Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"-alkohoolne-jook" - 148 õppematerjali

thumbnail
9
odt

Alkohoolne jook Viski

Alkohoolne jook Viski Referaat Sisukord Ajalugu.................................................................................................................................................3 Kuidas valmib piiritus? ........................................................................................................................4 Destilleerimine. ...............................................................................................................................5 Küpsemine. .....................................................................................................................................5 Valmistamise eripärad .........................................................................................................................6 Kaubamärke .........................................................................................................................................7 Ballant...

Toit → Joogiõpetus
44 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Viin

Tauri Must Viin 1. Klassikaline kangus 40% vol (varieerub 30- 50% vahel) 2. Viin ehk vodka on neutraalse maitse ja lõhnaga võimalikult puhas, demineraliseeritud veega lahjendatud piiritus (etanool). Joogi puhtus saavutatakse korduva destilleerimise ja filtreerimisega, mille käigus kõrvaldatakse kõik ebasoovitavad lisaained. 3. Teoreetiliselt saaks viina kääritada mistahes orgaanilisest lähteainest, kuid harilikult on selleks siiski teravili (nisu, rukis, oder, mais, riis), vahel ka kartul, suhkrupeet vms. 4. Toorainest valmistatakse kõigepealt meski, mis kääritatakse ja seejärel destilleeritakse. Meskile lisatav pärm käivitab käärimise, mis lakkab niipea, kui alkoholi kogus tõuseb üle teatud piiri või saab suhkur otsa või on temperatuur käärimiseks liiga madal. Puhta etanooli saamiseks tul...

Meditsiin → Terviseõpetus
39 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Alkoholism kui sotsiaalne pahe

TALLINNA ÜLIKOOL Ühiskonnateaduste Instituut Alkoholism kui sotsiaalne pahe Koostaja: Anna Altuhova Tallinn 2015 Sisukord Sissejuhatus............................................................................................................... 3 1.Peatükk Alkohol ja selle mõju..................................................................................4 1.2 Alkoholi mõju organismile.................................................................................. 5 1.3 Alkoholi sõltuvus................................................................................................ 6 1.4 Kuidas tekib sõltuvus?....................................................................................... 7 2.Peatükk Aju.............................................................................................................. 7 3.Peatükk Alkoholisõltuvusest...

Sotsioloogia → Sotsiaalsed probleemid Eestis
23 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Absinth

Absint Koostanud: Siim Sommer K-06B Sissejuhatus Absint ehk rahvapäraselt koirohuviin (hüüdnimi roheline haldjas, prantsuse keeles la Fée Verte) on aniisimaitseline, kergelt kibe, kahvaturohelist või valget värvi, kange (45% kuni umbes 72%) destilleeritud alkohoolne jook ja aperitiiv. Traditsionaalse absindi retsepti põhiosa moodustavad aniis, koirohi, ja apteegitill. Kuigi tihti arvatakse ekslikult, et absint on liköör, sisaldab see palju alkoholi ja väga vähe suhkrut ega vasta seega likööri definitsioonile. Traditsiooniline viis absindi serveerimiseks on selle lahjendamine jääkülmas vees, suhtes umbes kolm kuni viis osa vett ühele osale absindile, mille käigus muutub segu valgeks ja läbipaistmatuks. Vastavalt maitsele lahustatakse vett läbi erilisele absindilusikale asetatud suhkrutüki. Serveerimise rituaalist on saanud peaaegu sama tähtis osa kui joomises...

Toit → Joogiõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alkoholid

Alkoholid Lilian Paju TE-11 Alkoholi ajalugu Esimesteks piiritusevalmistajateks arvatakse olevat nii vanad roomlased kui ka Aleksandrias elanud alkeemikud. Ühe versiooni kohaselt peetakse selle kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrick`ut. Kindel on, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Tava hakata maitsestama alkoholi kadakamarjadega pärineb hollandlastelt. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Doktor Sylvius`e nime all ajalukku läinud nimetas jooki geniévreks, ning kasutas jooki puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Odava ja puhast...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Alkohol ja alkoholi alaliigid

Alkohol Alkohol - (keemilise nimetusega etanool või etüülalkohol) on joovet tekitav keemiline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Alkoholi manustamine põhjustab inimesel emotsionaalseid muutusi, taju-, kõne-, mälu-, koordinatsiooni- ja tasakaaluhäireid. Alkohol on kõige tugevama toimega sõltuvust tekitav narkootiline aine, mis on enamikes riikides legaalne. Alkoholi esineb looduses vähesel määral, kuna madala keemistemperatuuri tõttu ta lendub kergesti. Seetõttu hoitakse alkoholi sisaldavat segu kinnistes anumates. Vanimad alkoholi tootmise meetodid pärinevad Lähis-Idast ja Vahemeremaadest Mono- ja oligosahhariide (suhkruid) sisaldavatest taimemahladest või muust lähtematerjalist võib anaeroobse käärimise tulemusena pärmiseente (Sachharomyces sp.) toimel tekkida jääkproduktina etüülalkohol. Lähtematerjalina võidakse kasutada ka tööstuslikult toodetud suhkru lahust. Teise võimalusena kasuta...

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Majutust ja toitlustust reguleerivad õigusaktid

29.09. ­ 30.09.2011 MJ109, 209 Toiduseadus Alkoholiseadus Tubakaseadus Kaubandustegevuse seadus Turismiseadus Tarbijakaitseseadus Majandustegevuse registri seadus Toiduseaduse eesmärk on tagada tarbijale ohutu toit ning tema õiguste ja huvide igakülgne kaitse. Seaduses sätestatakse toidu käitlemise alused, käitleja enesekontroll ning riiklikjärelevalve toidu ohutuse ja muudele nõuetele vastavuse tagamiseks. toit käesoleva seaduse tähenduses on aine või toode. käitlemine sisaldab kõiki tegevusi toidutoorme tootmisest kuni toidu tarbijale kas tasu eest või tasuta üleandmiseni. Toiduseadus reguleerib kogu toiduahelat esmasest tootmisest jaemüügi ja toitlustamiseni. Seadus reguleerib ka toidutoorme tootmist ja esmast töötlemist ning sisaldab erinorme loomse päritoluga toidule. Seadus ei reguleeri vaid isiklikuks tarbeks valmistatavat toitu. Seaduses on sõnastatud käit...

Õigus → Õigus
31 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Alkoholid ja lihtalkoholid

ALKOHOLID Pipi Treial Tep10 Alkoholid? Alkoholid on ainete klass orgaanilises keemias, mille molekulis on hüdroksüülrühm (ad) (­OH) seotud süsinikuaatomiga, millel seejuures pole teisi sidemeid hapnikuga, küll aga teiste süsinike ning vesinikega. Ehk alkohol on süsivesinik, milles üks (või mitu) vesiniku aatom(it) on asendunud hüdroksüülrühma(de)ga. Alkoholide nomenklatuursed nimetused lõpevad sufiksiga " ool ". Akohol on joovet tekitav keemiline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Mida põhjustab? Emotsionaalseid muutusi Tajuhäireid Kõnehäireid Mäluhäireid Koordinatsioonihäireid Tasakaaluhäireid Võib põhjustada sõltuvust Lihtalkoholid ? Metanool eks metüülalkohol, CH3OH. Etanool ehk etüülalkohol, C2H5OH Propanool ehk propüülalkohol, C3H7OH Butanool ehk butüülalkohol, C4H9OH Mitmealuselised...

Keemia → Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Alkoholiseadus 2012

Alkoholiseadus Vastu võetud 19.12.2001 jõustumine 01.09.2002 1. peatükk ÜLDSÄTTED § 1. Seaduse reguleerimisala (1) Käesolev seadus sätestab erinõuded alkoholi käitlemisele, piirangud alkohoolse joogi tarbimisele, erinõuete ja piirangute järgimise üle teostatava järelevalve korralduse ning vastutuse seaduse rikkumise eest. § 2. Alkohol (1) Alkohol on toidugrupp, mille moodustavad piiritus ja alkohoolsed joogid. (2) Piiritus on põllumajandusliku päritoluga toorainest kääritamisel ja sellele järgneval töötlemisel saadud vedelik etanoolisisaldusega alates 96 mahuprotsendist. (3) Alkohoolne jook on õlu etanoolisisaldusega üle 0,5 mahuprotsendi ja muu joomiseks mõeldud vedelik etanoolisisaldusega üle 1,2 mahuprotsendi. (4) Õlu on linnastest või linnastest ja linnastamata materjalist, humalatest ja veest pärmi abil kääritamise teel valmistatud jook, mis võib olla pastöriseeritud. (5) Kange alkohoolne jook on alkohoolne jook etanoolisisa...

Toit → Toitumisõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Vein

Vein Tutvustus · marja-või puuviljamahla kääritamisel saadud alkohoolne jook · peamiselt valmistatakse viinamarjadest · maitse järgi liigitatakse veinid kolme rühma: kuivad, poolkuivad ja magusad · värvide järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks Ajalugu · veini ajalugu sai alguse tuhandeid aastaid tagasi · kõige varasem teadaolev tootmine leidis aset 6000a eKr Gruusias · vein hakkas levima u 4500a eKr Balkani poolsaare ning oli väga levinud Vana- Kreekas, Roomas ja Traakias · vein on mänginud olulist rolli ajaloos, olles näiteks armulauajoogiks Veinipiirkonnad · jagunevad kaheks: a. Vana maailm - traditsioonilised veinimaad Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia ja Saksamaa b. Uus maailm - Austraalia, Tsiili, Lõuna- Aafrika, California jt. Valmistamine · önoloogia · saagikoristus pressimine ja purustamine kääritamine e...

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

Joogid Alapealkirjad Veinid liigitatakse:................................................................................................................................4 1. Mittealkohoolsed joogid 2. Alkohoolsed joogid 2.1. Kääritatud alkohoolsed joogid 2.2. Destileeritud alkohoolsed joogid 1. Mittealkohoolsed joogid Puhastatud kraanivesi. Hea filtriga puhastatult ei jää kraanivesi kvaliteedilt ja maitselt alla pudeliveele. Mineraal-, allika- ja lauaveed. Euroopa standardite kohaselt on naturaalne mineraalvesi püsiva mineraalide koostisega, pumbatud looduslikult kaitstud maa- alusest allikast, mille juures toimub ka villimine. Eestis loetakse mineraalveeks vett, mille mineraalainete sisaldus on üle 2 grammi ühe liitri kohta. Mineraalveed võivad olla gaseeritud. Villitud vett, mis ei vasta nend...

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Alkoholi kahjulik mõju organismile

Alkoholi kahjulik mõju organismile Mis on alkohol? Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli ehk viinapiiritust sisaldav jook. Joodud alkohoolne jook satub inimese seedekulglasse ja imendub sealt verre. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (kuni 10%) väljub otse uriini, hingeõhu ja higi kaudu. Alkohol mõjutab kõiki organismi funktsioone, tekib tajutav heaolutunne, väheneb reaktsiooni kiirus, suuremate koguste puhul võib olla häiritud koordinatsioon ja mälu. Mitte miski ei kiirenda kainenemist: ainuke ravim on aeg, sest maks eemaldab alkoholi kehast püsiva kiirusega 7-8 grammi tunnis. Uskumused, nagu kiirendaks kainenemist duši all või saunas käimine, musta kohvi joomine ja füüsiline koormus – põhinevad nende tegevuste tulemusel tekkivast enesetunde muutusest. Alkoholi kogust veres need tegevused siiski märkimisväärselt ei mõjuta. Enamgi veel – s...

Psühholoogia → Tervisepsühholoogia
8 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Alkoholi kahjulik mõju organismile

Alkoholi kahjulik mõju organismile Mis on alkohol? Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli ehk viinapiiritust sisaldav jook. Joodud alkohoolne jook satub inimese seedekulglasse ja imendub sealt verre. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (kuni 10%) väljub otse uriini, hingeõhu ja higi kaudu. Alkohol mõjutab kõiki organismi funktsioone, tekib tajutav heaolutunne, väheneb reaktsiooni kiirus, suuremate koguste puhul võib olla häiritud koordinatsioon ja mälu. Mitte miski ei kiirenda kainenemist: ainuke ravim on aeg, sest maks eemaldab alkoholi kehast püsiva kiirusega 7-8 grammi tunnis. Uskumused, nagu kiirendaks kainenemist dusi all või saunas käimine, musta kohvi joomine ja füüsiline koormus ­ põhinevad nende tegevuste tulemusel tekkivast enesetunde muutusest. Alkoholi kogust veres need tegevused siiski märkimisväärselt ei mõjuta. Enamgi veel ­ suurte alko...

Psühholoogia → Üldpsühholoogia
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Töötamine, tööline, tööandja

1.Mis on riigieelarve 3 suurimat tuluallikat (mitu % igaüks) ja 3 suurimat kuluartiklit (mitu % igaüks) Suurimad riigi kuluartiklid - kodumajapidamiste tarbimine 50.1% - põhikapitali investeeringud 24.5% - valitsussektori tarbimine 18.8 % Suurimad riigi tuluallikad - teenused 66.4% - tööstus 29.7% - põllumajandus 3.9% 2.Kopeerida viit, kus on teie õpitava eriala tulevase tööandja katuseorganisatsiooni puudutav info (kooli katuseorganisatsioon on Haridus- ja Teadusministeerium). 3. Mis tingimustel saab muuta töölepingut? § 59. (1) Töölepingu muutmine on töölepingus kindlaksmääratud tingimustes muudatuste tegemine, sealhulgas mõnede tingimuste lepingust väljajätmine või täiendavate tingimuste lepingusse võtmine. (2) Muudatuste tegemine töölepingus kindlaksmääratud töö laadis või töö keerukusastmes on töötaja üleviimine teisele tööle. (3) Töötaja paigutamine teisele töötamiskohale samas asulas ei ole teisele tööle üleviimine, kui tööl...

Ühiskond → Ühiskond
44 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Tubakas ja Alkohol

Tubakas ja alkohol Referaat Marta Dubova ja Polina Ossipova. 5.a klass Suitsetamine Suitsetamine on mingi aine, tavaliselt tubaka või kanepi põletamisel tekkiva suitsu sissehingamine ja väljapuhumine. Tubakat saab suitsetada suitsetatavate tubakatoodetega nagu näiteks sigarettidega, piibuga ja vesipiibuga. Ajalooliselt oli rahupiibu suitsetamine Ameerika põlisrahvaste rituaal. Kanepit suitsetatakse tavaliselt kanepipiibuga. Kopsude kahjustamine Tubaka tarvitamise mõju hingamiselunditele on väga otsene. Peamised probleemid, mida suitsetamine põhjustab, on krooniline bronhiit,kopsupuhitus ja krooniline obstruktiivne kopsuhaigus. (KOK) 90% KOKi haigetest on see haigus tingitud suitsetamisest. KOK areneb vähemalt igal viiendal suitsetajal, kes on suitsetanud juba 15­20 aastat. KOKi haigel lan...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

Alkoholid Kust alguse sai? Alkohol sai alguse juba kivi ajast kust on leitud sellest ajast pärit õllekanne. Ehk siis umbes kümme tuhat aastat enne kristust sai alguse alkohol õlle näol. Arvatakse ka, et õlle läbi leiutati ka leib. Dzinn Dzinni lähteaineks on neutraalne piiritus. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või valmistab tootja ise. See tähendab, et esmalt valmistatakse maisil, odral või rukkil põhinev meski, mille kääritamisel saadakse 6­7% alkoholisisaldusega virre. Baasbiiritust, mis nüüd saadakse, iseloomustab 70-90% alkoholisisaldus. Järgnevat piiritus lahjendatakse destilleeritud veega, kuhu lisatakse ka kadakamarjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel destilleeritakse jook lõplikult. Dzinni maitsestatakse peale kadakamarjade veel koriandri, angeelika, nelgi, aniisi, kaneeli...

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Joogiõpetus

Joogiõpetus 08.09.10 Alkoholi seadus: 1.erinõuded alkoholi käitlemisele 2. piirangud alkohoolshe joogi tarbimisele 3. järelvalve Alkohol on toidugrupp mille moodustavad piiritus ja alkohoolsed joogid. alkohol lahjad 22% kanged destilleerimata destilleeritud Etanoolisisaldus on alkoholi kogus , mis väljendub temperatuuril 20 kraadi. Alkoholi vaba jook on etanooli sisaldusega alla 1.2 protsendi. Joogid alkohoolne alkoholivaba Missugune alkohol tohib eestis liikvel olla ? 1.Peab olema riiklikku alkoholi registrisse kantud. 2.Alkohol peab olema maksumärgistatud. 3.Vastama kvalideeti...

Majandus → Klienditeenindus
6 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Siider

Siider Klassikaline siider on lahja alkohoolne jook, mida valmistatakse puuviljamahla kääritamisel pärmidega. Et siidrivalik suureneb Eestiski ja võidab joojate soosingut, siis tasub rääkida sellest joogist pisut lähemalt. Enamiku meil müüdavate siidrite alkoholisisaldus jääb vahemikku 4,5­4,7%, mõnevõrra kangema kraadiga jookides on alkoholi 6­7,5%. Kõige rohkem energiat annavad magusad ja suurema alkoholisisaldusega siidrid, kuid sellist kombinatsiooni tuleb ette üsna harva. Toormaterjal, peamiselt õunad purustatakse püreetaoliseks seguks, mis jäetakse umbes ööpäevaks sooja. Seejärel pressitakse püreest mahl, mida mitu korda filtreeritakse. Et saada tarbijale meelepäraseid maitsevarjundeid, segatakse tööstuslikul tootmisel eri õunasortide mahlu. Siidri toorainele (õunamahlale) esitatakse kindlaid nõudmisi suhkrusisalduse, parkainerohkuse, kiudainekülluse ning orgaaniliste hapete hulga suhtes, sest nendest oleneb ...

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Internetikohviku äriplaan

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS MAJANDUSARVESTUS Kätlin Muru Internetikohvik Äriplaan Juhendaja: Ille Kukk Pärnu 2009 Sisukord Lk. 1. Noorte internetikohviku äriplaan 3 2.1 Turg 4 2.2 SWOT analüüs 5 2.3 Tulevikuplaanid 6 2.4 Majanduskeskkond 7 2.5 Tootmisprotsess 8 2.6 Tootmistegevus 8 2.7 Internetikohviku sisseseade 9 2.8 Projekti maksumus ja finantseerimise allikad 12 2.9 Teenuse kvaliteet ...

Majandus → Majandus
792 allalaadimist
thumbnail
6
odp

ÕLU Esitlus

ÕLU Üldist Õlu on kääritamise teel teraviljast vm tärkliserikkast toorainest valmistatud alkohoolne jook Temas on 1-7 massiprotsenti alkoholi Pärast õllepruulimist villitakse valmis õlu pudelitesse, vaatidesse või muudesse anumatesse ja tarvitatakse jahutatult. Õlu sisaldab kuni 95% ulatuses vett. Õllepruulimise jaoks on oluline vee karedus. Lager-tüüpi õlled vajavad pehmemat vett, ale-tüüpi aga vastupidi karedamat. Valmistamine Eestlased valmistavad õlut põhiliselt odrast Aafrikas valmistatakse hirsiõlut Saksamaal nisuõlut Ida-Aasias riisiõlut Mehhikos ja Lõuna-Ameerikas maisiõlut Saksamaal on välja töötatud ka õlle valmistamine kanepist. Kahjulik Õlu on küllalt kõrge energeetilise väärtusega ning rohkel tarbimisel võib põhjustada ülekaalulisust Õlles sisalduv alkohol tekitab alkoho...

Filosoofia → Etikett
27 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Vana Tallinn

Võrumaa Kutseharidukeskus Alkohoolsete jookide kaubamärgid Vana Tallinn Vana Tallinn on Liviko poolt toodetav liköör.Vana Tallinna likööri hakati tootma 1960.aasta septembris Tallinna likööri- ja viinatehases, praeguse nimega Liviko.Tehas sai endale nime tol ajal tootmises olnud likööri-viinakokteili esimeste silpide järgi. Liköör Vana Tallinn koosneb Jamaica rummist, vanillist,erinevate tsitrusviljade eeterlikest õlidest ja muudest lisanditest.Täpset retsepti hoiab Liviko saladuses. Kuulub likööride hulka, ehk siis kangema alkoholi rühma. Liviko tehas Tallinnas.Legend Linna all asuvates katakombides elas Alkeemik.Oma salajases laboratooriumis üritas ta leida igavese elu eliksiiri.Ta leidis valemi mis oli täiusele ülimalt lähedane,kuid just siis,kui ta oli lisamas viimast komponenti toimus hiiglaslik plahvatus, kogu linn värises ja jõgi tulvas laborat...

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Joogiõpetus

Joogiõpetus Joogietikett joogid joogid külmad kuumad alkohoolsed: mittealkohoolsed -lahjad -kanged Alkoholisisaldus Lahjad joogid Alkoholi % Õlled .4-6 Lahjad veinid .6-12 Kanged veinid .11-17 Koore- ja munaliköör 15-22 Kanged joogid Alkoholi % Piiritus .95,5-96,8 Viin .38-58 Konjak ja brändi .40-45 Rumm ...

Toit → Joogiõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Mina ja alkohol

,,Mina ja alkohol" Juba varajases nooruses mekitakse alkoholi vanemate õdede-vendadega, sõpradega või mõni isegi koos vanematega. Kuid mis see alkohol üldse on? Lühidalt öeldes on alkohoolne jook uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanool ehk viinapiiritus. Aga mida see alkohol meiega teeb? Alkoholi tarbides tunduvad palju inimesed huvitavamad, lõbusamad ja mõnikord ka isegi ilusamad kui ennem. Ega muidu ei tuleks ütlus ,,Joome naised/mehed ilusaks!". Tarbinud alkoholi, muutub inimene lõbusamaks, seltskondlikumaks, sest see aitab tal lõõgastuda ja tekitab heaolutunde. Näiteks, reedel pubis kella 2 ajal olid kõik inimesed mõnusalt meeldivad ja nendega oli huvitav pläkutada. No muidugi see kellaaeg tingis ka selle, sest selleks ajaks oli enamikel mõnusas koguses alkohoolset kraami kõrist alla kallatud. Kahjuks teatud hulk joobes inimesi muutub vägivaldseks, riskialtiks ...

Keemia → Keemia
54 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

Sõltuvused, alkohol ja tubakas, turvalisus

Turvalisus nt-s Turvalisus, milles inimene tunneb ennast kaitstult ja tagatud on tegelik ohutu elukeskkond. Oht on olukord, mis võib põhjustada kahju inimestele,varustusele. Objektiivsed ohud- looduslikud varingud. Füüsilised ohud-ebapiisav varustus, loomad, taimestik. Riske aitavad vähendada: õigeaegselt jagatud juhised ja reeglid, noorte eelnev tundmaõppimine, noorte teavitamine ohtudest. Alkoholist ja tubakast Alkoholiseadus: alkoholi moodustavad piiritus ja alkohoolsed joogid. Kange alkohoolne jook on etanoolisisaldusega üle 22 mahu%, lahja alkohoolne jook on etanoolisisaldusega kuni 22 mahu%, vähese etanoolisisaldusega jooks on kuni 6 mahu%. Alaealisel on keelatud omada või vallata alkohoolset jooki; alkohoolse joogi pakkumine või üleandmine on alaealisele keelatud; alkoholi tarbimine on lubatud, kus teostatakse alkohoolse joogi jaemüüki kohapeal tarbimiseks, ...

Psühholoogia → Isiksusepsühholoogia
12 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Veinid

Rakvere Ametikool Mirjam-Marleen Kond MT11 VEINID Referaat Juhendaja:Terje Tiimus Rakvere 2014 SISUKORD Vein (ladina keeles vinum 'vein') on marja- või puuviljamahla kääritamisel saadud alkohoolne jook. Veini tehakse peamiselt viinamarjadest. Veini valmistamiseks on kasutatud ka teisi vilju, Eestis näiteks õunu või sõstraid. Veini alkoholisisaldus jääb vahemikku 7-15%. Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad, poolkuivad ja magusad veinid. Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks. Liigitatakse ka marjasordi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Kõige laiahaardelisem on veinipiirkondade jagunemine Uue Maailma ja Vana Maailma veinideks. Oma töös toon välja olulise, mis on seotud veinidega. Veinide valmistamise, viinamarjasordid, veinide liigitamise, veinipiirkonnad jms. 1. VEINI VALMISTAMINE Veini valmistam...

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mõisted, jookide tehnoloogia

Apertiiv ­alkohoolne jook, mis sis. söögiisu tõstvaid lisandeid; nt. Vermut, serri. Arrak ­ kuni 60 ´ jook, mida valm-e kääritatud palmimahlast, riisist või melassist (suhkru valm.-l järele jääv siirup). Bardoo ­ FRA pun. ja valge vein, mis on nime saanud L-FRA Bordeaux linna järgi. Bitter ­ vein, mida aromati-kse teatavate taimede, eeterlike õlide ja essentsidega, et eristada teda naturaalveinidest. Ta on kibedam kui vermut. Brut väga kuiv sampanja, suhkrut vähem kui 1,5%. Brändi ­ lauaviin, mis saadakse veini destillee-l, sama väärne konjakiga. 40-70%. Claret ­ kerge punane lauavein (ingliskeelne nimi bordoo veinidele). Cobbler ­ kokteil kõrges klaasis kange alkohoolse joogiga või veiniga; Cruvie ­ vahuveini algmaterjal, mis kujutab endast erinevate veinide segu. Daiquir ­ rummist, sidrunimahlast ja suhkrust jook jääga. Dessertvein ­ vein, mis sisaldab palju suhkrut (nii muskaatveinid kui naturaalsed lauaveinid). Kanged dessertveinid ...

Toit → Toiduaineõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Teenindaja sõnaregister

Teenindaja sõnaregister 1. A la carte toidukaart- kliendi tellimusel valmistatavate roogadega valik 2. Alfresco- terrasil serveeritav pidueine 3. Aperitiiv-söögiisu tekitav (alkohoolne)jook 4. Bankett- kõrgetasemeline pidusöök 5. Barista- kohvjookide valmistaja 6. Bool- marjadest, puu- ja köögiviljadest või nende mahldest ja siirupitest maitsestatud jook, millele lisatkse enne serveerimist gaseertud jooki 7. Bor-peedisupp 8. brunch-hiline hommikusöök 9. Buffet laud-selve e iseteeninduslaud 10. Caffe latte-itaalia piimakohv, espresso+kuum piim 11. Caffe au lait- prantsuse piimakohv, kohv ja piim peavad olema ühtse temperatuuriga 12. Cappuccino- espressopõhjaline itaalia piimakohv rohke vahuga 13. Gourmet´-restoran- toidunautijatele mõeldud restoran 14. Guéridon teenindus-teenindamine spetsiaalselt kärult (abilaualt ratastega) 15. Dekanteerimine- veini valamine pudelist karahvini 16. Digestiiv-...

Majandus → Teenindus ja müük
43 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kuidas maandada stressi? Levinud müüt – alkohol kui stressi leevendaja.

Kuidas maandada stressi? Levinud müüt ­ alkohol kui stressi leevendaja. Oma igapäevaelus puutume kokku erinevate olukordadega. Mõned neist muudavad meid rõõmsaks, kuid mõned närviliseks ja kurvaks. Kui aga kokku puutuda ebameeldivate olukordadega igapäevaselt, toob see kaasa stressi. Stress tuleneb oskamatusest oma koormust reguleerida ning tasakaalustamata suhtumisest tehtud ja tegemata töödesse. Kui inimene tunneb, et tal võiks olla stress, tuleks kõigepealt võtta enese jaoks aega ja püüda jõuda selgusele, mis seda põhjustab. Mis on stress? Stressi mõistetakse tavakeeles ärritava närvipingena, mis pikema aja jooksul mõjub muserdavalt ja tekitab kehalisi vaevusi. Teaduslikumalt tõlgendatult on stress keha ja meelte vastus organismile esitatud kõrgendatud nõudmistele. Kuidas vabaneda stressist? Enamus inimesi arvab, et stressist on võimalik vabaneda vaid siis, kui tarbida alkoholi. Ku...

Psühholoogia → Psüholoogia
12 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Uimastid

Uimastid Margus Sööt KBp-12 Tubakas Läbi aegade on tubakat peamiselt suitsetatud, kuid üha rohkem on hakatud tarbima ka suitsuvabu tubakatooteid. Tubakatooted jagunevad kahte kategooriasse: suitsetatavad tubakatooted ja n-ö suitsuvabad tubakatooted, mida tarbitakse kas närimise, ninna tõmbamise või mingil muul teel. Tubaka kahjulikud mõjud kopsudele Suitsetamine muudab hingeõhu haisvaks, paneb suitsetaja kodu ja riided lehkama, ja (võib-olla et suitsetajate õnneks) nüristab nende lõhnataju Krooniline köha ja köhatamine, suurenenud rögaeritus ja bronhiit on juba aastakümneid teadaolevad suitsetamise tagajärjed, lisaks on suitsetajad vastuvõtlikumad gripile ja neil on suurem tõenäosus grippi raskemalt läbi põdeda. Alkohol Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli sisaldav jook. Alkoholil on mitmei...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Iiri viski

Iiri viski Viski on pika ajalooga jook. Eestis on viski alles lapsekingades. Viski on teraviljadest destilleeritud kange alkohoolne jook,mis küpseb tammevaatides. Joogi värvus,aroom ja maitse sõltub vaadis küpsemise ajast. Tuntumaid viskimaad on Iirimaa,Sotimaa ja Ameerika Iiri viski ehk Irish valmistatakse odralinnastest. Destilleeritakse vähemalt 3 korda ning küpseb tammevaadis vähemalt 3 aastat Aroomilt on iiri viski parfüümne, liköörne ja maarohune Vanaiiri keeles on viski Uisce Beatha ehk ,,eluvesi" Valik iiri viskisorte Eestis Jameson Irish ­ välimuselt kena,kuldne,kirgas. Maitselt on rikas,magus,mandlikoorene,pehme ning aroomilt on tammine,vaigune, iirisekomm,pähkline,burboonine Asukoht poelettidel on viskide juures,enamasti sotimaa viskide vahetus läheduses,kättesaadavus on hea.Hinnaklass varieerub 9.89-23.50 vahel. Pärnu Tervise Paradi...

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Joogid rühmatöö

Joogid Asko Karu Joost Sander 90000000 Ameerika Ühendriigid Argentina Austria 80000000 Belgia Gruusia Hispaania Holland 70000000 Iirimaa Itaalia Kanada Kanada 60000000 Korea Vabariik Küpros Leedu Läti 50000000 Lõuna-Aafrika Vabariik Mehhiko Moldova Poola 40000000 Prantsusmaa Rootsi Saksamaa Soome 30000000 Suurbritannia Taani Tehhi Tiili 20000000 Tiili Tiili Ukraina Ungari 10000000 Valgevene Venemaa 0 1) miks me ostame sisse nii palju erinevaid toidukaupu ? Enamus toidukaupasid on, kas Eesti hindadega võrreldes odavamad või ka siis maitselt paremad. Välismaalt saab ka erinevaid kaupasid, tänu sellele o...

Toit → Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Brändi

Brändi Brändi on kääritatud viinamarjadest, veinist või veinitööstuse jääkidest destilleeritud ja tammevaadis laagerdatud alkohoolne jook, mis reeglina sisaldab umbes 40 (35% 60%) mahu protsenti alkoholi. Piirkondlikud brändisordid on konjak, armanjakk, vinjakk. Õunabrändit nimetatakse kalvadoseks Brändisid valmistatakse riikides, kus toodetakse ka viinamarjaveine. Liviko valikus on esindatud tuntud brändid nii Hispaaniast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Meie kuulsaimad kaubamärgid pärinevad Hispaania legendaarsest Brandy de Jerez `i piirkonnast, mida täiendavad brändid naaberpiirkonnast Montillast, kus valmistamise seadused ei ole nii ranged ning seetõttu hind soodsam. (Liviko andmete põhjal) Brändi ajalugu Brändi Ajalugu Nimetus brandy, mis on hollandlastelt laenatud sõna brandewijn mugandus ning pärineb märksa hilisemast ajast kui jook ise, tähistas algselt liigsest veest vabastatud veini kontsen...

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Tequila

Tequila Merilys Kängsepp Tequila ehk tekiila kange (38­50%) kergelt kibe alkohoolne jook Ajalugu Ettevõtlikud hispaanlased, kellele lahja ja hapukas pulque mokkamööda polnud, otsustasid agaavist midagi särtsakamat teha ning pärast mõningaid katsetusi valmiski märksa kangem jook mescal. Tükk aega hiljem, umbes 18. sajandil sai mescal omale nimeks tequila, seda pisikese Tequila linna järgi, mille ümber sinine agaav peamiselt kasvab. Kõik mujal toodetud sarnased joogid on mescal'id. Valmistamine Mida valmistatakse Mehhiko lääneosas asuva Tequila linna ümbruses. Tequila't valmistatakse sinisest agaavist. Linn ja jook on mõlemad saanud oma nime tequili suguharult, kes asustasid neid paiku enne asteekide vallutusi. Kokku valmistatakse 35 marki tequila't, arv on täpselt teada, sest tequila tootmine Mehhikos on rang...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
11
odt

„Vana Tallinn“

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK ­07B Jaanika Andron Referaat ,,Vana Tallinn" Juhendaja : Enna Kallasvee Uuemõisa 2010 Sisukord Sissejuhatus..........................................................................................................................................3 Vana Tallinn..........................................................................................................................................4 Kokteilid..........................................................................................................................................4 Auhinnad..........................................................................................................................................6 Vana Tallinn Cream.......................................................................................................

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Calvadosi töötlemine

Õuntest Calvados Sissukord Mis on Calvados? Klassifikatsioon Kus toodetakse? Õunte tootmine Toitainete sisaldus õuntes Calvadosi valmistamine Tarbimine Mis on Calvados? Kalvados on brändilaadne alkohoolne jook, mile tooraineks on õunad. Jook on oma nime saanud Calvadose piirkonna järgi Põhja-Prantsusmaal Inglise kanaali lõunarannikul. Esimene teadaolev Normandia destillatsioon viidi läbi Gouberville'i ,,Krahvi" poolt aastal 1554. Kus toodetakse? Calvadosi toodetakse Põhja-Prantsusmaal, Basse Normandie Piirkonnas. 70% kogu maailma toodangust toimud just seal ning ametlikku Calvadosi nimelist jooki saab toota ainult seal või selle piirkonna vahetus läheduses. Calvadosi klassifikatsioon Fine ­ küpsenud tammevaadis min 2 aastat V.S.O.P. ­ küpsenud tammevaadis min 4 aastat X.O. Küpsenud tammevaadis min 6 aastat Õunte tootmine maailmas ...

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Keemia referaat: Alkoholid

12/21/10 Alkoholid Koostaja: Annika Kääramees Käinas 2010 Sisukord 2 Mis on alkohol? Alkoholid- hüdroksüülühendid, kus CH rühmaga on seotud 1 või mitu hüdroksüülrühma (OH) Alkoholide nomenklatuurseks nimetamiseks tuleb lisada nende lõppu -ool. Alkoholi valem(tunnus) R-OH ( R tähistab pikka süsinikahelat ) Alkoholide omadused Füüsikalised omadused: alkoholid on vedelad, läbipaistvad, hüdrofiilsed (e. ei karda vett aka vett ''armastavad'') ja nad lahustuvad hästi vees. Füsioloogilised omadused: alkoholid on mürgised, ''hakkavad pähe'', lagunevad organismis lõplikult, mürgised- kahjustavad maksa, neere, kesknärvisüsteemi, narkootilise toimega, tekitavad sõltuvust. Keemilised omadused: Alkoholid on orgaanilised happed (loovutavad reaktsioonis prootoni(eid)). . Alkohol on väga nõrk hape, kuna side hapniku ja vesiniku vahel on püsiv. Alkoholide jagunem...

Keemia → Keemia
109 allalaadimist
thumbnail
14
odt

Alkoholi tarbimine alaealiste seas

Tartu Descartes'i Lütseum Alkoholi tarbimine alaealiste seas miniuurimistöö Annemai Harak Tartu 2013 Sisukord Sissejuhatus...................................................................................................................2 Küsitlustulemuste analüüs.............................................................................................2 Kokkuvõte.....................................................................................................................2 Lisad................................................................................................................................3 Sissejuhatus Valisime sellise uurimistöö teema seetõttu, et meie arvates tarvitavad tänapäeval alaealised väga palju alkoholi, kuigi see on seadusega keelatud. Eestis on see väga suureks probleemiks ja seepärast tuleks sellest rääkida rohke...

Ühiskond → Ühiskond
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alkoholi müügipiirangud

Alkoholi müügipiirangud Eesti ühiskond liigub pidevate muutuste teed. See , mis eile oli nii iseenesestmõistetav, ei pruugi seda olla enam homme. Inimest, kellega eile mõnusalt vesteldud sai, ei pruugi enam täna olla. Miks? Põhjusi võib olla mitmeid. Üks neist võib olla alkohol, mida peetakse tarkade inimeste joogiks ja mida Eesti inimesed tarbida üldiselt ei oska.Iga alkohoolne jook kustutab osakese meie reaalsustajust. Ta paneb unustama ohud ja uinutab alalhoiuinstinkti. Veidi purjus olekus istume autorooli, mis see tilk ikka teeb...... Ja jälle on juures mõni õnnetu pere. Loomulikult lasub meie valitsusel kohustus otsida meetmeid, mis vähendaksid alkoholist põhjustatud ühiskonnakahjusid.Kuid, mis on see imevõte, mis kohe mõjuks? Puudub vastus. Nii tuleb katse-eksituse meetodil püüda probleemi lahendada. Muidugi tuleks igasuguste piirangute kehtestamisel arutleda, kas millegi ära keelamine on ant...

Eesti keel → Eesti keel
20 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Brändi

Koostas: Andrus Saartok Brändi on kääritatud viinamarjadest, veinist või veinitööstuse jääkidest destilleeritud ja tammevaadis laagerdatud alkohoolne jook, mis reeglina sisaldab umbes 40 (35% - 60%) mahuprotsenti alkoholi. Valmistamine Rääkides konjakist ja brändist, tasub tähele panna - nende jookide baasiks ei ole teraviljapiiritus, vaid piiritus, mida saadakse viinamarjadest. Calvados`e baaspiiritus saadakse aga õuntest. Slivovitz`i oma aga sootuks ploomidest. Meelde tasub jätta ka väide - kõik konjakid on brändid aga mitte kõik brändid ei ole konjakid. Mida see tähendab? Väide, et kõik konjakid on brändid aga mitte kõik brändid ei ole konjakid, tuleneb põhimõttest, et konjakit võib valmistada ainult ühes kindlas piirkonnas Prantsusmaal - Cognac`i piirkonnas. Ajalugu Esimesed teated brändilaadsete jookide valmistamisest Euroopas pärinevad juba 13. sajandist. Prantsusmaal, Armagnaci piirkonnas arvestatakse selle ajalugu aastast 128...

Toit → Joogiõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Šveitsi tutvustus

Sveits Asend: Asub Euraasia mandril, Euroopa Veestik: Sveits moodustab veelahkme, millest Majutus: Pemaiselt hotellid ja motellid. maailmajaos. vesi jõuab Reini kaudu Põhjamerre, Rhône'i jõe kaudu Vahemere lääneossa, Ticino jõe Transport: Sveitsi pääseb lennukite, autode kui Kliima ja kliimavööde: Sveitsi platool ja kaudu Aadria merre ja Inni jõe kaudu Musta ka bussidega. Kohapeal liiklemine peamiselt Alpide lõunajalamil valitseb parassoe, merre. autodega või bussidega või ka jala. mägedes jahe või külm kliima. Suved soojad. Tuntumad järved on Genfi järv, Bodeni järv, Keskmine temperauur jaanuaris 0C, juulis Neuchâteli järv, Luzerni järv, Zürichi järv ja Varia: Sveitsil on üks madalamaid 18,5C.Sveits asub parasvöötme Lago Maggiore. ...

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Alkohol, alkohol kui uimasti

Alkohol ALKOHOL Koostaja: Lauren Lea Alkoholi sisaldus Alkohol on tugeva toimega. Ta sisaldab narkootilistn ainet. See on enamikes riikides legaalne.Araabiamaades aga mitte. Alkohol võib tekitada sõltuvust. Alkohol kui uimasti Alkohol on depressant (see tähendab, et mõjub närvisüsteemile aeglustavalt) ja kombineerides seda näiteks stimulandiga (nt kokaiiniga), hakkavad need kaks ainet omavahel võistlema. Depressant püüab aju tööd rahustada ja stimulant seda kiirendada, seetõttu on kesknärvisüsteem tohutu surve all. Alkoholi tarbimine pikemas perspektiivis Alkoholi pidev tarbimine vähendab oluliselt eluiga Alkohol kahjustab söögitoru, kutsudes esile maomahla liikumise ülespoole Põhjustab maopõletike ja verejookse Rohkel alkoholitarbimisel võib soodustada vähki.Alkoholi tarbimine suurendab maksa-söögitoru-ninaneelu ja kurguvähi riski. Kuidas võib jääda sõltuvusse? Enamikele inimestele ei tekita tagasih...

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Viin

6)Filtreerimine- annab joogile selguse ja kirkuse (sära), kas läbi söefiltrite, puusüsi, või läbi teemandi puru. Viinad viinad on piiritusest lahjendasmise teel saadud kanged alkohoolsed joogid. Viinad jagunevad kolmeks, 1maitsestatud, 2maitsestamata ja 3puuvilja viinad. Maitsestamata on värvitud, maitselt neutraalsed, alati valmistatud teraviljast, oder ja nisu, maitse erinevused tulevad suhkru sisaldusest, destilleerimise meetodist.Umbes 8000 kg vilja saab 3000 l piiritust. Maitsestamata viina kasutatakse baaritöös, napsuna, naperatiivina, medistsiinis. tuntumad ja kvaliteetsemad - viru valge, absoluut, smirnoff. Maitsestatud. kas destilleerimise ajal maitsestatakse või pärast seda. arbuus, köömned, kadaka marjad, pohlad, jõhvid, rohkelt levinud lagrits, korjander, parpariss, fenkool, aapteegitill. maitsestatud viinad - akvaviit köömne viin levinud skandinaavia maades,an...

Majandus → Klienditeenindus
9 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Alkoholi mõju inimorganismile

KEEMIA Iseseisev töö Alkoholi mõju inimorganismile Joodud alkohoolne jook satub inimese seedekulglasse ja imendub sealt verre. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (kuni 10%) väljub otse uriini, hingeõhu ja higi kaudu. Alkohol mõjutab kõiki organismi funktsioone, tekib tajutav heaolutunne, väheneb reaktsiooni kiirus, suuremate koguste puhul võib olla häiritud koordinatsioon ja mälu. Alkohoolse joogi mõjul tavad vere alkoholisisaldust (alkoholi grammides ühe liitri vere kohta) erinevalt, sõltuvalt Sinu soost, kehakaalust, vanusest, geneetilistest omadustest, joomise kiirusest ja muudest asjaoludest, näiteks sõltuvalt sellest, kas alkohoolsete jookidega koos ka süüakse, kas juuakse kõrvale ka alkoholi mittesisaldavaid jooke jne. Üldiselt on alkoholi mõju naistele kiirem ja suurem, kuna naiste o...

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Mina ja alkohol

Mina ja alkohol Alkoholi kasutamise võimalused on tänapäeval väga laialdased. Alkoholi sisaldavad paljud tooted. Näiteks erinevad kosmeetikatooted, denaturaat, paljudes lahustites leidub alkoholi, puhastusvahendites ja ka vedelkütustes. Hetke tõsisne probleem ja üsna aktuaalne teema on aga alkoholism. Alkoholism ei ole enam täiskasvanute ja vanema generatsiooni probleem vaid see on ka jõudnud viimaste aastatega noorte hulka. Alkoholi looduses eriti ei leidu, sest kuna tal on madal keemistemperatuur, siis tänu sellele ta lendub kergesti. Alkoholi esimesed tootmise meetodid pärinevad Vahemeremaadest ja Lähis-Idast.Etüülalkohol võib tekkida anaeroobse käärimise pärmseente toimel jääkproduktina. Lähtematerjalideks võib olla nii tööstuslikult toodetud suhkru lahus, tärklis, mida saadakse teraviljadest ja kartulimugulatest ja ka tselluloos. Esimesteks piiritusevalmistajateks arvatakse olevat nii ...

Keemia → Keemia
51 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Alkohol

Alkohol Keimo Aia KBp-12 Mis on alkohol? Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli sisaldav jook. Alkoholil on mitmeid otseseid ja kaudseid mõjusid kogu organismile. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool (CH3CH2OH). Paljud tõsised tervisekahjustused võivad tekkida alkoholimürgistusest või ühekordsest joomingust ka nendel inimestel, kellel ei ole pikaajalisi probleeme alkoholi liigtarvitamisega. Alkohol võib pikaajalisel tarvitamisel põhjustada tervisehädasid, rahalisi raskusi, tööprobleeme, seadusrikkumisi ning erimeelsusi sõprade ja omastega. Kui alkoholi tarvitamine põhjustab sulle võikellelegi teisele problee...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mina ja alkohol

Mina ja alkohol Tänapäeval on alkoholi kasutamine väga laialdane ning seda sisaldavad paljud tooted. Alkoholi kasutatakse mitmesugustes lahustites, puhastusvahendites, vedelkütustes, odekolonnides jm. Alkohol on ka joovet tekitav keemiline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Sellest on saanud maailmas üks väga tõsine probleem, kuna selle tarvitamine läheb tihtipeale liiale ja selle narkootilise aine toime all tehakse palju lollusi ning see rikub ka inimeste tervist. Looduses esineb alkoholi vähesel määral ,kuna see lendub kergesti madala keemistemperatuuri tõttu. Sellepärast hoitakse alkoholi sisaldavat segu kinnistes anumates. Alkoholid on orgaanilised ühendid, mis on tekkinud nii, et süsivesiniku molekulis on üks või mitu vesinikuaatomit asendunud hüdroksüülrühmaga. Nende üldvalem on ROH. Alkoholi tootmine sai alguse Lähis-Idast ja Vahemeremaadest. Etüülalkohol võib tekkida an...

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Grappa

GRAPPA Grappa on itaalia viimarjabrändi, alkohoolne jook, mida valmistatakse viinamarjadest mahla pressimisel tekkiva jäägi kääritamisel ja kääritise destilleerimisel. Grappa on tüüpiliselt viinamarja mahla väljapressimisel järel jäävate viinamarjakestade kogumis oleva magusainete destilleerimisel saadav kange jook. Trendijook grappa on alguse saanud tavalisest talupojapuskarist ja inimlikust soovist pigistada välja viimast kõigest, millest pigistada annab. Grappa on Itaalia rahvusjook, mida saadakse viinamarja pressimise jääkidest. Samalaadset kanget alkoholi valmistatakse kõikides maades, kus kasvab viinamari. Nii näiteks destilleeritakse Prantsusmaal jooki nimega marc, Ungaris on taoliseks joogiks palinca, Gruusias tata. Grappa on sisuliselt puskar, mis destilleeritakse veini kääritamise kõrvalproduktist viinamarja kestadest, milles on veel alkoholi. Inimene ei lase ju millelgi raisku minna, millest annab kraadi välja keerutada.V...

Toit → Joogiõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Teeninduse sõnastik

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS M-14 Häly Rätsep TEENINDUSE SÕNASTIK Uuemõisa 2014 TEENINDUSE SÕNASTIK A Abaneerima ­ ette tellima Abijõud Abistama Abiteenindus personal ­ parem abipersonal Administraator Administrateerima ­ haldama Asendaja Aktiveerima B Baar Bankett ­ pidusöök Bistroo ­ söögikoht Bufee ­ Rootsi laud C Check-out ­ väljaregistreerimine Check-in ­ registreerimine Cappuccino ­ espresso vahustatud piimaga Catering ­ peoteenindus D Dateerima ­ kuupäevastama Degustaator ­ degusteerimisspetsialist Dekoratiiv ­ kaunistus Dekstroos ­ viinamarjasuhkur Delikatess ­ maiuspala Dessert ­ järelroog Dinee ­ lõuna või õhtusöök E Energia Esindama Ettekandja Ette kandma Espresso F Familiaarsus ­ käitumine Fariinsuhkur ­ pruun suhkur G Galett ­ küpsis Galluspähkel Garneerima ­ kaunistama Gaseer ­ gaseeritud Gastro...

Majandus → Teenindus
7 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Handsa. Lahutamatu seto kultuurist

Handsa. Lahutamatu seto kultuurist Horisont 4/2009 Igal maal ja rahval on oma traditsioonid ja kombed. Setod on läbi aegade valmistanud ja pruukinud handsat, mis on tunnistatud nende rahvusjoogiks. Lühidalt öeldes on see rukkist, ning kaks korda läbiaetud alkohoolne jook. Handsa kangusega on selline lugu, et mõni hindab ülikanget ja mõni vaid veidi üle 40 kraadi kanget jooki, aga üks on kindel - õigel handsal peab olema kangust üle 40 kraadi. Kui tahame säilitada mingit kultuuri tervikuna, ei saa sellest välja jätta osasid, mis meile ei meeldi. Nii peaks säilitama ka handsaga seotud kombestiku. Näiteks Setomaal pakutakse handsat traditsiooniliselt ühest pitsist. See tähendab, et peol pakutava alkoholi kogust piirab kindel inimene, kel on õigus otsustada, kellele võib juurde valada ning kellest on parem vaikselt mööda minna. Miks peaksid setod handsat salaja tegema, kui paljudes ...

Ajalugu → Ajalugu
11 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Õlle kasulikkus

Õlle kasulikkus On kõigil teada, et õlu on alkohol, mis kahjustab tervist ja soodustab terviserikete teket. Viimaste uuringute tulemused on näidanud, et igapäevane, aga mõõdukas koguses õlle tarbimine teeb inimese tervisele hoopis head. Mõõdukas kogus õlut on kuni 2 õlut päevas. Mõõdukas koguses õlle joomine aitab vältida mitmeid terviseriske. Seda väidet toetavad nii teadlased kui ka uurimustulemused. Õlles leidub suures koguses kasulikke B-grupi vitamiine ning päevase vajaduse rahuldamiseks piisab juba ühest pudelist õllest. Lisaks võib õlle mõõdukas tarbimine aidata ennetada südamehaigusi, insulti, suhkruhaigust, keskealistel naistel luude hõrenemist ning leevendab põletikke. Tume õlu on heledast kasulikum. Nii mõõduka, suure kui ka väga suure koguse õlle tarvitajatel meestel on tunduvalt väiksem tõenäosus südamehaigeks jääda kui mittejoojatel. Riski vähenemine: vähe joojatel ­ 35% mõõdukatel ...

Eesti keel → Eesti keel
6 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun