Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Alkoholid, karboksüülhapped, süsinikuühendid (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
1. Alkoholid - on ühendid, milles tetraeedriline süsinik on seotud hüdroksüülrühmaga.
R—OH
CH4- metaan  CH3- OH metanool (puupiiritus)
  • Saamine: CO + 2 H2  CH3OH; 2CH4 + O2  2CH3OH
  • Füs. Om.: värvitu, märgine, vedel, madal keemistemperatuur , seguneb veega hästi.
  • Metanooli kasutatakse tööstuses lahustin, mootorkütusena ja mitmesuguste ainete valmistamiseks.
  • Saadakse metaani aeglasel oksüdeerumisel.

CH3- CH2- OH etanool (viinapiiritus)
  • Saadakse pärmseenekeste toimel suhkrute (nt glükoosi) lahusele. Alkoholkäärimine: C6H12O6  2 C2H5OH + 2 CO2
  • C2H4 + H2O  C2H5OH
  • Füs. om.: iseloomulike lõhna, põletava maitsega, värvitu, vest väiksema tihedusega vedelik, seguneb veega, madal keemistemperatuur, hea lahusti.
  • On vähem mürgisem kui metanool.
  • Kasutatakse keemiatööstuses vedelate ravimite valmistamisel, desifitseerimiseks, lõhnaõlid, automootori kütusena.

OH-CH2-CH2-OH etaandiool (etüleenglükool)
  • HOCH2CH2OH
  • Füs om.: värvitu, veest paksem , magusa maitsega, mürgine, seguneb veega.
  • C2H4O + H2O  HOCH2CH2OH
  • Kasutatakse autode raskesti külmuvate jahutusvedelike koostises (antifriisides), polümeeride valmistamisel.

HOCH2CH(OH)CH2OH propaantriool (glütserool)
  • Füs om.: siirupitaoline, värvitu, magusamaitsega vedelik, pole mürgine, seguneb veega.
  • Saadakse kõrvalsaadusena rasvade lagundamisel (seebi keetmisel)
  • Kasutatakse kreemide ja teiste kosmeetikatoodete valmistamiseks ja polümeeride lähteainena.
Alkoholid on veesõbralikud ühendid. Alkoholid ei ole alused- nad ei lagune vees ioonideks.
2. Karboksüülhapped- on orgaanilised ühendid, mis sisaldavad karboksüülrühma (-COOH)
R—C—OH—O
HCCOH metaanhape (sipelghape)
  • hapu lõhnaga, söövitav ja mürgine vedelik, seguneb veega.

CH3COOH etaanhape (äädikhape)
  • hapu lõhnaga, söövitav vedelik, tahkub 17o C lähedal ja seguneb veega, pole mürgine.
  • Kasutatakse toidu maitsestamiseks ja marineerimiseks.
  • Nõrk hape

Saadakse alkoholi aeglasel oksüdeerumisel.
CH3CH2OH + O2  CH3COOH + H2O
  • Reageerimine alusega: 2CH3COOH + Mg(OH)2  (CH3COO)2Mg + 2H2O
  • Reageerimine aluselise oksiidiga: 2HCOOH + K2O  2HCOOK + H2O
  • Reageerimine metalliga:
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Alkoholid-karboksüülhapped-süsinikuühendid #1 Alkoholid-karboksüülhapped-süsinikuühendid #2 Alkoholid-karboksüülhapped-süsinikuühendid #3 Alkoholid-karboksüülhapped-süsinikuühendid #4 Alkoholid-karboksüülhapped-süsinikuühendid #5 Alkoholid-karboksüülhapped-süsinikuühendid #6 Alkoholid-karboksüülhapped-süsinikuühendid #7
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-11-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 67 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Ann-Christine Allik Õppematerjali autor

Lisainfo

Alkoholid, karboksüülhapped, süsinikuühendid, sahhariidid, rasvad, valgud, toit, energia eraldumine ja neeldumine, plastid, kiudained, tarbekeemia, keemia, elukeskkond
alkoholid , karboksüülhapped , süsinikuühendid , sahhariidid , rasvad , valgud , toit , energia eraldumine , neeldumine , plastid , kiudained , tarbekeemia , keemia , elukeskkond , klass

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

10
doc
Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid-
35
rtf
11 klassi Orgaanika konspekt
44
pdf
ORGAANILINE KEEMIA
44
pdf
ORGAANILINE KEEMIA
44
pdf
Orgaaniline keemia
12
doc
Lühikokkuvõte
14
doc
Põhikooli keemia üldine kordamine
23
doc
Keemia konspekt



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun