Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

"Martsipan" referaat (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • MIS ON MARTSIPAN ?
  • Mis on martsipani kaks peamist koostisosa ?
  • Kust pärineb martsipani retsept ?
  • Milleks pärsia arst Rhazes martsipani eelkõige kasutama hakkas ?
  • Kuidas õiget martsipani valmistatakse ?
  • Milline on võimalik maksimaalne kogus mandlipastat martsipanis ?
  • Milliseid martsipanisorte on saadaval ?
  • Miks pole eriti soovitav voolida kujukesi kattemartsipanist ?
  • Millest tehakse persipani ?
  • Miks ei tohi martsipani söömisega liialdada ?
  • Kuidas saab kodustes tingimustes värvida martsipan mustaks ja siniseks ?
 
Säutsu twitteris
Tartu Kutsehariduskeskus
Toiduainete tehnoloogia osakond
Eve Muna
Martsipan
Referaat
Juhendaja Riina Liiva

Tartu 2012

1. MIS ON MARTSIPAN?


Seda peamiselt mandlitest ning tuhksuhkrust koosnevat maiustust valmistatakse juba keskajast peale. Vanad hansalinnad Reval (praegune Tallinn) ja Lübeck on mõlemad siiani täies veendumuses, et selle maiuse leiutamisõigus kuulub just nende linnale ..

Martsipan on mandlitest ja suhkrust tehtud plastiline maius , mida hakati valmistama Araabias.
Martsipani koostisosadest oli sajandeid tagasi haruldasem ja kallim just suhkur, mandleid kasvatati Euroopas mitmel pool – näiteks tänapäeva Kreekas, Hispaanias, Itaalias ja Portugalis. Suhkruroost valmistatud suhkur ehk kivimesi, nagu seda vanasti nimetati, jõudis Euroopasse araablaste vahendusel Indiast.
Esimene säilinud kirjalik martsipaniretsept pärineb Pärsiast. Sealne arst Abu- Bakr Mohammad Ibn-Zakariya al-Razi ehk Rhazes (865–925) ülistas seda idamaist hõrgutist eeskätt kui ravimit. Ta toonitab martsipani soodsat mõju nii aju mahule kui ka talitlusele, kuid manitseb liialdamise eest, mis võib põhjustada rasvumist. Paradoksaalne, kuid selles sajanditetaguses kiidulaulus on tõetera sees – nimelt sisaldavad mandlid ja seega martsipangi rohkesti letsitiini, mida ka tänapäevane biokeemia peab närvirakkude tegevust soodustavaks. Selles, et martsipan ohtralt kaloreid sisaldab, ei kahtle keegi.
Et martsipanil on pikk ajalugu, leidub ka mitmeid versioone tema nimetuse tekke kohta. Levinuim neist väidab, et martsipan on lihtsalt araabiakeelne sõna. Teine pakub, et see tuleneb pühak St. Markuse nimest. Kolmanda pärimuse järgi on martsipanile nime andnud itaaliakeelne sõna marzipane, mis algselt tähendas sõmeralist ja taignataolist maiustust, mida tehti riivitud mandlitest, suhkrust, meest ja maitseainetest. Neljas legend selgitab martsipani nimetust lähtuvalt Markuse leibadest – nimelt piirdus keskaegsel Saksamaal ikaldusaastatel söök väikeste leivapalukestega, mida kutsutigi Markuse leibadeks (Markus-Brötchen). Näljaaja möödudes säilis aga Markuse leibade valmistamise komme . Ajapikku
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Martsipan-referaat #1 Martsipan-referaat #2 Martsipan-referaat #3 Martsipan-referaat #4 Martsipan-referaat #5 Martsipan-referaat #6 Martsipan-referaat #7 Martsipan-referaat #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-02-09 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 22 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor ewiik Õppematerjali autor

Lisainfo

martsipani ajalugu ja päritolu, valmistamisviisid , sordid ja kodustes tingimustes martsipani värvimise võimalused ;) lõpus ka 10 küsimust ja vastust töö kohta
martsipan , suhkur , mandlid , araabia , figuurmartsipan

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

11
doc
Martsipan
23
doc
Marjad - referaat
17
doc
Vitamiinid - referaat
18
doc
Kreeka referaat
45
doc
Õpimapp - eritoit
26
docx
Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused
80
docx
Toidukauba õpimapp
62
doc
Toiduained



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun