Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Kategooria toitumise alused - 17 õppematerjali

Toit >> Toitumise alused
thumbnail
20
pdf

Säilitusained

Tallinna Ülikool Integreeritud tehnoloogiad ja käsitöö Toitumise alused Säilitusained Koostas: Natalia Kaptyug Liis King Säilitusained Säilitusained ehk konservandid pidurdavad mikroobide, pärmi- ja hallitusseente arengut. Toiduainetööstuses on säilitusained toodetel märgitud tähistusega E200–E299 Kasutatavatest säilitusainetest on sorbaadid, bensonaadid ja nitraadid.

Toit → Toitumise alused
1 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Lapse tervislik toitumine

Tallinna Ülikool Kasvatusteaduste Instituut Eelkoolipedagoogika Osakond Carmelina Kannelmäe LAPSE TERVISLIK TOITUMINE Referaat Juhendaja:Ene Tomberg Tallinn 2006 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 1. Tervislik toitumine..................................................................................................................4 1.1 Lapse toitumisharjumuste kujundamine .......................................................................... 4 1.2 Tasakaalustatud toitumine ja mida teha, kui laps süüa ei taha?........................................5 1.3 Toitumine lasteasutustes..................................................................................

Toit → Toitumise alused
172 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Päevalilleseemned

Tallinna Ülikool Toitumise alused Päevalilleseemned Päevalill on üheaastane taim, mis pärineb Mehhikost ja Peruust ning seda peetakse üheks esimeseks kultuurtaimeks, mida USA aladel kasvatama hakati. Indiaanlased on kasutanud päevalille üle 5000 aasta. Euroopas hakkasid päevalilli esimesena kasvatama hispaanlased. Päevalilleseemned sisaldavad umbes 40% õli, mis on viimasel ajal väga tuntuks saanud, sest see koosneb küllastamata rasvhapetest ja pakub suurel määral kaitset arteriaalsete haiguste vastu. Seemned on rikkad mitmete vitamiinide poolest. Neis sisalduv E vitamiin võitleb vananemise vastu, noorendab immuunsüsteemi. B rühma vitamiine leidub päevalilleseemnetes rikkalikult. Väga rikkad D-vitamiini sisalduse poolest. Toitumisalane teave 100 grammi kohta: Energiasisaldus 2531,3kJ/605kcal Rasvad 51,50g Millest küllastunud rasvhapped 4,60g Süsivesikud ...

Toit → Toitumise alused
1 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Referaat TERVISLIK TOITUMINE 8g klass

TERVISLIK TOITUMINE Marten Juhansoo 8.g Sissejuhatus Söömine on tähtis osa inimese igapäevaelust. See annab energiat, ülejäänud päevaks, hoiab inimest rõõmsameelsena ja toetab immuunsüsteemi. Levinud on üks toitumis viis milleks on nimelt tervislik toitumine. Osad arvavad, et see aitab hoida tervist ja teised jälle, et see on hea kaalulangetamisviis. Tervislik toitumine ei ole nii kerge kui see paistab ja valseti sõões võib tulla hoopis kahju. Tähtis osa on ka vee tarbimine ja liikumine. See referaat tutvustab natuke täpsemalt ülatoodust. Kuidas tervislikult toituda Kui tervisliku toitumisega alustada ei pea loobuma söökidest ja jookidest mis on meeldima hakanud. See ei tähenda, et sööma peab ainult juurikaid vaid peab sööma nii, ...

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Toiduvaliku põhikriteeriumid: Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid, eeskätt asendamatuid aminohappeid, esmatähtsaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid. ( Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi- coca kõrge en sisald, aga madala toiteväärtusega; täismahla puhul aga vastupidi) Toiduenergia. Valkude, süsiv, lip osakaal päevases toiduenergias. Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ninh kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiakulu. Toidu energeetilise väärtuse tuvastamiseks kasutatakse kalorimeetrilist meetodit (ainete põletamisel vabanev soojus- soojushulk, mis vabanev 1g rasva põletamisel kalorimeetris võrdub soojushulgaga, mis saadakse selle oksüdatsioonil organismis) Toiduainete energeetilised väärtused: 1g süsiv ­ 17,2 kJ (4,1kcal) 1g valke - 17,2 kJ (4,1kcal) 1g lipiide ­ 38,9kJ (9,...

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Spordi- ja energiajoogid (ettekanne)

Spordi- ja energiajoogid, ettekanne Inimene võib küll nädalaid söömata olla, kuid joomata vaid väheseid päevi. Tõsiasi, et kogu organismis moodustab vesi ligi kaks kolmandikku, näitab vedeliku suurt tähtsust. See tähtsus on veelgi suurem regulaarsel spordiga tegelemisel, sest tugeva treeninguga võib organism kaotada kaks kuni kolm kilogrammi, mis alates kaalukaotusest 2% kehakaalust hakkab oluliselt pärssima kehalist töövõimet. Suurem kaalukaotus võib aga esile kutsuda juba tervisehäireid. Seepärast peabki spordiga tegeleja oma vedelikukaotuse kiiresti likvideerima, vedelikutarbimine peab tagama kaotatud vedelikuhulga taaastamise, täiendavate energeetiliste ainete saamise, vajalikud elektrolüüd ja mikroelemendid. Spordijoogid Igaüks meist on tundnud kehalise pingutuse järgselt suuremat voi väiksemat väsimust, mis kaob kas suhteliselt kiiresti voi annab endast märku veel järgmisel päevalgi. Väsimuse aste oleneb nii treeningkoormus...

Toit → Toitumise alused
140 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Laps ja toit

LAPS JA TOIT Referaat Tartu 2008 SISUKORD SISUKORD.......................................................................................................................................... 2 SISSEJUHATUS.................................................................................................................................. 3 1. IMIKU TOITUMINE.......................................................................................................................4 1.2. Lisatoit.......................................................................................................................................4 2. VARAJANE LAPSEIGA JA TOIT ................................................................................................. 5 2.2 Mida lapsele anda.......................................................................................................................5 2.3 Mille poolest on koolieelse lap...

Toit → Toitumise alused
87 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Toitumine

Evolutsioon · Seedekulgla on arengu ja kohanemise tagajärg Toitumine · See vastab organismi vajadusele ja toidu olemusele · Inimese seedekulgla on ca K. Port 9m pikk ­ 4..5 x keha pikkus · Lamba seedeklugla on 27 x kehast pikem · Inimene ja lammas söövad erineva seeditavuse astmega toitu Inimese energiavajadus Ülekaal · 2400 kcal/päevas · Kehaehitus · Keha akumuleerib · T...

Toit → Toitumise alused
11 allalaadimist
thumbnail
21
pptx

Tee

Tee Piret Müürisepp KUKKB-1kõ Tähtsad sündmused tee ajaloos 200. Aafrikas kasvatatakse arbuusi, Araabias viigipuud, Indias teed ja banaane, Induse orus õunu; põllumajandus on läänepoolkeral hästi arenenud. 708. Teejoomine kogub hiinlaste seas populaarsust, sest kuum jook on turvalisem kui vesi, mis võib olla saastunud ja keetmata kujul tekitada soolehaigusi. Teed hinnati ka meditsiiniliste omaduste poolest. 805. Teed esitletakse Jaapanis kui ravimit. Budistlik preester Saicho on veetnud kolm aastat imperaatori käsul Hiina budistlikke templeid külastades ning pöördub tagasi teega. Tähtsad sündmused tee ajaloos 1597. Teed mainitakse esmest korda inglise keeles Hollandi navigaatori Jan Hugo van Lin-Schootensi reisikirjades. Van Schooten kutsub jooki ,,chaa". 1876. Glasgow kaupmees Thomas Johnstone Lipton avab oma esimese poe 26 aastaselt. Lipton seilas Ameerikasse 15 aastaselt, et veeta 4 aastat kauplemismeetodeid õppid...

Toit → Toitumise alused
9 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Pakendi analüüs

Tallinna teeninduskool Pakendianalüüs xxx Tallinn 2012 Pakendianalüüs Võtsin siis oma analüüsimiseks Tere Helluse 2,5% 1 l keefiri pakendi. Tegemist on siis kartong pakendiga. Tere Helluse sarjas on pakenditel l’bivaks värilahenduseks valge siniste kirjadega, mida ääristavad rohelised lained. Sarja toodetel on on pakendil ka toodet iseloomustav pilt. Sellel konkreetsel pakendil on kujutatud ristikheina, mis minu arvates peaks sümboliseerima puhtust ja tervislikkust. Pakendil Pakend on väga läbimõeldud, kõik millega toodet esile tõsta on pakendil ära märgitud. Näiteks on ära märgitud saadud autasud „Postimees lugejate lemmik 2008“ ja „ Parim toit tervisele 2008“. Reklaamitud on ka Lactobacillus fermentum ME-3 kasutamist,mis on ainult hea, sest inimesed soovivad osta just tervislikumat toitu. Pakendil on peal märge PURE-PAK, mis on Euroopa juhtiva pakenditootja Elopak-i toode. PURE-PAK mis on käepärane ...

Toit → Toitumise alused
7 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

Tee Tee on teepõõsa kuivatatud lehtedest ja pungadest valmistatud jook. Samuti valmistatakse teed ka muude taimede kuivatatud või värsketest osadest. Tee tootmine Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Tee kvaliteet oleneb sellest, kui noor on nopitud leht ja pung. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee - kääritatud ja kuivatatud teelehtedest roheline tee - kuuma auruga töödeldud ja kiiresti kuivatatud teelehtedest ja teised, nagu näiteks oolong Vi...

Toit → Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Toiduseadus

Toiduseadus Toit peab olema kvaliteetne ja ohutu EÜ 852/2004 EÜ 853/2004 EÜ 178/2002 Ülesanne on saada nõutekohane, ohutu toit. Tarbjakaitseamet, veterinaat- ja toiduamet, maksuamet Käitleja õigused : · Kui käitleja ei nõustu järelvalve ametniku otsusega võib ta esitada vaide, selle järelvalveastuse peadirekotrile. Käitleja kohustused: · käitleja vastutab käidledava toidu ja käitlemise nõuetele kohasuse eest · käilteja peab järgima toidupakendil või saatepakendil olevaid säilitamisnõudeid · Käitelja ei tohi vastu võtta käitlemisel kasutada ega väljastada nõuetele mitte vastavat toitu · Käitleja peab tagama toidu jälgitavuse · Käitleja on kohustatud töötajale selgitama õigusaktidest tulenevaid käitlemisnõudeid ning kontrollima nende täitmist · Käitleja peab korraldama töötaja hügi...

Toit → Toitumise alused
28 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Laimi tort

TALLINNA TEENINDUSKOOL Janar Käos, Jaanika Kutsar TT13-TE Laimi tort Koondretspt Juhendaja: Alla Tenter Tallinn 2013 Tooranine Liivatainas Biskviit Niisutus Kreem Viimistlus Koond nimetus Või 0,150 0,150 Suhkur 0,100 0,050 0,025 0,100 0,275 Muna 1 2 3 tk Sool 0,003 0,003 Jahu 0,250 0,050 0,300 Küpsetuspulber 0,010 0,010 Toorjuust 0,400 0,400 Hapukoor 20% 0,300 0,300 Vaniljesuhkur ...

Toit → Toitumise alused
8 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Melba kaste

Leevika Vilja KK10 PE Ajalugu Sellele kuulsale vaarika-virsikudesserdile andis nime Austraalia ooperilauljanna Daam Nellie Melba.Mille valmistas tema jaoks kuulus prantsuse chef Auguste Escoffier. Millega tegemist on ? Tegemist on püreestatud ja kurnatud värsketest vaarikatest, punasesõstratarretisest, suhkrust ja maisitärklisest valmistatud kastmega, mida serveeritakse tuntud Peach Melba desserdi juurde (virsikud vaarikakastmega). Sobib ka jäätise, puuvilja, keekside ja muude kookide juurde. Kuulub Austraalia ja Uus-Meremaa rahvus kööki Repsept Koostis: 2 tk suurt hästi küpseid virsikuid 4 tk palli kvaliteetset vanilje- jäätist 1 dl 35% rõõska koort 30 g suhkrut 2 - 3 tk tilka vanilliekstrakti Melba kaste: 150 g suhkrut 150 g vaarikaid 3 sl vett Valmistamine: Esmalt valmista vaarikakaste: pane 50 g vaarikaid suhkru ja veega potti, kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel tulel 2 minutit. Eemalda pott tulelt ja lase u...

Toit → Toitumise alused
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Kalaleti väljapanek

TALLINNA TEENINDUSKOOL MK13-TE1 “Kalaleti väljapanek” Referaat Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2014 1. Maxima XX kauplus Lasnamäel (Smuuli teel) Kalalett on suhteliselt viisaka väljapanekuga. Häiris meid muidugi see, et mõned kalad on kuhjatud üksteise otsa, see ei kutsu ostma. Kalatooteid müüakse nii letist kui ka avariiulil pakendatult, lisaks ka jääkülmikus külmutatult. Kalaletist müüakse kala lahtiselt. Kala on pandud, kas otse jääle või siis vaagnale. Kalamari oli pandud plastikkarpidesse. Valik oli üsna suur. Pakkumistes olid: lõhe, forell, siig, pangassius, tuur, kuld- merikoger, tuunikasteigid, jahutatud seepia, kalmaarituub, koorimata ja keetmata jahutatud tiigerkrevetid. Lisaks meeldis meile hinnasiltide väljapanek. Kutsus juba kaugel vaatama ja uudistama. Kui peaksime 10 palli süsteemis hinde andma, annaksime kindlasti tugeva ...

Toit → Toitumise alused
14 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Viinerid ja sardellid esitlus

Järvamaa Kutsehariduskeskus Müügikorraldus Referaat VIINERID JA SARDELLID Terje Heidemann MK2 Juhendaja Ruth Muru Paide 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS.......................................................................................................................3 1. VIINERITE JA SARDELLIDE VALMISTAMISE TEHNOLOOGIA.....................4 1.1. Tooraine................................................................................................................. ...4 1.2. Kuterdamine.......................................................................................................... ...5 1.3. Pritsimine........................................................................

Toit → Toitumise alused
12 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Tomat ehk Pomme da amore

Mihkel Kritsmann 8a Loovtöö TomatehkPommedˇamore Loovtöö eesmärk • Ma Valisin teemaks tomati uurimise ja kasvatamise. • Eesmärk oli saada teada kust tomatid pärit on, ajalugu, tunnused ja kasvamise protsess. • Objektiks valisin tomato liigi Azteek. • Kasvamise protsessis tegin video. Tomati ajalugu • Tomat on pärit Lõuna-Ameerikast, Peruust. • Euroopase tõid tomati 16 sajandil Hispaanlased. • Algul kasutati tomatid ilutaimena, sest vilju peeti mürgiseks. • Alles 18. sajandil hakkati tomatid kasutama toiduks. • Itaalia, Prantsusmaa ja Hispaania kasutasid tomatid toiduks esimesena ning nende riikide rahvusköögis mängib tomat siiani väga olulist rolli. • Itaalia, Prantsusmaal ja Hispaania on ka Euroopa suurimad tomatikasvatajad • Eestis tunti tomatit veel 20. sajandi alguseski vähe. Tomat tänapäeval • Tänapäeval kasvatatakse tomatit kogu maailmas • Põhja-Euroopa kliimas kasvatatakse  peamiselt ühe...

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun