Juuretis ja keedused
Juuretis ja keedused
Iseseisevtöö
Lauri Rosin
Juuretis
Juuretis kujutab ennast kääriva seguna.
Juuretises on nii piimhappe kui alkohoolne
segu, seega toimub juuretises üheaegselt
piimhappe kui ka alkohoolne käärimine.
Oluline on, et juuretisse ei satuks jahuga
või õhust liigselt võõrbaktereid ja metsikuid
pärmseeni, mis võivad toote rikkuda
Juuretise valmistamine
Toimub kahes etappis, kultiveerimine ehk aretustsükkel ja
tööstuslik tsükkel
Algjuuretise saamine, kultiveerimine ehk aretustsükkel
Algjuuretis saab mitut moodi
1. jahust ja veest segu valmistamine;
2. emajuuretise ehk starteri lisamine, tavaliselt kasutatakse
selleks käärinud juuretist või puhast juuretise kultuuri;
3. juuretise kääritamine, olenevalt kasutatud tehnoloogiast
võib see võtta aega 10–30 tundi.
1. etapp
Aretustsükkel ...