Lõhna tajumise häired ja selle põhjused
Lõhna tajumise häired
ja selle põhjused
Toiduainete sensoorse hindamise alused
Lõhn
Lõhn-toidu organoleptiline omadus
inimene tajub oma lõhnaanalüsaatori ehk nina abil
Lõhnaaistingu tekitab enamasti gaaside segu
nuusutamisel satuvad kergestilenduvate ühendite molekulid koos sissehingatava
õhuga ninasõõrmetesse, kust kanduvad nina ülemise piirkonna limaskesta
haistmisepiteelil asetsevate retseptoriteni, mis reageerivad lenduvate ainete
osakestele > lõhna tajumine.
Ajju edastatud signaali tulemusena tekib inimesel vastav käitumismuutus
söögiisu, hirm, meeldiv emotsioon või vastikustunne.
Lõhna tajumine
Eristatakse:
Nasaalsed lõhnaaistingud
lenduvate ainete nuusutamisel (õhu hingamisel läbi nina)
Tajutavad lõhnaaistingud;
Retronasaalsed aistingud – nina kaudu õh...