailm keeldus dieedi kasutamisest ja ajalehed avaldasid trükis, et dieedid muundavad terveid inimesi kõhetuteks inimesteks.
    - 1951. aastal leiutati suhkru asendaja . Lai sahhariini reklaamistik, mille eesmärk on anda lohutust maiasmokkadele ja mitte koormata neid kaloritega. Mood suhkruasendajatele kehtib tänapäevani.
    - 60. aastate algus toob proteiini
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

    Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

    Vasakule Paremale
    DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #1 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #2 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #3 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #4 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #5 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #6 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #7 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #8 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #9 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #10 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #11 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #12 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #13 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #14 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #15 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #16 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #17 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #18 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #19 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #20 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #21 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #22 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #23 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #24 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #25 DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE #26
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 26 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2014-12-10 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor katskova Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Antud uurimistöö on tehtud käsitleb järmist teemat: «Dieedi negatiivne mõju organismile».
    Töös on kirjeldatud, kuidas vale toitumine võib rikkuda inimese tervist, anda tõelisi psüühika tagajärgi ning kaasa tuua uusi hakem haigusi, millest varem ei teadnudki. Teema on üsna aktuaalne tänapäeval, sest igal naissoost isikul tekkis soov langetada paar isegi rohkem kilogrammi, ning seega mitte piinata ennast õudsate dieetidega. Kõik see on võimalik, toitudes õigesti.
    Töö hüpotees: Dieet – kahjulik organismile. Uurimise käigus leidis oma tõestuse, dieet on tõeliselt väga ohtlik meie tervisele, aga kui jälgida tervislikku toitumise reegleid, siis võib vältida halbu tagajärgi.
    Uurimistöö autor teeb rõhku järmistel teemadel:
    1. Dieetika ajaloo põhjalik uurimine
    2. Dieedi negatiivsete küljede analüüs
    3. Anketeerimise ja vaatluste läbiviimine erinevate vanuse gruppide seas
    4. Üldistav informatsioon korrapärasest toitumivisest
    Uurimistöö teemal «Dieedi negatiivne mõju organismile» on nagu omapärane instrutsioon dieetide ülevaatest ning nende mõjust meie tervisele. Õigesti toitudes, olla füüsiliselt aktiivne ning mitte kuritarvitada reklaamist või internetti nähtud dieetidega, võime säilitada enda organismi tervena elu lõpuni.

    dieet , negatiivne mõju , kõhenemine , anoreksia , probleemid , tervis , tervislik toitumine

    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    937
    pdf
    Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat
    44
    doc
    Toit
    139
    pdf
    Spordi üldained 1 tase
    14
    doc
    Toit-toitumine ja sportlik saavutusvõime
    990
    pdf
    Maailmataju ehk maailmapilt 2015
    477
    pdf
    Maailmataju
    343
    pdf
    Maailmataju uusversioon
    98
    docx
    Kogu keskkooli bioloogia konspekt





    Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
    faili e-mailile TASUTA

    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun