Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris





  • Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega
  • Süsivesikute reaktsioonid
    1.1 Valkude reaktsioonid


    1.2 Süsivesikute reaktsioonid
    Süsiveikud, mis koosnevad vaid süsinikust, vesinikust ja hapnikust, on arvukas bioloogiliste ühendite rühm. Struktuurile vastavalt on need süsivesikud jaotatud mono - , oligo - ja polüsahhariidideks. Monosahhariidid ( monoosid e lihtsuhkrud) omavad organismis olulist energeetilist vormi ning on ka koensüümide ja nukleiinhapete koostises. Kõikide monosahhariidide üldvalem on Cx(H2O)y, kuid nad erinevad üksteisest stereomeetriliselt, mis tähendab, et funktionaalrühmad on erinevalt paigutaud. Sellepärast on omadused oluliselt erinevad. Aldehüüd- või ketorühma esinemise tõttu omavad kõik lihtsuhkrud redutseerimisvõimet.
    Oligosahhariidide molekulid koosnevad monooside 2-10 jäägist (nt sahharoos, laktoos , maltoos , maltotrioos jt). Polüsahhariidides ehk polüooside on aga hoopis sajad või tuhanded monooside molekulid ühinenud pikkadeks sirgeteks või hargnenud struktuuriga ahelateks. Oligosahhariidid klassitsifeeritakse vaba hemi- e poolatsetaalse või poolketaalse hüdroksüülrühma molekulis esinemise või puudumise järgi. Vastavalt sellele jaotatakse oligosahariidid taandavateks ja mittetaandavateks.
    Energeetilist rolli omavad sahharoos, laktoos ja maltoos on levinumad oligosahhariidid, mille lisamisel valgule post-translatoorse modifitseerimise käigus, tekivad glükoproteiinid. Oligosahhariidid on ka glükolipiidide koosseisus ning osalevad rakk -rakk äratundmises.
    Tärklis ja glükogeen on energeetiliseks varuaineks, polüoosid on taimedes ka rakukesta ehituses.
    Süsivesikute kvalitatiivne analüüs põhineb peamiselt karbonüülrühma olemasolul molekulis. Vastavalt reaktsioonitingimustele oksüdeeruvad suhkrud seejuures erinevateks produktideks . Suhkrud redutseerivad leeliselises keskkonnas metallioone ning teisi oksüdeerijaid. Suhkrumolekuli süsinikuahel selle reaktsiooni käigus aga lagunueb ning tekib mitmeta oksüdatsiooniproduktide segu. Kui on aga happeline või neutraalne reaktsioonikeskkond, siis suhkrute oksüdatsioon toimub ilma molekuli destruktsioonita ning saadusteks on erinevad happed .
  • Molisch’i test
    Positiivse reaktsiooni annavad nii mono- , oligo- kui polüsahhariidid, lisaks ka nukleiinhapped ja glükoproteiinind. Tugevas happelises keskkonnas toimub pikapeale monosahhariidide vabanemine , sest väävelhappe toimel suhkrud dehüdreeruvad ning moodustavad furfuraale või 5-hüdroksümetüülfurfuraale. Seejärel reageerivad tekkinud produktid α-naftooliga.
    Töö käik:
    • valan kahte katseklaasi 2 ml erinevate süsivesikute lahust ( glükoos ja saharoos)
    • lisan mõlemasse katseklaasi 5-6 tilka Molisch’i reaktiivi (α-naftooli lahus alkoholis) – tekkis sade
    • loksutan
    • lisan kaldasendis katseklaasi 1ml konts väävelhapet
    • väldin loksutamist – hape voolab lahuse alla ja moodustub sade, kuna hapestatud keskkonnas suhkrud dehüdreeruvad ning tekkinud 5-hüdroksümetüülfurfuraal reageerib α-naftooliga

    Sahharoosiga moodustub tumelilla sade. Glükoosiga tekib helelilla sade.
  • Osasoonide saamine
    Osasoomid on süsivesikute derivaadid, mis tekivad fenüülhüdrasiini reageerimisel taandava suhkruga. Osasoone moodustavad monoosid kui ka taandavad oligosahhariidid. Osasoonid kristalluvad lahusest välja ning nende omadused on lähedased lähtesuhkrule. Reaktsioon toimub kahes etapis .
    Töö käik:
    • Valan kahte katseklaasi 2ml erinevaid taandavaid suhkruid ( 1% laktoos ja 1% maltoos)
    • Lisan mõlemale 0,1g fenüülhüdrasiini ja 0,2g kristallilist naatriumatsetaati
    • Loksutan tahkete ainete lahustumiseni
    • Panen reaktsioonid 40 min keevasse vette
    • Jahutan katseklaasid jäävannis
    • Vaatlen mikroskoobi all tekkinud osasoome
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #1 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #2 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #3 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #4 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #5 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #6 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #7 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #8 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #9 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #10 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #11 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #12 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #13 Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega #14
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 14 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-12-09 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 33 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Inge Suviste Õppematerjali autor

    Lisainfo

    biokeemia esimene laboritöö
    molischi test , osasoonide saamine

    Mõisted


    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    14
    docx
    Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega
    8
    docx
    Biokeemia protokoll - Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega
    11
    docx
    Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega
    7
    docx
    Biokeemia labori protokoll - Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega
    5
    docx
    Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega-valkude reaktsioonid
    9
    doc
    Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega
    6
    docx
    Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega
    22
    docx
    Biokeemia praktikum 1 1-1 2-Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun