Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Arthur Schopenhauer - saksa filosoof (1)

5 VÄGA HEA
Punktid
Elu - Luuletused, mis räägivad elus olemisest, kuid ka elust pärast surma ja enne sündi.

Lõik failist

Arthur Schopenhauer
(1788-1860)
  • Saksa filosoof , kellele alles vanas eas sai osaks tunnustus
  • eeskujud vanaindia filosoofia, Platon ja Kant .
Isiklik Elu
  • 1805 tegi tema isa enesetapu
  • 1809 sai vallaslapse, kes suri ja sündis samal aastal
  • Jälestas ema eluviise, sest too ei mälestanud isa piisavalt. Arvas ema olevat edev, too kritiseeris poja esimest raamatut, nähes seda mõtetuna. Schopenhauer lubas emale, et tema teoseid loetakse veel kaua pärast seda, kui tolle omad on ammu unustatud.
Eluvaated
  • Pessimist, elame kõige halvemas reaalselt võimalikus maailmas. Kui maailm oleks veel hullem, siis ta lihtsalt lakkaks olemast.
  • Tema mõtteviis mõjutas paljusid, nagu nt: Nietzsche, Wagner , Freud, Lev Tolstoi .
  • Immanuel Kanti mõte, et tuleb eristada asja iseeneses ja asju meie jaoks. Võime siiski tunnetada ka asja iseeneses, nö sisemise tunnetuse kaudu. Asi iseeneses, mille tunnetatavust Kant eitas, ongi tegelikult Tahe .
  • Kõiki inimesi motiveerivad elama kõige algelisema ihad, nö. ELUTAHE. Tahe on ebaloogiline, hukkumisele määratud, sihitu – laiendatult on kogu inimkonna tegevus maailmas selline. Maailmaks me nimetame tavaliselt siiski seda, millisena see Tahe (asi iseeneses) meile nähtub, st asju meie jaoks. Maailm selles tähenduses on kujutlus. Tegelikult elame kõik erinevates maailmades: rõõmsameelne inimene elab näiteks teistsuguses maailmas kui kurvameelne.
  • Tajume maailma ajas ja ruumis jne mitet sellepärast, et maailm on selline, vaid sellepärast, et meie tajumisviis on selline. (nagu päike liigub ümber Maa)
  • Hirm surma ees on irratsionaalne : 1) Surm eeldab mitte olemist, kui selle ees on hirm, siis peaks olema ka hirm mitte olemise ees enne sündi. 2) Kõik hea ja halb eeldab olemas olu, peale surma meid enam pole.
  • TEGELIK ELU - mõttetu kannatus, mis on ringis kannatuse ja igavuse vahel. Süüdi on tahe, mis otsib objekti, mida ihata. Soovi täitumiseni tunneme kannatust, täitumisel hetke rahuldust, järgneb igavus , piin, uue objekti otsimine.
  • Elu koosneb kannatusest ja valust. Kannatuseks vabanemiseks peab vabanema soovidest. Kiitis heaks Brahmaani, kes kõige pealt loobus tahtmistest ning seejärel alles elust, mitte vastupidi nagu seda teeb enesetapja.
  • Enesetapp pole lahendus, sest indiviidi surm ei pidurda maailma arengut. Surm pole lahendus kannatustest pääsemiseks, inimene peab enne maailma mõistma.
  • Iseloom on sünnipärane, see ei muutu. Laps pärib emalt intelligentsuse ja isalt iseloomujooned. Tähtis on, et inimene tunneks isennast, oleks omas elemendis.
  • Tahtest saab vabaneda kunsti abil. Kunsti vaatamisel näeb inimene tõde, mis on vabastav. Kõrgeim kunst on muusika, mis ei kopeeri loodut, vaid on Tahte kehastus.
  • Au, staatus ja kuulsus asetsevad teiste inimeste kujutelmades. Meie õnn asub väljaspool meid ennast, ta asub teiste peades.
  • EETIKA kaastunne teise inimeste puuduste suhtes, neid hinnates ja jättes vaatamata voorused, rõõmud toob endale rahu ja vabaduse, õnne, sest ei tunne kadedust.
  • Arvas, et naised on loodud alluma , on loomult võimelised ratsionaalsemate otsuste langetamiseks ja kaastundlikumad(viimne oli pigem nõrkus.)
  • Seisis loomaõiguste eest. Leidis, et neil on samamoodi Tahe, mille kaudu nad on inimestega ühtsed. Hea inimene pidavat loomas seda Tahet nägema.
Arthur Schopenhauer - saksa filosoof #1 Arthur Schopenhauer - saksa filosoof #2 Arthur Schopenhauer - saksa filosoof #3
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-05-11 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 74 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor MilkChocolate Õppematerjali autor
Räägib tema vaatenurgast, mõistmistest, elust paar fakti ning hunnik paremaid aforisme.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
pptx

Arthur Schopenhauer

Schopenhauer planeeris oma loengud ühtima Georg Wilhelm Friedrich Hegeli omadega, kuna leidis, et nende vaated vastanduvad ja nimetas viimast kohmakaks sarlataniks. Ta ei abiellunud kunagi("Abielluda tähendab poole võrra vähendada oma õigusi ja kahekordistada oma kohustusi"). Ta suri 21. septembril 1860. Magnus Kolk 2012 3 Vaated: Oma filosoofia allikatena viitab Schopenhauer vanaindia filosoofiale, Platonile ja Kantile. Pessimist("Parimaks saatuseks inimesele on üldse mitte sündida"). Schopenhaueri arvates elame kõige halvemas reaalselt võimalikus maailmas ja kui maailm oleks veel hullem, siis ta lihtsalt lakkaks olemast. Ta leidis, et tähtsaim on individuaalne tahe ja selle rakendamine. Magnus Kolk 2012 4 Tsitaadid: "Iga inimene peab oma nägemisulatust kogu maailma piiriks."

Kirjandus
thumbnail
6
docx

Filosoofid: Kant, Schopenhauer, Hobber, Rousseau, Hegel, Marx

Filosoofia KT 1. Immanuel KANT (1724-1804) Ema kaudu oli Kant saksa päritolu. Kanti soontes voolas ka sotlase verd. Kanti isa oli sadulsepp. Immanuel oli peres neljas laps. Tal oli kolm venda ja seitse õde, kuid ellu jäid vaid üks vend ja kolm õde, teised surid varases nooruses. Perekonnas valitsesid pietistlikud veendumused ning elu oli väga kombekohane: siin ei nähtud midagi sündsusetut ega kuuldud midagi kõlvatut. Varases nooruses oli Kant häbelik ning hajameelne, mis takistas tema õppetööd Friedrichi kolleegiumis

Filosoofia
thumbnail
7
pptx

Arthur Schopenhauer - saksa filosoof

Arthur Schopenhauer (1788-1860) Kert Kaustel 12.Ü HWG Lühidalt elust Sündis Danzigis (Gdask), praeguses Poola linnas Isa oli jõukas, Arthur läks varajases eas pensionile Õppis ülikoolis metafüüsikat ja psühholoogiat Peateos "Maailm, tahe ja kujutlus" 1818 Põhiliseks kuulajaskonnaks väike grupp lähedasi sõpru Sai tuntuks alles hilises eas Idealist Oma filosoofia allikatena viitab Schopenhauer vanaindia filosoofiale, Platonile ja Kantile. Ta ei olnud maailmast ega inimestest heal arvamusel Ta veetis oma vanaduspõlve puudli seltsis Mõned tema mõtteterad... Iga inimese elu on tervikuna võttes tragöödia, kuid üksikasjades - komöödia. Iga inimese elu on lakkamatu võitlus - ülekantud tähenduses puuduse või igavusega ning otseses mõttes - teiste inimestega. Iga pisiasi võib teha inimese õnnetuks, kuid miski ei suuda teha inimest täiesti õnnelikuks

Filosoofia
thumbnail
2
rtf

Soren Kierkegaard,Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche

kohustused. sokrates).kombed, üh.k, pere, roll, tõsidus, reaalsus, tasakaalukus, põhimõtted, rahulolu endaga. Meeleheide viib taas järg sttadiumisse. 3)Religioosne (kõik v ei midagi, relig kirg, Abraham-valmis jumala käsul poja ohverdama). üksindus, subjektiivsus, moraalist loobumine, traagika, kannatus, pinge, otsingud, heitlus, ehtne usk. In kogeb kuristikku enda all, hirmuga tekib tung sinna viskuda, üles vaadates kogeb julgust, rõõmu. K õnnetu armastus Regine. Arthur Schopenhauer- ''maailm kui tahe ja kujutlus''. H vastu, kõik ei ole vaim, vaid tahe. H idee, et vabadus saabub kauges tulevikus ja üksikisikul erilisi valikuid ei ole, ei meeldinud S'le, kes ei leppinud sellise protsessiga, ''rahutus''. S eeskujud: Platon, Kant, budism. Kantilt põhijaotus- Maailm jag asjaks iseendas ja asjaks meie jaoks. Asi iseeneses on in jaoks tunnetamatu, kuid see pole ol, sest maailm on meiele see, mida tajume ja millest mõtleme. Asi meie jaoks- mida tunnetame,

Filosoofia
thumbnail
14
docx

Filosoofia konspekt

FILOSOOFIA KORDAMINE PLATON · Platon (427-347 eKr) on ilmselt kuulsaim antiikaja filosoof, Sokratese õpilane · Platon rajas Ateenas oma kooli (Akadeemia), kõik ta teosed on ilmselt meieni säilinud · Platon on dualist ­ usub kahe maailma olemasolu: ideede maailm ja meeleline maailm · Ideede maailm on muutumatu (ei teki ega hävi) ja ideedest saab mõelda, meeleline maailm on muutlik, asju ja nähtusi saab meeltega tajuda · Idee ja meeltega tajutava asja vahekorra 3 tõlgendust: asi jäljendab ideed, idee kehastub asjas, asi on idee vari

Filosoofia
thumbnail
6
docx

Immanuel Kant

panna. Tema nooruspõlv ja õpinguaastad olid vaiksed ja silmatorkamatud. 1740. aastal asus ta õppima Leibnizi ja Wolffi filosoofiat ning Newtoni matemaatikat kohalikus Köningsbergi ülikoolis Martin Knutseni juhendamise all. Aastal 1755 sai ta samas ülikoolis lektoriks ja aastal 1770 professoriks. Kant oli keskajast alates esimene suur filosoof, kes töötas ülikoolis õppejõuna. Ta pidas 40 aastat loenguid matemaatilise füüsika, geograafia ja antropoloogia kohta aga samuti teoloogiast, moraalist ja loodusõigusest. Kanti elu oli väliselt väga sündmuste vaene. See oli seotud sellega, et juba sünnist alates oli ta nõrga tervisega ­ väikest kasvu (157cm), nõrk, üks õlg oli pisut kõrgem kui teine. Seetõttu koostas ta endale päevakorra ja toidumenüü ning hoidis sellest rangelt kinni. Enne igat otsust

Filosoofia
thumbnail
3
doc

Tsitaadid

Kas maailm oleks siis halvem? Ei, inimesed oleksid ausamad ja õnnelikumad."... -Paulo Coelho "Kui jumalat ei oleks, tuleks ta välja mõtelda" -Voltaire "Inimesed ei õpi teiste sõnadest midagi, kõik on vaja ise avastada." -Paolo Coelho "Ta pole psühhopaat, ta on religioosne" -Dr.House "Kui te jumalaga räägite, olete te usklik, kui jumal teiega, siis olete hull" -Dr.House "Iga inimese elu on tervikuna võttes tragöödia, kuid üksikasjades - komöödia." -Arthur Schopenhauer "Iga inimese elu on lakkamatu võitlus - ülekantud tähenduses puuduse või igavusega ning otseses mõttes - teiste inimestega." -Arthur Schopenhauer "Iga pisiasi võib teha inimese õnnetuks, kuid miski ei suuda teha inimest täiesti õnnelikuks. Mida ka ei räägitaks, õnneliku inimese kõige õnnelikum hetk on see, kui ta uinub ning õnnetu inimese kõige õnnetum hetk on see, kui ta ärkab." -Arthur Schopenhauer "Parimaks saatuseks inimesele on üldse mitte sündida."

Kirjandus
thumbnail
32
docx

Filosoofia arvestus

(eironeia) 2)maieutika (õpetamismeetod- õpetaja ei jaga uut teavet, vaid esitab küsimusi, mille vastamine juhib õpilase ihaldatud teadmiseni) 3)määratluse otsimine 4)üldistamine ■ arusaam surmast on ambivalentne(kaksikpidine) a)surm on muutumine eimiskiks b)surm on hinge vabanemine kehast ■ Sokrates mõisteti surma noorsoo hukka-ajamise ja ateismi pärast ■ pro et contra- eel-kristlik filosoof ■ eetika (kõlblusõpetus) - kurja tehakse teadmata, et see on kuri ■ filosoofia eesmärk: õige käitumine ning õige elu 2. PLATON- vanakreeka 427-347 eKr ● Sokratese õpilane ● rajas Ateenas oma kooli (Akadeemia) ● dualist- usub kahe maailma olemasolu 1)ideede maailm- muutumatu, ei teki ega hävi, ideedest saab mõelda, tõeline nt maja idee, kauniduse idee, arv 12 2)meeleline maailm- muutlik,

Filosoofia




Meedia

Kommentaarid (1)

ErikL profiilipilt
ErikL: väga põhjalik ja aitas
22:33 08-12-2012



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun