Toiduained
KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD
1.ÜLDOSA
1.1. Toidukaupade omadused
Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses,
toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse.
Toit toiduained ja toiduainete segud on mõeldud inimesele söögiks või joogiks
töötlemata või töödeldud kujul.
Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine
ja sortiment.
Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks,
funktsionaalseteks ja hügieenilisteks.
Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil.
Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav
omadus) jt..
Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja
tahkumistemperatuur jt..
Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu
toiteväärtuse.
Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...