Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele (0)

5 Hindamata
 
Agrotehniliste ja klimaatiliste
tegurite mõju rukkijahu
küpsetusomadustele
Rukis
Rukis on arvatavasti pärit VäikeAasiast.
Eestis tunti rukist juba 4000 aastat tagasi
nisupõldude umbrohuna.
Praegu annab umbes pool rukkitoodangust
Venemaa.
Rukkil on kümneid liike ja palju sorte.
Rukis
Rukis on vähenõudlik pinnase suhtes ja on
ka külmakindel.
Seetõttu sobib see hästi põhjamaises
kliimas kasvatamiseks.
Kooritud rukkitera kasutatakse tervelt,
purustatult ja jahvatatuna helvesteks või
jahuks.
Tangained rukkist
Rukkitang ­ saadakse rukkitera koorimise
ja lihvimise teel.
Rukkihelbed ­ valmistatakse lihvitud
rukkiteradest, mis on kuumtöödeldud,
jahutatud ja valtsitud õhukesteks
helvesteks.
Rukkijahu ­ enamasti jahvatatakse
peeneks kogu tera.
Rukkijahu
Kuni 11 % valku, 7577 % süsivesikuid, 12 %
rasva.
Sisaldab mineraalained: kaalium,
magneesium, fosfor, raud.
Suur looduslike suhkrute sisaldus.
Madal tärklise kliisterdumistemperatuur.
Sisaldab palju asendumatuid aminohappeid.
Sisaldab rohkesti B ja Evitamiine,
pantoteenhapet (B5vit.) ja foolhapet.
Rukkijahu tüübid
Rukkipüül ­ valmistamisel kasutatakse
ainult tera tuumaosa. Sobib leiva, kuklite ja
piparkookide valmistamiseks.
Rukkikroov ­ kooritud teraviljast jahu.
Rukkilihtjahu ­ jämedam jahvatus. Sobib
leivaküpsetuseks ja paneerimiseks.
Jäme rukkijahu ehk pudrujahu.
Rukki täisterajahu ­ kõige väärtuslikum.
Sisaldab palju mineraalaineid ja vitamiine.
Sobib leivaküpsetamiseks.
Toidurukki kvaliteetnõuded
77% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #1 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #2 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #3 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #4 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #5 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #6 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #7 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #8 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #9 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #10 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #11 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #12 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #13 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #14 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #15 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #16 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #17 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #18 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #19 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #20 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #21 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #22 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #23 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #24 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #25 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #26 Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele #27
50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
~ 27 lehte Lehekülgede arv dokumendis
2012-10-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
7 laadimist Kokku alla laetud
0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Reimo Lehtmets Õppematerjali autor

Lisainfo

Rukis, tangained rukkist, rukkijahu tüübid, toidurukki kvaliteet, külvikord, külviaeg jne.
rukkijahu , Agrotehniliste , tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele , klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele , rukkijahu küpsetusomadused , taimekasvatus

Mõisted

Sisukord

  • Agrotehniliste ja klimaatiliste 
  • Rukis
  • Tangained rukkist
  • Rukkijahu
  • Kuni 11 % valku, 75­77 % süsivesikuid,  1­2 % 
  • Sisaldab mineraalained: kaalium, 
  • Suur looduslike suhkrute sisaldus
  • Madal tärklise kliisterdumistemperatuur
  • Sisaldab palju asendumatuid aminohappeid
  • Sisaldab rohkesti B­ ja E­vitamiine, 
  • Rukkijahu tüübid
  • Toidurukki kvaliteetnõuded
  • Toidurukki kvaliteet
  • Langemisarv
  • Proteiinisisaldus
  • Seisukindlus
  • Veskist
  • Viljasordist
  • Kasvutingimustest
  • Kuivatamisest
  • Muld ja toitained
  • Kasvuaasta ilmastikutingimused
  • Koristamine
  • Koristamisega ei tohi hilineda!
  • Rukis on koristusvalmis, kui tera 
  • Rukki küpsetusomadusi mõjutab 
  • Koristusaja hilinedes halvenevad sageli 
  • Seetõttu suureneb ka relatiivne õhuniiskus, 
  • Kuivatamine ja hoiustamine
  • Suurema niiskusesisaldusega vilja tuleb kuivatada 
  • Hoiustamiseks sobiv teradeniiskus on 
  • Pärast kuivatamist on otstarbekas läbi viia seemne­ 
  • Vili tuleb enne ladustamist korralikult maha 
  • Kasutatud kirjandus
  • Täname kuulamast!

Teemad

  • tegurite mõju rukkijahu 
  • küpsetusomadustele

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

528
doc
937
pdf
36
doc
1072
pdf
18
doc
18
docx
226
pdf
80
docx





30 päevane VIP +50% ROHKEM

Telli VIP ja ole 30+14 päeva mureta

5.85€

3.9€

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto