Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Õpimapp - eritoit (1)

1 HALB
Punktid
 
Säutsu twitteris



ÕPIMAPP





SISUKORD
Eritoit 4
Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. 4
Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut muutes või teisi eritoite kasutades, samuti neid kahte ühendades, ei saa inimesele meditsiinilise näidustuse tõttu tagada tavapärasest erineva toitainete vajaduse katmist. 4
Eritoitu võib määratleda uuendtoiduna Euroopa Parlamendi ja EL Nõukogu määrusega 258/97: 4
Nõuded eritoidule 5
Eritoidu turuleviimine 5
MAITSETAIMED , VÜRTSID 6
6
aedtill 7
Vürtsideks nimetatakse aromaatselt mahedaid ja teravaid naturaalseid lisanditeta taimi, mida saadakse enamasti troopilist päritolu taimede osadest. Oluliste vürtsitaimede, nagu pipar, ingver , vürtsnelkide, muskaatpähkli ja kaneeli kodumaaks on Aasia troopikavöötmed. Nelgipipar, tšiili ja vanill pärinevad Kesk- ja Lõuna- Ameerikast . Vahemere regioon, Väike- Aasia ja Idamaad annavad aromaatseid taimi, nagu koriander , lambalääts, apteegitill , moon, safran ja sinep. 7
Erinevad vürtsid aitavad parandada inimeste tervist näiteks Aniis soodustab seedimist, alandab põletikke, leevendab köha, tõstab toonust, parandab meeleolu, pipar soodustab toitainete omastamist, leevendab valu, aitab külmetuse ja kõhukinnisuse korral, peletab väsimust, aitab kerge depressiooni korral, paprika takistab veresoonte lupjumist, korrastab vereringet, tugevdab südant jne. 7
7
MESI 8
Mee omadused 8
Teravili 9
leiva ja saiatooted 10
Leiva valmistamine 10
Leiva ja saia kvaliteet standard 11
pasta 13
liha ja lihatooted 14
Liha lõigatakse alati risti lihakiudu. Portsjonroogade lihatükke vajadusel vasardatakse mõlemalt poolt puust või metallist vasaraga . (liha kile vahele)Lihatükile antakse peale vasardamist kuju. Õhukesed ääred keeratakse lihatüki peale ja lüüakse kinni. Suuretükilised pooltooted (praetükid, keetmiseks mõeldud liha) seotakse kinni või pannakse spetsiaalsesse võrku. Liha on lõigatud väikesteks kuubikuteks, ribadeks või kangideks (azuu), väikesed kondiga tükid ( raguu ). 14
pähklid 16
Piima-ja juustu tooted 19
Juustu klassid 20
Munad 21
Mõisted 22
seened 24
Lemmiklooma toit 25
Kassitoit 25
Koeratoit 25
Näriliste toit 26
Lindude toit 26
Akvaariumkalade toit 26
Magus ( kakao , närimiskumm ja muud) 28
JOogid 30
Mitte alkohoolsed joogid(Kohvi, tee, mahlad ja gaseeritud joogid) 30
Alkohoolsed joogid( kanged ja lahjad alkoholid ) 31
tubakas 34
Toiduainete hügieeninõuded 34
Toiduainete hügieeni kohta kehtib Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus (EÜ) nr 852/2004, mis sätestab järgmised punktid: 34
Brändid 35
Tooraine 35
Valmistamine ja tootmine 35
Klassifikatsioon 36
Müük 37
Käitlemine 39
MÄRGID TOOTEDEL JA PAKENDIDEL 40
Kasutatud kirjandus 44
Lisad 45

Eritoit

Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit.

Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut muutes või teisi eritoite kasutades, samuti neid kahte ühendades, ei saa inimesele meditsiinilise näidustuse tõttu tagada tavapärasest erineva toitainete vajaduse katmist.

Eritoitu võib määratleda uuendtoiduna Euroopa Parlamendi ja EL Nõukogu määrusega 258/97:


1) toit või toidu koostisosad, mis on uue molekulaarstruktuuriga või mille algset molekulaarstruktuuri on tahtlikult muudetud;
2) mikroorganismidest, seentest või vetikatest koosnev või nendest saadud toit või neist koosnevad või saadud toidu koostisosad;
3) taimedest koosnev või taimse päritoluga toit ja toidu koostisosad ning loomse päritoluga toidu koostisosad, välja arvatud traditsiooniliste paljundamis- või kasvatusmeetodite abil saadud toit ja toidu koostisosad, mida kogemuste põhjal
võib pidada ohutuks;
4) toit ja toidu koostisosad, mille tootmisel on kasutatud protsessi, mida üldiselt ei kasutata ja mis põhjustab kõnealuse toidu või toidu koostisosade koostise või struktuuri olulisi muutusi, mis mõjutavad nende toiteväärtust või ebasoovitavate
ainete sisaldust või inimese ainevahetust.

Nõuded eritoidule

Eritoidule esitatavad nõuded on kehtestatud määruses nr 436 „Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine”. Selles on üldised nõuded eritoidu koostisele, käitlemisele, märgistamisele ja muul viisil teabe edastamisele ning detailsemad nõuded teatud eritoidu gruppidele – imiku piimasegule ja jätkupiimasegule, imiku- ja väikelapsetoidule ning kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toidule.
Eritoidu turuleviimine
Teatud eritoidu esmakordsel turuleviimisel tuleb sellest teavitada Veterinaar - ja Toiduametit. Teavitada tuleb imiku piimasegust, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toidust (ravitoit), gluteenivabast toidust ja eritoidust, millele ei ole kehtestatud erinõudeid. Teavitada ei tule jätkupiimasegust, imiku- ja väikelapsetoidust ning kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toidust.
Teavitamiseks edastab eritoidu esmakordne turuleviija pakendi märgistuse koos teatisega Veterinaar- ja Toiduametile. Teatise vorm on saadaval Veterinaar- ja Toiduameti kodulehel. Teavitamine on tootepõhine. See tähendab, et kui keegi on konkreetse eritoidu kohta Veterinaar- ja Toiduametile märgistuse ja teatise juba esitanud, siis keegi teine seda enam tegema ei pea. Ent kui eritoitu muudetakse (näiteks muudetakse koostist või tehakse olulisem muudatus märgistusel), tuleb uuesti teavitada. Teavitamise eesmärgiks on vaid järelevalveasutuse informeerimine turule viidavast tootest, see ei ole toote või märgistuse heakskiitmine. Toote nõuetele vastavuse eest vastutab toidukäitleja.
Tootjad:
ABROONIA OÜ
MUCADO OÜ

MAITSETAIMED, VÜRTSID


Maitsetaimed on oma nimetuse saanud neis eralduvate aromaatsete eeterlike õlide ja fütontsiidide järgi. Neis on glükosiide, flavonoide ja parkaineid , kuid peamisteks toimijateks on eeterlikud õlid. Eeterlikel õlidel on tugev antiseptiline või desinfitseeriv toime ja neid kasutatakse meditsiinis. Rohkesti eeterlikke õlisid sisaldavad troopilised maitsetaimed.
Maitsetaimedes on palju mõruaineid, mis on tavaliselt taimedes mitmesugustes segudes koos eeterlike õlide, orgaaniliste hapete, süsivesikute ja teiste ainetega. Tüüpiline mõru maitse on koirohul, humalal, estragonil. Mõruained on söögiisu tekitajad, nad suurendavad maomahla eritust.
Glükosiidid on taimedes sisalduvad orgaanilised ühendid, milles mingi monosahhariid (enamasti glükoos) või disahhariid on seotud mõne mittesuhkru molekuliga . Nad on enamasti mõrud, tihti mürgised, kuid väikeses koguses stimuleerivad organismi. Parkained on enamasti viljades, vartes, vähem lehtedes. Parkainete toimel muutuvad taimed kuivatamisel tumedaks (salvei, iisop , mint, basiilik jt). Falvonoidid on taimsed pigmendid. Neid leidub õistaimede kõigis osades. Flavonoididest valmistatakse mitmesuguseid ravi- ja vitamiinipreparaate.
Maitsetaimed sisaldavad rikkalikult paljusid vitamiine (C, B-grupi, K, karoteene jt) ja tohutul hulgal mineraalaineid (raud, fosfor, kaltsium , jood, väävel, räni jt).

aedtill

Vürtsideks nimetatakse aromaatselt mahedaid ja teravaid naturaalseid lisanditeta taimi, mida saadakse enamasti troopilist päritolu taimede osadest. Oluliste vürtsitaimede, nagu pipar, ingver, vürtsnelkide, muskaatpähkli ja kaneeli kodumaaks on Aasia troopikavöötmed. Nelgipipar, tšiili ja vanill pärinevad Kesk- ja Lõuna- Ameerikast. Vahemere regioon, Väike- Aasia ja Idamaad annavad aromaatseid taimi, nagu koriander, lambalääts, apteegitill, moon, safran ja sinep.

Erinevad vürtsid aitavad parandada inimeste tervist näiteks Aniis soodustab seedimist, alandab põletikke, leevendab köha, tõstab toonust, parandab meeleolu, pipar soodustab toitainete omastamist, leevendab valu, aitab külmetuse ja kõhukinnisuse korral, peletab väsimust, aitab kerge depressiooni korral, paprika takistab veresoonte lupjumist, korrastab vereringet, tugevdab südant jne.


Tootjad:
Nguan Soon
Hand Brand
Santa Maria

MESI


Mesi on mesilaste poolt taimedelt kogutud nektarist või eritistest spetsiifiliste ainete lisamisega toodetud ja kärjekannudes valminud enamasti magus toiduaine.
Õitelt ja okastelt kogutud mesi on taimse päritoluga, valmistatud mesilaste poolt õitest kogutud nektarist või kuumade ilmadega okka pinnale erituvast "kastest". Lehemesi võib olla nii taimse kui loomse päritoluga. Mett kasutatakse toiduks ja ravimiseks. Mesi sisaldab rohkelt organismile kasulikke aineid, nagu näiteks looduslikke suhkruid, mineraale , vitamiine, aminohappeid ning antioksüdante.
Mee omadused
Viskoossus - sõltub mee koostisest ning eriti mees sisalduva vee hulgast.

Tihedus- Mee tihedus on suurem kui veel

Pindpinevus

Värvus- Mee värvus sõltub eelkõige korjetaimedest

Kristalliseerumine- Aja jooksul vedel mesi kristalliseerub ehk muutub tahkeks


Sisaldab Sahharoosi
Sisaldab vett 17–20%, vitamiine ja teisi fütokemikaale happeid, valke 0,3% ja mineraaltoiteained
Kasutamine ja säilitamine
Kasutatakse otse toiduna, ilma töötlemata. Diabeetikud peavad mett süües alati arvestama oma igapäevase süsivesikute normiga. Tavalise mee kõrval tarbitakse ka kärjemett, mittekristalliseeruvat kreemjat mett, lisanditega mett, kuhu on lisatud õietolmu, taruvaiku, mesilasema toitepiima jne . Parimad säilitustingimused mee jaoks on hermeetiliselt suletud nõus, mida hoitakse pimedas ruumis, mille õhutemperatuur on 5...10 °C. Alla 3 °C hoidmisel mesi ei kristalliseeru, kuid soojemasse ruumi toomisel toimub suhkrustumisprotsess väga kiiresti. Negatiivsete temperatuuride tõttu lagunevad mees sisalduvad vitamiinid ja aminohapped , seetõttu pole sügavkülmutamine soovitav. Lahtiselt hoitav mesi läheb niisketes hoiutingimustes aga käärima.

Teravili


Teraviljad on tatar, nisu, oder, kaer , rukis, hirss jne. Teravilja laialdane levik ja suur tähtsus on tingitud eelkõige sellest, et ta on inimese tähtsamaid toiduaineid, väärtuslik loomasööt ja tööstuslik tooraine. Teraviljast saame energiat, proteiini , süsivesikuid, rasvu, Kiudaineid, Naatriumit, B-Vitamiine ja E-vitamiine. Viljaterad saavad viljapeast välja tulla üksnes inimese abil. Samas on kunstliku valiku tulemusel teraviljade saagikus eriti viimastel aastakümnetel oluliselt suurenenud, mis võimaldab nende külvipinda suurendamata saada järjest suuremaid saake.



leiva ja saiatooted


Leiva põhiliseks tooraineks on rukkijahu millele lisatakse teised toorained. Vormileibade valmistamisel võib kasutada erinevaid juuretisi, nad võivad olla valmistatud erinevatest rukkijahudest, nende tainas valmistatakse alati niiskem kui põrandaleival, nii on ka toodete sisu suurema poorsusega ja seisab kauem värske.
Sai on pagaritoode, mille põhikoostisosa on nisujahu T 550, joogivesi , presspärm, keedusool , toiduõli, suhkur, jahuparandaja. Kvaliteetne sai on suure mahu ja ühtlase poorsusega.
Teradega leibade ehk teraleibade valmistamiseks kasutatakse erinevaid rukkiterasid: idandatud, pressistud, töödeldud või ka nisuterasid, kaera-, nisu- ja rukkihelbeid. Teraleivad on tervislikud leivad , mille kiudainesisaldus on kõrge, kalorsus madal ja seisavad kaua värsketena. Rukkileib küpsetatakse veest ja rukkijahust. Leiva valmistamisel on kõige olulisem juuretis, mis annab leivale maitset , mõjutab struktuuri ja säilivust.
Leiva valmistamine
1) kõige pealt valmistatakse tooraine
2) siis segatakse taigen
3) toimub kergitamine
4) vormimine
5) järelkergitamine
6) küpsetatakse pritsides eelnevalt veega
7) jahutamine , pakendamine
Jaotus jahu järgi:
Peenleib - tehakse rukkipüülijahust
Rukkileib – tehakse rukkiroovjahust
Täisteraleibrukki täisterajahust
Rukki- nisusegujahust leib
Erinevate teraviljasegudega leib
Jaotus Kuju järgi:
Vormileib
Põrandaleib
Koorikleib - väikesed leivad, mille sisu on vähe, koosneb põhimõtteliselt kahest koorikust
Näkileib
Leiva ja saia kvaliteet standard
Toote pind peab olema sile, ilma lõhede ja muude vigastusteta;
Värvus kuldkollane kuni helepruun
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Õpimapp - eritoit #1 Õpimapp - eritoit #2 Õpimapp - eritoit #3 Õpimapp - eritoit #4 Õpimapp - eritoit #5 Õpimapp - eritoit #6 Õpimapp - eritoit #7 Õpimapp - eritoit #8 Õpimapp - eritoit #9 Õpimapp - eritoit #10 Õpimapp - eritoit #11 Õpimapp - eritoit #12 Õpimapp - eritoit #13 Õpimapp - eritoit #14 Õpimapp - eritoit #15 Õpimapp - eritoit #16 Õpimapp - eritoit #17 Õpimapp - eritoit #18 Õpimapp - eritoit #19 Õpimapp - eritoit #20 Õpimapp - eritoit #21 Õpimapp - eritoit #22 Õpimapp - eritoit #23 Õpimapp - eritoit #24 Õpimapp - eritoit #25 Õpimapp - eritoit #26 Õpimapp - eritoit #27 Õpimapp - eritoit #28 Õpimapp - eritoit #29 Õpimapp - eritoit #30 Õpimapp - eritoit #31 Õpimapp - eritoit #32 Õpimapp - eritoit #33 Õpimapp - eritoit #34 Õpimapp - eritoit #35 Õpimapp - eritoit #36 Õpimapp - eritoit #37 Õpimapp - eritoit #38 Õpimapp - eritoit #39 Õpimapp - eritoit #40 Õpimapp - eritoit #41 Õpimapp - eritoit #42 Õpimapp - eritoit #43 Õpimapp - eritoit #44 Õpimapp - eritoit #45
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 45 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-02-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 79 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor kalleke Õppematerjali autor

Lisainfo

info toidukaubadest ja märkidest, lisaks pikem jutt erinevadest brändidest.
toidukaubad , brändid , märgid

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (1)

329450 profiilipilt
329450: Jah, rahul. Allalaaditud failis on kirjutusviga; see tuleb parandada enne kui Word'iga saab avada. Faili lõpuosa peab olema .DOC mitte DOC_
11:35 12-03-2018


Sarnased materjalid

60
docx
ÕPIMAPP
62
doc
Toiduained
80
docx
Toidukauba õpimapp
48
docx
Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD
26
docx
Koka eksamiküsimused vastustega
33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused
652
pdf
Asjaajamise alused
110
docx
Toidukaubaõpetuse õpimapp



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun