Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed, privaatsus internetis (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millised on inimese võimalused oma privaatsust kaitsta ?
  • Kuidas seda ikkagi teha ?
 
Säutsu twitteris
Tartu Ülikool
Sotsiaal- ja haridusteaduskond
Ühiskonnateaduste instituut
Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed, privaatsus internetis
Talis Tobreluts
Tartu 2014
Tänapäevaste kommunikatsioonilahenduste kiire areng on viinud selleni, et igapäevaselt tekib üha enam töödeldavaid andmeid, mistõttu puututakse järjest aktiivsemalt kokku näiteks isikuandmete töötlemisest tulenevate riskidega. Seadus annab üldjuhul inimesele küllaltki suured õigused enda privaatsust kaitsta, kuid teatud juhtudel võib see olla keeruline või on isikuandmete avaldamine koguni põhjendatud. Sellele, mis on üldse isikuandmed ja millised riiklikud või rahvusvahelised seadused või normid tegelikult inimese privaatsust kaitsevad , otsib vastuseid käesolev essee.
Millised on inimese võimalused oma privaatsust kaitsta? Esiteks on igaühel võimalus küsida mistahes andmetöötlejalt, kas ja milliseid isikuandmeid tema kohta omatakse, milleks neid kasutatakse, kust need andmed on saadud, kes neile ligi pääsevad ja millistele kolmandatele isikutele on andmeid edastatud. Teiseks on inimesel õigus nõuda ebaõigete isikuandmete parandamist. Kui andmete töötlemine ei ole seaduse alusel lubatud, on kolmandana õigus nõuda andmete kasutamise või avalikustamise lõpetamist, samuti andmete kustutamist või sulgemist.
Põhjendamatu nõude korral peab andmetöötleja sellest keeldumist inimesele põhjendama. Näiteks piiratakse inimeste õigust saada infot enda käivate andmete kohta, kui see võib kahjustada kellegi teise õigusi, ohustada lapse põlvnemise info saladust, takistada kuriteo tõkestamist või kurjategija tabamist või raskendada kriminaalmenetlust. Kui andmetöötleja inimese nõudele ei reageeri või keeldumisel esitatud põhjendused ei tundu õiged, tuleks pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni või kohtu poole. Kui soov on lihtsalt lõpetada andmete avaldamine või neid muutuda, tuleks pigem eelistada inspektsiooni, sest see on kiirem ja oluliselt väiksemate kuludega kui kohtumenetlus . Kahjuhüvitise nõudmisel vastaspoolelt tuleks aga siiski minna kohtusse.
Kohtusse minnes tuleb aga selgeks teha seaduste rägastik või palgata spetsialist, kes seda maailma tunneb, sest tegemist on väga keerulise valdkonnaga, kus on olulised tõlgendused ja kus on palju subjektiivsust. Seetõttu teen kiire sissevaate teemat puudutavatesse regulatsioonidesse.
Laiemalt vaadates mõjutab meid enim Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioon (EIÕK) ja sellele tuginev Euroopa Inimõiguste Kohtu (EIK) praktika (Nõmper & Tikk 2007: 38).
Näiteks sätestab EIÕKi 8. artikkel, et “igaühel on õigus sellele, et austataks tema era- ja perekonnaelu ja kodu ning korrespondentsi saladust” ja “võimud ei sekku selle õiguse kasutamisse muidu, kui kooskõlas seadusega ja kui see on demokraatlikus ühiskonnas vajalik riigi julgeoleku, ühiskondliku turvalisuse või riigi majandusliku heaolu huvides, korratuse või kuriteo ärahoidmiseks, tervise või kõlbluse või kaasinimeste õiguste ja vabaduste kaitseks.” Nimetama peab ka EIÕKi artiklit 10, mis lubab igaühe õiguse sõnavabadusele, kuid lisab, et erandiks on muuhulgas konfidentsiaalse info avalikustamine. (Euroopa... 1950)
Ka riigikohus on varasemas praktikas rõhutanud , et Eesti õigust tuleb tõlgendada võimalikult suures ulatuses Euroopa Liidu õiguse sõnastust ja eesmärki arvestades. Eesti põhiseaduse § 26 sätestab EIÕKi eeskujul: Igaühel on õigus perekonna- ja eraelu puutumatusele. Riigiasutused, kohalikud omavalitsused ja nende ametiisikud ei tohi kellegi perekonna- ega eraellu sekkuda muidu, kui seaduses sätestatud juhtudel ja korras tervise, kõlbluse, avaliku korra või teiste inimeste õiguste ja vabaduste kaitseks, kuriteo tõkestamiseks või kurjategija tabamiseks.” (Eesti...1992) Sõnavabaduse puhul lähtub meie põhiseadus samuti EIÕKist: “igaühel on sellele õigus, kuid seda võib piirata avalikkuse hüvanguks ja juhul, kui see õigus riivaks teiste inimeste õigust oma perekonna- ja eraelu kaitseks”.

Avalikke ja konfidentsiaalseid andmeid, inimese õigust enda kohta käivale informatsioonile reguleerivad
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #1 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #2 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #3 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #4 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #5 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #6 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #7 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #8 Avalikud ja konfidentsiaalsed andmed-privaatsus internetis #9
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-01-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor talistobreluts Õppematerjali autor

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

50
odt
ÕIGUS PRIVAATSUSELE JA ANDMEKAITSE
49
docx
ÜHISKONNAÕPETUSE RAUDVARA-NÜÜDISÜHISKOND
56
doc
ÜHISKONNAÕPETUSE RAUDVARA
125
docx
Kriminaalmenetluse loengud ja seminarid
67
doc
Ühiskonna konspekt riigieksamiks
54
doc
Kodanikuõpetuse kursus
83
doc
Õiguse sotsioloogia
937
pdf
Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun