Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toiduainet" - 117 õppematerjali

toiduainet on võimatu teistest eristada.

Õppeained

Toiduainete mikrobioloogia -Tartu Ülikool
Toiduainete õpetus -Kutsekool
Toiduainete sensoorse hin.al. -Eesti Maaülikool
Toiduainete ja toitumisõpetuse alused -Eesti Hotelli ja Turismikõrgkool
Toiduainete loomne toore -Eesti Maaülikool
Toiduainete õpetus -Eesti Maaülikool
Toiduainete õpetus -Eesti Maaülikool
Toiduainete taimne toore -Eesti Maaülikool
Toiduainete keemia -Eesti Maaülikool
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

toiduainet referaat Juhendaja: Merle Zibo Koostaja: Jaanika Andron Uuemõisa 2008 Sisukord 1.Safran ................................................................................................................................................3 2.Basiilik - imelise jõuga taim .............................................................................................................4 3.Rosé Pipar..........................................................................................................................................5 4.Vanill..................................................................................................................................................6 5.Koriander...

Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Light-tooted

Teadlased on hakanud sellist ilmingut nimetama ameerika paradoksiks, mis nullib ära toiduteadlaste teooria selle kohta, et kaalu on võimalik ohjes hoida nende toitude söömise- joomisega, mille puhul rasvast saadava energia hulk on väike. Just sellepärast on hakatud kaupluseriiulitel laiutavale suurele hulgale kergetele toiduainetele viltu vaatama, sest nad ei pruugi sugugi olla salenemise abistajad vaid hoopistükkis vastupidi. Kunstlikke magusaineid sisaldavat toiduainet tarbides on kehal väga raske otsustada, kui palju seda siis ikkagi süüa. Täpselt samasuguses tempos, nagu kasvab dieettoodete tarbimine, suurenevad ka toiduportsjonid. Niisamuti muutuvad inimesed füüsiliselt üha väheaktiivsemateks. Teised uuringud on aga näidanud, et light-toodete tarbimine aitab inimestel soovkaalu saavutada ja selles ka püsida. Tavaliselt vähendatakse light-toodetes energia-, rasva-, suhkru- või soolasisaldust. Eesti...

Toitumisõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Segatoitumine

­ tuleb kasutada tunduvalt vähem kui esmavajalikke toiduaineid. Kasutatud kirjandus/veebilehed: www.miksike.ee www.google.com Milline on õige toitumine? Iga päev peab sööma mõnda toiduainet Nagu toidupüramiidilt näha, peavad igast järgnevast rühmast: toidu põhiosa moodustama teravilja- Inimese organismi vajaduse kõigi Tärkliserikkad toiduained ­ tooted ­ leib, tangained, makaronid ja toitainete järele rahuldab ainult kartul, leib, sai, makaronid,...

Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Piimatooted

Kes aga hapendatud võipiima maitset liiga ühekülgseks peab, võib petile kamajahu, moosi, marjade, köögiviljade või roheliste ürtide lisamisega valmistada erinevaid segujooke. 12. Või Või on peamiselt lehmapiima koorest valmistatud toiduaine, mille rasvasisaldus on 68-82,5%. Euroopa Liidu määruste järgi tohib võiks nimetada aga vähemalt 80% rasvasisaldusega toiduainet . Või sisaldab veel 16-20% (EL määrustele vastavalt mitte üle 16%) vett, 1% valku ja rasvavaba piima kuivainet (EL määruste järgi mitte üle 2%). Või sisaldab ka A-, E-, D-, ning vähesel määral C-vitamiini ja B-rühma vitamiine. Valmistamine Võid on valmistatud ajast, kui loomapiima on toiduks tarvitatud. Varasematel aegadel valmistati võid hariliku puulusikaga hõõrudes, võikirnus, ankrus või pudelis loksutades. 19...

Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

Toitumise rolli tervise säilimisel tuleb vaadelda esmatasandi tervishoiuteenuste lahutamatu osana. Raseduse ja imetamise ajal on toiduenergia, vitamiinide ja mineraalainete vajadus tavalisest täiskasvanu vajadusest veidi erinev. Piisav ja tervislik toit on vajalik, et emaüsas arenev noor organism oleks varustatud kõige kasvamiseks tarvilikuga. Veelgi enam vajab tähelepanu aga ema ise, sest paljud tema keha toitainete, mineraalainete ja vitamiinide tagavaradest võivad sellel eluperioodil ammenduda. Soovitustes esitatu järgimisel on tagatud organismi kasvamine ja funktsioneerimine tänapäeva seisukohtade põhjal ja seeläbi väheneb võimalik tasakaalustamata toitumisest tingitud haiguste risk. Kõik tervishoiutöötajad, kes puutuvad tervishoiuteenuste osutamisel kokku rasedate ja imetavat...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Radioaktiivse kiirguse seire ja vajadus Eestis

de/images/untersuchungen/digi_roentgen_2.jpg ) KIIRGUSMÕÕTMISTE MEETODID KIIRGUSHÄDAOLUKORRA MÕÕTMISED Teostatakse ambientse doosikiiruse ja dooside mõõtmisis (tavaliselt gammakiirgusest põhjustatud doosid), õhukandeliste radionukliidide aktiivsuskontsentratsiooni mõõtmisi, maapinnale sadenenud heidiste mõõtmisis, isikudooside mõõtmisi, ehitus ja muude objektide pindade saastumise mõõtmisi, toiduainet , vee ja keskkonna (taimede) saastumise mõõtmisi. [] Ambientse doosikiiruse ja dooside mõõtmine Tehakse pidevalt või perioodiliselt ja andmeid kasutatakse kaitsemeetmete vajalikkuse üle otsustamisel. Selleks kasutatakse portatiivseid või statsionaarseid seadmeid. [] Maapinnale sadestunud heidiste mõõtmine Andmed maapinnale sadestunud radionukliidide kohta on vajalikud otsustajatele kaitsemeetmete valikul. Tihti on seotud pinnase proovide võtmisega. Täpsed andmed...

Keskkond
47 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Pakendi tähtsus ettevõtte toodete edukaks müügiks

Pakendi tähtsus ettevõtte toodete edukaks müügiks 10 Käib pidev võitlus. Pakenditootjad mõtlevad kindlasti sellele, kuidas muuta pakend keskkonna säästlikumaks, sest keskkonna sõbralikkus on tuleviku võtmesõna. Tootjad mõtlevad aga sellele, kuidas oleks pakend atraktiivne, et see jääks tarbijale silma ja kuidas see kaitseb vastavat toiduainet . Pakendi tähtsus ettevõtte toodete edukaks müügiks 11 KOKKUVÕTE Esitatud töö kokkuvõttes võime öelda, et pakendi alal on toimumas suured muutused. Üritatakse pakendi traditsioonidest välja murda ja pakkuda tarbijale võimalikult erinevaid pakendeid. Rõhku pannakse ka loodussõbralikusele, mida arukas tarbija juba ootab kõikidelt pakenditelt....

Turunduse alused
143 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Enne lauale andmist lase kokteilil 5 minutit seista. http://www.sloleht.ee/2006/08/05/sookjook/203100/ Eesti kama sai Leedu messil kuldmedali Vilniuses 6.-9. mail toimunud messil AgroBalt 2004 pälvis ASi Cibus toodetav kama messi kuldmedali. AgroBaldil näitavad Eesti ametlikul stendil kodumaist toodangut kuus ettevõtet. AS Cibus kandideeris ainsana Eestist messi kuldmedalile. Messi kuldmedalile kandideeris 49 toiduainet . Kokku anti välja 15 kuldmedalit, mille pälvisid veel Leedus, Lätis ja Valgevenes toodetud toiduained. Baltimaade suurimal oma valdkonna messil on ühisväljapanekuga esindatud AS Cibus kama ja rukkileivaga, OÜ Agroberry astelpaju toormoosiga, AS Onistar alkohoolsete joogidega, AS Balbiino jäätisega, AS Kohuke kohukestega ja Järveotsa Põldvutifarm vutimunadega. http://www.eestitoit.ee/pages.php/010201,13 Eestlane ja tema söögikombed...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Marineerida võib mõnest tunnist mõne ööpäevani. Väga sageli valmistatakse marinaadid õlust, piimast, mineraalveest, veinist, veiniäädikast, õlist (õli pikendab marinaadi säilivust). Kuivmarineerimise puhul maitseainete segu pehmendab liha, kala või lindu ning samal ajal moodustub toiduaine omast mahlast maitsestatud vedelik. Marineeritavat toiduainet hoitakse jahedas ruumis. Marinaadi all peab olema kogu toiduaine, et vähendada kokkupuudet õhuga. Marineerimisnõu valitakse võimalikult väike ning toiduainet keeratakse aeg-ajalt. Külmutatud liha võib panna marinaadi üles sulatamata. Üsna hea viis on panna nii toiduaine kui ka marinaad spetsiaalsesse kotti. Aegajalt lastakse kotist õhk välja ja suletakse taas õhukindlalt. Kotis hoidmise puhul kulub marinaadi vähem....

Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

Sel põhjusel ei saa proteiinid ja tärklis seedida samaaegselt. Kas see tähendab loobumist lihast ja kartulist lõunalaual? Jah, kui soovite, et teie seedimine kulgeks raskusteta ja tervis oleks tugev! 2. Ärge kombineerige tärkliselist toitu nende toiduainetega , mis sisaldavad hapet (vt p.1). 3. Ärge sööge üle ühe liigi valgurikast toiduainet ühe toidukorra ajal. Erinevat liiki proteiinid vajavad ümbertöötlemiseks erinevat ajalist tsüklit ning ka seedesüsteemi erinevate näärmete tööd. Kui organism pingutab tugevalt isegi ühe valkaine omastamiseks, siis kahe või enama ümbertöötlemiseks kulub liiga palju energiat. Piirdudes millegi ühega, mis sisaldab valku, hoiate te kokku oma energiat, vältides selle mittevajalikku kulutamist ning sellele järgnevat väsimuse tunnet. 4...

Toitumisõpetus
109 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Leib

Sammuti on olemas ka tortilla nimeline Mehhikos kasutatav maisi- või nisujahust küpsetatud ümar leib, mis on siiski paksem kui lavash. Lavashi küpsetatakse tannuris, mis on spetsiaalne maa sisse ehitatud saviahi. Sageli keeratakse lavash ümber vürtsikate toiduainete , moodustades tortilla või vräpi-taolise täidetud rulli. Lavash 5. Leiva vajalikus Leib on hea kiudainete ja vitamiinide allikas. Leiba kui toiduainet ei ole iseenesest vajalik tarbida, kui see asendatakse muude kiudaineid sisaldavate toiduainetega. Leivas sisalduvad kiudained on inimesele vajalikud ja kasulikud. Kiudained · Kiudainete söömine seob palju vett, mis tekitab täiskõhutunde. · Kiudaineterikas toit sisaldab vähe rasvu ja energiat. Seega sobib selline toit hästi inimestele, kes on hädas üleliigse kehakaaluga. · Kiudaineterikas toit vähendab kõhukinnisust....

Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Toitumine vol.2

5. Söömise kiirus ja toidu maht Enamus inimesi seostab söömise küllastustunde tekkega. Küllastustunde tekkes on olulisel kohal seedekulgla venitus- ja kemosensoritelt, aga ka suu limaskesta ja neelu sensoritelt pärit erutus. Ka ei teki küllastustunne kohe söömise algul. Seega normaalse küllastustunde tekkeks ja liigsöömise ärahoidmiseks on soovitatav süüa aeglaselt ja suhteliselt kiudaineterikast toitu. Sellisteks toiduaineteks ongi aedviljad, puuviljad ja teraviljasaadused. Ka kaloritevaesed joogid on näljatunde vähendamisel sobivad. 6. Toidu valmistamine ja säilitamine Toiduainete säilitamisest, nende töötlusest ja toidu valmistamisest sõltub paljudel juhtudel vitamiinide ja mineraalainete sisaldus ning omastamine organismi poolt. Toidulipiidide ebaõige...

Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Inimeste kaal ja tervislik eluviis

(3) 5 2.1 Kui kehakaal teeb muret Sööma ei pea ainult puu- ja köögivilju. Ainult taimetoitu kasutades ei saa organism kõiki vajalikke aineid. Tervisliku toitumise seisukohalt on vajalik toitainete mitmekesisus. Toiduks tuleb kasutada kõiki toitaineid. Jaapanlased on seisukohal, et iga päev vajatakse toiduks 30 eri produkti. Igale nende rühmale võib leida viisi, kuidas igat toiduainet kasutada. See toimugu vastavalt järgmise tabeli andmetele. Suurt tähtsust omab toidu valmistamisviis. Aineid on soovitav aurutada või keeta, mitte küpsetada, kuivatada, rasvas või õlis keeta. Toiduna tuleb rangelt piirata rasva ja rammusate toiduainete, suhkru ja soola kasutamine. Ka alkohoolsed joogid sisaldavad väga rohkesti kaloreid. Omakorda kahe liitri vedeliku joomine aitab mitte ainult kaalu vähendada, vaid kindlustab hea enesetunde ja välimuse. Tähtis on meeles pidada ka...

Arvuti õpetus
63 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Konspekt

Piima homogeensus annab võimaluse lambapiima sügavkülmutada ilma, et väheneks selle kvaliteet. Lambapiim sobib allergikutele, kelle organism ei kannata lehma või kitsepiima. Dietoloogide poolt on välja arvestatud, et kaks klaasi (490 g) lambapiima päevas katab täielikult inimese päevase kaltsiumi, riboflaviini (B2 vitamiini) ja 5 asendamatu aminohappe vajaduse ilma, et inimene peaks ühtegi teist toiduainet tarbima. Kuna lambapiima toorpiimana juuakse vähe, siis samale piima kogusele vastab 93 g lambajuustu või kahe klaasi jogurti tarbimine, Maailmas kõige suurema piimajõudlusega on friisi piimalambad. Tänapäeval eristatakse nende hulgas Ida Friisimaal aretatud saksa ida-friisi piimalammast või Lääne Friisimaalt pärit hollandi ida-friisi piimalammast. Kaheksa kuulisel laktatsioonil saadakse 500-700 kg piima, piima rasva sisaldus on 6-7 % ja valgu sisaldus 5,2%. Uted kaaluvad 70-90 kg ja...

Lambakasvatus
243 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Seened

Milles seisneb seente ja taimede vaheline sümbioos? 20. Millist kasu ja kahju toovad seened inimesele? Kasu:Toiduks , ravimiks , loomasöödaks (söödapärmid), käsitööks Kahjulikkus:mürgitused, allergiad ­kutusvad esile hallitusseente eoseid, haigused , seenhaigused , hallitused (esemel ,toidul ), 21. Kuidas hinnata seeni kui toiduainet , miks? Nad sisaldavad väärtuslike toitained ja vitamiine , 22. Selgita mõisted: Hüüfseeneniit Mütseelseeneniidistik Antibiootikumaine, mis pidurdab bakterite elutegevust või sumavad neid Käärimineprotsess mille käigus laguned suhkur ja eraldub süsihappegaas ja etanool Mükoriisaseeneniitidega ümbritsetud puujuur Punguminepärmseente üks paljunemise viise...

Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tervislik toitumine

Tervisliku toitumise võtmeküsimus on see, mida ja kui palju süüa. Toit peaks rahuldama keha vajadused. Toitumise juures tuleb veel arvestada stressoritega, mis on kas bioloogilised (teatud toidu talumatus vms), käitumuslikud (siutsetamine, alkoholi tarbimine) või sotsiaalsed. Ükski toiduaine ei sisalda kõiki vajalikke toitaineid ja seetõttu peab toituma mitmekülgselt. Iga päev peab sööma mõnda toiduainet igast järgnevast rühmast: · tärkliserikkad toiduained ­ kartul, leib, sai, tangained, makaronid, müsli, teraviljahelbed; · köögivili, puuvili, marjad; · liha ja lihatooted, kala, munad; · piim ja piimatooted ­ kohupiim, jogurt, keefir, juust. Kui palju vajab inimene toitu? Organismi normaalseks elutegevuseks ja kasvamiseks vajlikud toidukogused on erinevad ning sõltuvad mitmest tegurist (kasvukiirus, kehaline...

Terviseõpetus
73 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Lapse tervislik toitumine

· lisatoitu pakkuda mitte enne kui laps on saanud 6 kuu vanuseks · vältida kanamuna söömist kuni lapse 2 aastaseks saamiseni · vältida arahiispähkleid, pähkleid ja kala kuni lapse 3 aastaseks saamiseni · anda lapsele eakohast, sobilikku toitu Lapse allergia kindlakstegemisel on väga oluline osa vanemate tähelepanekutel ja kaebustel. Selleks et hinnata toidu sobivust lapsele, tuleb talle pakkuda alati üht uut toiduainet korraga, siis on allergilise reaktsiooni puhul kohe selge, millest see oli tingitud. Allergeense toime kahtlustamise korral jäetakse toit menüüst välja kaheks-kolmeks nädalaks. Sümptomite taandumisel proovitakse väljajäetud toiduainet uuesti, sümptomite taasilmumisel on tõenäoline põhjus leitud. Kui perelikmetel esineb või on kunagi esinenud allergiat, peab olema ettevaatlik ja tähelepanelik erinevate toiduallergiat põhjustavate toitude pakkumisel....

Toitumise alused
172 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat (Praktikumitööd)

Näiteks suurest piimajoomise propagandast koolides võib järeldada, et olukord on täna pigem halvemate näitajatega. Joonis 7 Allikas: Põllumajandus- ja maaelu. Ülevaade 1998, EV Põllumajandusministeerium, 1999 9 Välja on töötatud normid, palju inimene peaks päevas üht või teist toiduainet tarbima, et saada kõik organismi tegutsemiseks vajalik ja kahjuks ei ole siia juurde tuua statistilisi andmeid, kuidas toodud aineid tegelikult igapäevaselt keskmiselt tarbitakse inimese kohta, kuid huvitav on siiski teada, palju üht või teist toiduainet peaks tarbima, seetöttu on need siin ka ära toodud: Loomse valgutarbe katteks peaks keskmine inimene tarbima (ära sööma) päevas: a) kas 14 g munavalku (kaks 63 g või kaks ja pool 50 g raskust kanamuna);...

Ökonoomika
158 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Nugade referaat

See on tingitud asjaolust, et koos viljaga tuleb põllult alati kaasa ka tillukesi mullakübemeid, millest eriti kvarts kulutab nuga. Kokanuga on mitme otstarbega nuga, mille tera on sageli (18 ­ 28 cm)pikk, need noad on laiapoolsed ja üsna jäigad. Lai tera jätab piisavalt ruumi noapidet hoidva käe sõrmedele noapideme ja lõikealuse vahele. Lõikelaua suunas toimuva viilutamise ja hakkimise käigus saab laia ja kaardus servaga tera juhtida ohutult toiduainet hoidva käe sõrmenukkidega, kui nuga kiigutatakse lõikelaual selliselt, et noaots lõikelauale toetub. Laiateralise noaga on võimalik saavutada sirgeid ja nägusaid lõikepindu. Sileda ja terava serva mõte seisneb ka selles, et toorena lõigatavast puuviljast või lihast imbuks lõikelauale võimalikult vähe mahlasid. Kuumal praepannil sulgub lihatüki sile pinnafaktuur kiiresti, mille tulemusel jäävad maitset andvad lihamahlad lihatüki sisse ning see ei kuiva. Terava kokanoaga saab...

Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kapsa hapendamine

Hapnemise intensiivsust on kõige lihtsam reguleerida temperatuuriga. Käärimise algatamiseks ja intensiivseks kulgemiseks on sobiv mõõdukas soojus. Kui põhikäärimine algab jahedas ja kestab väga kaua, siis suureneb tõenäosus toiduaine limastumiseks ja roiskumiseks. Hapnemisprotsessi pidurdamiseks ja hapendatud toiduaine säilitamiseks on kohane aga madal temperatuur. Kui juba hapnenud toiduainet hoitakse liiga soojas ruumis, võib piimhappekäärimine jätkuda ja kogu suhkur muudetakse piimhappeks. Tulemus on liiga hapu toit. Hea toote saamiseks on vaja vältida suuri temperatuurikõikumisi. Samuti ei tohi hapendatud toiduained läbi külmuda. Liisi Iling T11K...

Kokandus
28 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun