Baaritöö konspekt (1)

5 VÄGA HEA
 
BAARITÖÖ
Baar- väike restoran või kohvik, kus on kõrge lett ja selle äärtes pukkistmed.
Baar tuleb sõnast barrier,mis tähendab barrikaadi.
Kokteil- lühike segujook. Kokteil on segatud jook. Serveeritakse kokteiliklaasist (6 cl), ei ole
pikendatud, alkoholivaba jooki sisaldab kokteil vähem kui alkohoolset jooki. Väike kokteiliklaas,
suur kokteiliklaas ­ valik oleneb sellest, kui palju jooki retsepti järgi valmistad (loe cl kokku).
Erinevus segujoogist: Segujoogis on ülekaalus alkoholivaba jook, jook on tavaliselt pikk
(pikendatud alkoholivaba joogiga, näiteks vesi, soodavesi, toonik, mahlad).
Ajaloost
1806 The Balance ajakiri avaldas kokteili definitsiooni: kokteil on joovastav jook, mis koosneb
erinevatest alkohoolsetest jookidest ja mida segades bitterite ja teiste lisanditega saame
märkimisväärse dringijoogi.
1862 ­ ilmus esimene kokteiliraamat Jerry Thomas sulest
1869 ­ toimus esimene teadaolev kokteilivõistlus. Toimus see USAs New Orleansis. Võitis
Harry Johnsson.
1920- 30 hakati suurtes kogustes ja massiliselt segama kokteile ka EUROOPAS. USAS samal
ajal oli täielik alkoholi tootmise, müümise keeld, baarid lõpetasid töö. Arenes maffia,
salakaubandus. Baarindus liikus Kuubale ja Euroopasse. Kuiv seadus lõppes 1933.
NSVL - mingi aeg kehtis ka osaline kuiv seadus, kellaajalisel lubati müüa; ei antud baari
piisavas koguses jooke, ainult päevanormi kaupa.
1951, veebruar 24. asutatud I.B.A Inglismaal ­ International Bartender Assotsatsioon
Miks kokteile tegema hakati? Sageli tehti erinevatest jookidest segusid selleks, et leevendada
halba maitset, anda aroomi, samuti uudishimust luua midagi uut ja huvitavat, kasutada tervise
parandamiseks.
Suurim segujook on loodud Philadelphias:
1350 l soome vodkat
3400 l jõhvika mahla
3400 l greibimahla
3150 l jääd
Sheikeri rolli mängis 13 m, kõrgune terasest tanker. Maitsta sai 35 000 külalist.
Kuulsaim kokteil Dry Martini leiutati 1860- aastatel. Siiani enimlevinud kokteil. Selle kokteili
valmistusviisi ja baarmeni töövõtete järgi saab aru, kas baarmen tunneb oma tööd või mitte.
Margarita 1921-st aastast kokteili klassik.
Iiri kohvi mõtles 1952-l aastal välja lennuvälja baarmen külmetavale ameeriklasele.
Hea klient baaris on venelane, halb klient on lätlane.
Baaride tüübid
Kokteilibaar ­ raskesti defineeritav. Süüa ei anta, ainult kerge näks (pähkel). Lai valik
alkohoolseid jooke, mitmeid likööre, mahlasid, puuviljasid, millest jooke valmistatakse. Suur
klassikaliste segujookide valik, üks õlle, paar sooja jooki. Mugav, sume valgus, diivanid ­
ajaveetmise koht. Baarmen peab olema huvitatud kokteilide valmistamisest, töövahendid
peavad olemas olema. Kliendi eritellimuste täitmine. Kokteilisegaja tipp, kuhu baarmenina
pürgida.
Laevabaar ­ kruiisilaevadel olevad baarid (mitte kiirlaevad). Vajalik baarmeni keelteoskus.
Külastaja on laeval pikka aega, elades koos kliendiga, teenindus peab olema super. Mälu
oluline ­ kes mida joob, tuleb meeles pidada, nimed on vaja meelde jätta, nimepidi tervitamine.
See lihtsustab suhtlemist, tööd, müüki. Huvi kokteilide vastu, mis on maailmas hetkel trendikad
+ klassikalised.
Lobbybaar ­ eesruumibaar. Hotellides sissepääsu lähedal. Mõeldud rohkem hotelli elanikele, et
külalisi vastu võtta jne. Baarmen jätab mulje võõrkülalistele, lobbybaari teeninduse järgi
95% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Baaritöö konspekt #1 Baaritöö konspekt #2 Baaritöö konspekt #3 Baaritöö konspekt #4 Baaritöö konspekt #5 Baaritöö konspekt #6 Baaritöö konspekt #7 Baaritöö konspekt #8 Baaritöö konspekt #9 Baaritöö konspekt #10 Baaritöö konspekt #11 Baaritöö konspekt #12 Baaritöö konspekt #13 Baaritöö konspekt #14 Baaritöö konspekt #15 Baaritöö konspekt #16 Baaritöö konspekt #17 Baaritöö konspekt #18 Baaritöö konspekt #19 Baaritöö konspekt #20 Baaritöö konspekt #21 Baaritöö konspekt #22 Baaritöö konspekt #23 Baaritöö konspekt #24 Baaritöö konspekt #25 Baaritöö konspekt #26 Baaritöö konspekt #27 Baaritöö konspekt #28
50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
~ 28 lehte Lehekülgede arv dokumendis
2011-10-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
60 laadimist Kokku alla laetud
1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
oliiviakool Õppematerjali autor

Lisainfo

Põhjalik konspekt
baaritöö , kokteilid

Dokumendis esitatud küsimused

  • Miks kokteile tegema hakati ?
  • Mis on erinevus ?

Mõisted

Sisukord

  • BAARITÖÖ
  • Ajaloost
  • Miks kokteile tegema hakati?
  • Baaride tüübid
  • Baari sisustus, seadmed ja töövahendid
  • Baariklaasid (klassikalised)
  • Mõõtühikud
  • Segujookide koostisosad
  • põhja muutvad tegurid ehk muutjad
  • Muutjad jaotatakse
  • Puuviljamahlad ja siirupid
  • Suhkrusiirup
  • Munad, koor, piim
  • Jää segujookides
  • Serveerimisviisid
  • Eeterlikud õlid ja maitseained
  • Kaunistus ja- maitseained
  • Jookide hindamine võistlustel. Hinnatakse kolmes osas
  • Jookide
  • Kaunistamine ja garneerimine
  • Segujookide valmistamise meetodid
  • Serveerimistemperatuurid
  • Jookide valimine baari
  • Segujookide liigitus
  • Vastavalt
  • Vastavalt serveerimistemperatuurile
  • Vastavalt suurusele
  • Vastavalt põhialkoholile
  • Vastavalt koostisele
  • ENNELÕUNAKOKTEILID
  • Ennelõunajoogid jagunevad
  • Martiinid, manhattanid ja muud aromaatsed kokteilid
  • Tõeline manhattan
  • PÄRASTLÕUNAKOKTEILID
  • Põhiretsept
  • KOGUPÄEVAJOOGID
  • Põhiline retsept
  • Sourist tuletatud kogupäevajoogid
  • Põhiskeem
  • Gin Fizz
  • collinsid
  • Collinsid on rikkalik perekond – paljudel maadel oma Collinsid, baasalkohol erinev
  • cobbler
  • Captain Morgan Fix (Havannah Club Fix, Baccardi Fix)
  • Daisy
  • Sling
  • Crustad
  • Külmad
  • Coolerid ehk jahutajad
  • Boolid- supercoolerid
  • Highboolid
  • Reeglid
  • ERIJOOGID
  • Eksootilised fantaasiarikkad joogid
  • Mint Julep
  • Smash
  • Pousse café
  • Iiri kohvi
  • Erisegud – miscellaneous drinks
  • Bloody Mary
  • Capirinha
  • Mojito
  • Baarmeni tööst
  • Dry Martini
  • Tom Collins
  • Tuntumad likööride kaubamärgid: Bols, De Kuyper, Marie Brizard
  • Kogupäevajook
  • The Big Chill
  • Wiki Waki Woo
  • Pärastlõunajook
  • Golden Cadillac
  • Amaretto Colada
  • Carrebean Sunset
  • Sheiker + goblet klaas + purustatud jää
  • Margarita
  • Manhattan
  • Cosmopolitan
  • Cointreaupolitan
  • Laura

Teemad

  • barrier
  • frappee
  • Hot Shot
  • Pousse Cafe
  • Partfait
  • Sherry
  • põhi ehk baas
  • põhja muutvad tegurid ehk muutjad
  • Klassikaliselt (ka IBA reeglite järgi) ei tohi kokteil sisaldada üle 7cl alkoholi
  • Kokteil võib koosneda maksimum 7 komponendist
  • Muutjad jaotatakse
  • Kaunistus ja- maitseained
  • Jookide hindamine võistlustel. Hinnatakse kolmes osas
  • kaunistustest
  • Sheikimine
  • Segamine
  • Ehitamine
  • Samast
  • klaasist
  • serveeritakse
  • Kihitamine
  • Blenderdamine
  • Mulderdamine
  • kasutamise otstarbele
  • Vastavalt serveerimistemperatuurile
  • Vastavalt suurusele
  • Vastavalt põhialkoholile
  • Vastavalt koostisele
  • Aromaatsed kokteilid
  • ameerika viskit
  • Keskmise
  • kangusega segatud, vähese
  • suhkrusisaldusega kokteilid
  • Koort
  • ja/või likööri sisaldavad joogid
  • Flipid
  • Egg-nogg
  • Frappe
  • Kohvi-tee-kakaojoogid
  • Sourid
  • Sourist tuletatud kogupäevajoogid
  • collinsid
  • cobbler
  • frappe
  • FIX
  • Daisy
  • Sling
  • Singapore sling”
  • Singapore sling” lihtsam variant
  • Crustad
  • Külmad
  • punshid e. frappee` collinsid
  • Buck
  • Coolerid ehk jahutajad
  • Boolid- supercoolerid
  • Sangaree
  • Highboolid
  • Reeglid
  • Eksootilised fantaasiarikkad joogid
  • Pousse café
  • Erisegud – miscellaneous drinks
  • Alkoholivabad segujoogid

Kommentaarid (1)


Collapse: Mind aitas küll!
16:00 15-01-2012


Sarnased materjalid

10
doc
22
doc
1
docx
2
docx
652
pdf
193
docx
62
doc
44
doc





30 päevane VIP +50% ROHKEM

Telli VIP ja ole 30+14 päeva mureta

5.85€

3.9€

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto