Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Bioloogia - Bakterid (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Bakterid
Bakterid on prokarüoodid ehk eeltuumsed , mille rakus puuduvad membraansed organellid. Bakterid jagunevad pooldudes.
NB! Gaasimullid, rakumembraan , rakukest, DNA ( nukleoid ), plasmiidid (lisageenid – rõngasmolekulid), piilid (et kinnituda toidulaua külge), limakest, vibur, ribosoomid .
Liikumine
Aktiivne
Passiivne
Viburi abil
Vee, tuule abil
Lima abil libisedes
Loomade abil
Edasi kruvides
Hingamine
Aeroobid (mügarbakter) ja anaeroobid (piimhappebakter)
Toitumine
Enamasti on bakterid heterotroofid (mügar-, piimhappebakter), kuid leidub ka autotroofe.
Autotroofid :
  • fotosünteesivad ( sinik e tsüanobakter)
  • kemosünteesivad (raua-, väävlibakter)
    ja nad on esmase orgaanilise aine lagundaja ( toiduahelas esimesel kohal)
    Tähtsus inimesele
  • Kasulikud:
    • Toidu seedimisel
    • Vitamiinide tootmisel (K- vitamiin , jämesoolebakterid, vere hüübimine; B- vitamiin , nahk, närvid, immuunsüsteem)
    • Toiduainetetööstuses: piimatooted, hapukapsas jne
    • Silo (piimhappebakterid)
    • Ravimitööstuses ( antibiootikumid )
    • Keemiatööstuses (biolagunev pesupulber )
  • Neutraalsed – need kellega oleme harjunud , meie sisene mikrofloora
  • Kahjulikud ehk patogeensed (baktertoksiin)
    Haigused
    Tuberkuloos
    Kopsud
    Difteeria
    Kurk
    Katk
    Lümfisõlmed, kopsud
    Düsenteeria
    Peensool
    Koolera
    Peensool
    Botulism
    Närvisüsteem
    Teetanus
    Närvisüsteem
    Süüfilis
    Suguelundid
    Gonorröa
    Suguelundid
    Puukborrelioos
    Nahk, närvisüsteem
    Bakterite kasutamine biotehnoloogias
  • Toiduainetetööstus (aminohapete tootmine, toidupaksendajad)
  • Farmaatsiatööstus (antibiootikumid, vitamiinid )
  • Tekstiilitööstus
  • Energeetika
  • Loomakasvatus
  • Keskkonnakaitse (Heitvete puhastamine)
  • Metallurgia
  • Meditsiin
  • Põllumajandus
  • Orgaaniliste hapete, etanooli tootmine
    Bakterite tähtsus looduses
    Nad on lagundajad :
    • Aeroobsed – kõdunemine
    • Anaeroobsed – käärimine, roiskumine

    Nad osalevad ka aineringes:
      • Süsinik-ringes:
        • Autotroofid (CO2 → orgaaniline aine)
        • Heterotroofi (orgaaniline aine → CO2)
  • Bioloogia - Bakterid #1 Bioloogia - Bakterid #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-04-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 29 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor triineljas Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    10
    odt

    Mikroobide elu

    TALLINNA TEENINDUSKOOL Anni Pea T11K MIKROORGANISMIDE ELU Juhendaja: Heikki Eskusson TALLINN 2009 1 Sisukord Mikroorganismid..............................................................................................................................3 Bakterid...........................................................................................................................................4 Bakterite kuju ja suurus...............................................................................................................4 Bakterite paljunemine..................................................................................................................4 Bakterite tähtsus looduses....................................................

    Puhastusteenindus
    thumbnail
    8
    doc

    Bakterid ja seened

    Samblikel puuduvad organid, tema keha on tallus e. rakis. Jagunevad kasvuvormide järgi: * kooriksamblikud ­ pole võimalik pinnasest eraldada * lehtsamblikud ­ nii ülemine kui ka alumine koorkiht, võimalik pinnaselt eraldada * põõsassamblik ­ vormilt põõsjas; ripuvad/kasvavad ainult ülipuhtas keskkonnas - seal hulgas habesamblik ­ eraldi rühm Bakterid (arhed). * arhede membraan sarnaneb päristuumsete omale * bakterid on väikseimad ainuraksed organismid Bakteri ehitus. * katab üldjuhul limakapsel e. kihn * alla jääb kest ­ ülesanded: kuju, kaitse, ainevahetus * rakumembraan, teatud bakteritel kahekordne * puuduvad kõik tavalised siseorganellid * väljakasvud e. piilid on bakteri kinnitumiseks substraadile ja ka üksteise külge * viburite arv ja asukoht sõltub liigist * viburid on liikumiseks * tsütoplasmas paikneb vabalt 1 rõngaskromosoom = 1 DNA

    Bioloogia
    thumbnail
    35
    docx

    Mikrobio II eksamiks kordamine

    Toitumisprobleemid väga suurtel bakteritel. Võimalused eripinna suurendamiseks. Pelagibacter ubique. Mikroorganismid toituvad osmootselt ­ kasutavad lahustunud aineid, mis jõuavad nende rakku läbi pinna, läbides kapsli, kesta ja membraani. Peamiseks takistuseks on rakumembraan, mida ained läbivad kas difusiooniga või kanaleid ja valgulisi transportereid kasutades. GN bakteritel tuleb täiendava barjäärina juurde rakukesta välismembraan. Seetõttu on GN bakterid vähem tundlikud mürgistele ainetele. Sh aintibiotsidele. Mida väiksemate mõõtmetega bakter, seda suurem eripind. Väikeste mõõtmete tõttu on palju toitumispinda (suur eripind). Ülilihtsad organismid ei saakski olla väga suured, sest suurena nad ei toimiks: nad ei suudaks rakku varustada toitainetega ja aineid raku piires piisava kiirusega edasi toimetada. Eripind sõltub kujust: nt peenikestel pulkadel on see suurem kui sama läbimõõduga kokkidel. Väga suurtel

    Mikrobioloogia
    thumbnail
    23
    docx

    mikrobioloogia

    tavalistel loomadel on patogeensed mikroobivabadele loomadele. Nende veres on kordades vähem metaboliite. Inimese erinevate kehapiirkondade (naha, mao, suuõõne, soolestiku) mikrobioota tunnused ja selle põhirollid. – Ülemistes kuseteedes pole mikroobe. Naha mikrobioota on harjunud kuiva ning happelise pinnaga, halotolerantsed, toodavad naharasu lipiididest orgaanilisi happeid, mis on bakteritsiitsed. Suuõõnes on palju mikroobe, sülg sisaldab lüsosüümi, mis lüüsib baktereid, bakterid võivad põhjustada hambakaariest ja hambakattu, igemetaskutes elavad anaeroobsed bakterid on võimelised tungima ka epiteelirakkudesse ja sügavamatesse kudedesse, põhjustades nende kahjustusi. Tekib põletikuline protsess hammast ümbritsevates kudedes: igemed veritsevad, hambad hakkavad loksuma jmt. Mao happeline keskkond pärsib bakterite ellujäämist maos. Neist kõige arvukam on Helicobacter pylori, kes osaleb ka maohaavade ja maovähi tekitamises. Ta toodab ureaasi ja tekitab enda

    Mikrobioloogia
    thumbnail
    20
    doc

    Mikrobioloogia eksami kordamisküsimused

    6.Kui suur on bakter kui mikroskoobi suurendus on 1000x. Mida väiksem on rakk seda suurem on eripind. 7.Nimeta kümme ehituslikku ehk morfoloogilist tunnust mida kasut bakterite kirjeldamisel ja nimetamisel, süstematiseerimisel. Raku kuju Agregatsioon Jätkete olemasoli Kapsli olemasolu Raku suurus Gram järgi värvumine Klooniate morfoloogia Piilide ja viburite olemasolu Endospooride esinemine ja paiknemine 8.AJALUGU Cohn - julgustas R.Kochi oma uuringutega jätkama. Ta väitis, et bakterid kuuluvad taimeriiki ja on lähedased vetikatele (tsüanobakterid). 20 aasta jooksul kirjeldas ta paljusid erinevaid baktereid. Esimesena kirjeldas bakteriaalsed endospoorid (Bacillus subtilis'el). Gram - bakterite värvumine erinevati. Tänu erinevustele rakukesta ehituses värvuvad eritüüpi bakterid (grampositiivsed ja gramnegatiivsed) selle metoodika järgi erinevalt. Vinogradski - ökoloogilise bioloogia rajaja

    Mikrobioloogia
    thumbnail
    19
    doc

    Mikrobioloogia kordamiskusimused

    o Bakterioloogia -- uurib baktereid o Mükoloogia -- uurib pärm- ja hallitusseeni o Viroloogia -- uurib viirusi ja bakteriofaage o Algoloogia -- uurib lihtsamaid loomi ja vetikaid Robert Hooke (1635--1703) oli teadlane, kes esimesena vaatles ja kirjeldas seeni. Ta oli üks esimesi mikroskoobi konstrueerijaid. Antony van Leeuwenhoeck (1632--1723) avastas bakterid, vere- ja spermarakud, mikroskoopilised ümarussid ja keraloomad. 1676. a avaldas ta raamatu ,,Looduse saladused", kus kirjeldas elusaid loomakesi vees, lihas jne. Louis Pasteur (1822--1895) tõi esimesena välja mikroorganismide osa ainete keemilisel muutumisel ja haigestumisel; leidis, et suhkur muudetakse piimhappeks spetsiaalsete bakterite toimel ja alkoholset käärimist kutsuvad esile pärmseened. R. Koch (1843--1910) tõi välja patogeensete (haigust

    Mikrobioloogia
    thumbnail
    114
    pdf

    Nimetu

    ................................. 8 PROKARÜOOTIDE KIRJELDAMISEL JA SÜSTEMATISEERIMISEL KASUTATAVAD TUNNUSED ......................................................................................... 10 BAKTERITE KUJURÜHMAD ............................................................................................... 12 RAKUKUJUD JA NENDE EELISED NING PUUDUSED KESKKONDADES ............. 12 Kokid- kerakujulised bakterid. ......................................................................................... 12 Pulkbakterid e. batsillid. ................................................................................................... 12 Spiraalsed bakterid- spirillid ja vibrioonid. ...................................................................... 13 Spiroheedid ehk keeritsbakterid ....................................................................................... 13

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    34
    doc

    Kordamisküsimuste vastused

    Teadus väga väikestest palja silmaga mitte nähtavatest organismidest, mikroobidest. Mikroobid on ühed algelisemad elusloomad maa peal. Mikrobioloogiat saab jagada bakterioloogia, mükoloogia, viroloogia, algoloogia. Bakterioloogia - uurib baktereid. Mükoloogia - uurib hallitusseeni. Viroloogia ­ uurib viiruseid Algoloogia ­ uurib lihtsamaid vetikaid jm. Mikrobioloogia ajalugu Mikrobioloogia isaks peetakse Anthony von Leuwenbock'i, avastas bakterid, vere- ja spermarakud, mikroskoopilised ümarussid ja keraloomad. Raamat " Looduse seadused". Tegi algelisi mikroskoope. Louis Pasteur ( 1822-1895 ) ­ tõi esimesena välja mikroorganismide osi ainete keemilisel muutumisel hja haigestumisel. Leidis, et suhkur muudetakse piimhappeks spetsiaalsete ainete toimel. Alkoholi käärimist kutsuvad esile pärmseened. Pärmseened ja piimhappebakterid suudavad elada ja paljuneda anaeroobses õhkkonnas

    Mikrobioloogia




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun