Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Bakterid & viirused (6)

4 HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas viirused on tekkinud ?
 
Säutsu twitteris
Bakterid
... on üherakulised organismid, mis tihtipeale jäävad peale pooldumist omavahel seotuks ning moodustavad rakukogumikke või erineva pikkusega ahelaid. Bakterid on eeltuumsed e. Prokarüoodid. Bakterid Kohastuvad kiiresti muutuvate keskkonnatingimustega.
Ehitus:
  • Bakteriraku sisemuses puuduvad membraanidest koosnevad rakustruktuurid ja nendega ümbritsetud organellid
  • Puudub membraanidega piiritletud rakutuum , seda asendab tuumapiirkond
  • Bakter on ümbritsetud ühe või kahe rakumembraaniga, mis koosneb valkudest ja lipiididest
  • Väljapoole membraani jääb polüsahhariididest, valkudest ja lipiididest koosnev kest, mis täidab kaitsefunktsiooni
  • Osadel bakteritel on kest kaetud valgulise ehitusega piilidega (mille abil bakterid kinnituvad substraadile või üksteisega), piilide vahendusel toimub plasmiidide vahetus
  • Osadel bakteritel on kestast eritunud limakapsel (kaitseks ja liikumise hõlbustamiseks)
  • Tsütoplasma on liikumatu, sisaldab org. ja anorg . ühendeid
  • Gaasivakuool osadel vees elavatel bakteritel, aitab parandada ujuvust
  • Ribosoom on vabalt tsütoplasmas, sünteesib valke
  • DNA: 1)rõngaskromosoom ( 1 haploidne, vabalt tsütoplasmas); 2) Plasmiidid (väiksemad DNA rõngad, mis sisaldavad geene, mida on vaja bakteri kasvukeskkonna eripärast tulenevate ensüümide sünteesiks, aidates lagundada ümbritsevas keskkonnas leiduvaid orgaanilisi aineid (toitumiseks, kaitseks). Mittevajalikud plasmiidid lagundatakse vastavate ensüümide poolt.
  • Bakteritel avalduvad kõik mutatsioonid
    Väliskuju järgi eristatakse:
  • kerabakterid e. Kokid
  • pulkbakterid e. Batsillid
  • spiraalsed bakterid e. Spirillid
  • keeritsbakterid e. Spiroheedid
  • punguvad ja jätketega bakterid
  • niitjad bakterid
    Patogeenseteks nimetatakse neid baktereid, mis on teistele organismidele ohtlikud..
    Paljunemine
    Jagunemine e. Pooldumine :
  • Enne bakteri jagunemist rõngaskromosoom kahekordistub(DNA replikatsioon )
  • Toimub varuainete süntees
  • Toimub bakteriraku pikenemine ning kesta/membraani sissesopistumine
  • Moodustub tütarrakke eraldavad rakumembraan ja -kestad
  • Tütarrakkude eraldumine
    Pungumine e. Raku ebavõrdne paljunemine
    Paljunemise kiirus sõltub
  • Temperatuurist
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Bakterid & viirused #1 Bakterid & viirused #2 Bakterid & viirused #3 Bakterid & viirused #4 Bakterid & viirused #5
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2008-12-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 166 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 6 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor chiina Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Bakterid: ehitus, eristamine kuju põhjal, paljunemine, ainevahetus, toitumine, antibiootikumid, tähtsus, pildid
    Priionid
    Viirused: ehitus, genoom, kujud, eluetapid, teke, nakatumisviisid, pildid

    viirus , bakter , priion

    Mõisted


    Meedia

    Kommentaarid (6)

    Lilleneiukas profiilipilt
    Lilleneiukas: Täitsa normaalne, oli abiks
    18:02 14-03-2011
    ES profiilipilt
    ES: aitäh, oli abi
    20:42 12-04-2010
    arsnova profiilipilt
    arsnova: toodab küll
    20:51 30-11-2009


    Sarnased materjalid

    5
    docx
    Bakterid ja viirused
    8
    doc
    Bakterid ja viirused
    3
    docx
    KT Viirused
    1
    pdf
    Bakterite ja viiruste võrdlus
    86
    pdf
    Bakterid
    8
    doc
    Bakterid ja seened
    58
    pdf
    Viirused
    6
    doc
    Viirused





    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun